Súťaž Senior Friendly ide do finále

Druhý ročník podujatia Senior Friendly, ktorého zámerom je oceniť subjekty ponúkajúce rôzne výhody, služby, výrobky, aktivity, možnosti uplatnenia a ďalšie benefity pre ľudí po päťdesiatke, vyvrcholí dnes podvečer v bratislavskom Zichyho paláci slávnostným dekorovaním víťazov.

13.10.2017 09:10
seniori, Miloš Nemeček, Lívia Matulová Osvaldová Foto: ,
Miloš Nemeček z občianskeho združenia Bagar s Líviou Matulovou Osvaldovou z kreatívneho Klubu Luna.
debata

„Mená ocenených zatiaľ neprezradím. Môžem len naznačiť, že aj tohto roku sa nám do súťaže v najväčšom počte zapojili samosprávy. Zároveň nás však teší, že aj v ďalších kategóriách sa rozrástla šírka záberu a rôznorodosť prihlásených. Popri veľkých aj menších firmách sa oproti vlaňajšku výraznejšie zapojili napríklad mediálne, vzdelávacie či zdravotnícke inštitúcie,“ uviedol Miloš Nemeček z občianskeho združenia Bagar, ktoré spoločne s kreatívnym Klubom Luna projekt založili a súťaž organizujú.

Vyhodnoteniu bude už predpoludním na rovnakom mieste predchádzať odborná konferencia Veková diverzita, ktorú organizátori pripravili spolu s Nadáciou Pontis. Pozvanie pre najširšiu verejnosť však platí na zajtrajšiu sobotu, keď budú dvere Zichyho paláca od 10. do 17. hodiny otvorené pre všetkých záujemcov v rámci podujatia Senior Friendly víkend 50+.

„Veľká pozornosť na tejto akcii bude patriť tomu najcennejšiemu, čo máme – zdraviu,“ pozýva Nemeček. Každý, kto príde, si podľa neho bude môcť dať vyšetriť metabolizmus a zloženie svojho tela. Dozvie sa tiež, ako by sa mal stravovať či zdokonaľovať si pamäť vrátane možností prevencie Alzheimerovej choroby. Dostane príležitosť zúčastniť sa kurzu prvej pomoci či zvýšiť si svoju finančnú, spotrebiteľskú a digitálnu gramotnosť.

Účastníci budú mať možnosť dať si podľa individuálnych požiadaviek zhotoviť ortopedickú obuv a protetické pomôcky. Firma, ktorá sa dlhodobo venuje ich výrobe, im na požiadanie urobí profesionálny odtlačok chodidla, ktorý ukáže, či by mali nosiť ortopedickú vložku. „Program bude veľmi pestrý, zaujímavý, poučný aj užitočný, a určite nie iba pre seniorov,“ sľubuje spoluorganizátor.

Na vlaňajšom prvom ročníku si ocenenie Senior Friendly prevzalo desať a čestné uznanie ďalších trinásť firiem, inštitúcií, združení aj jednotlivcov, vďaka ktorým sa slovenským seniorom žije o čosi ľahšie a kvalitnejšie. Medzi víťaznými bol napríklad Slovnaft, ktorá je v stálom kontakte s približne s dvoma tisíckami svojich bývalých zamestnancov na dôchodku, čo je v takomto rozsahu v strednej a východnej Európe jedinečné.

Ocenená Poštová banka prišla zase so zaujímavým programom Nápad pre tri generácie. V rámci neho rozdelila 20-tisíc eur na 17 dobrovoľníckych projektov z celého Slovenska, ktorých cieľom bolo zblížiť deti a mládež, ľudí v produktívnom veku a seniorov.

Vďaka nim sa napríklad starý školský sad v Prešove zmenil na komunitnú záhradu, žiaci z nitrianskych škôl kráčali „po medovej stope“ so starými skúsenými včelármi, či v Poprade mladí s dospelákmi a seniormi spoločne nacvičili rockový muzikál Popoluška, z ktorého výťažok putoval do domovov sociálnych služieb.

Viac informácií o vyvrcholení projektu a súťaže o ocenenie Senior Friendly, ktorého hlavným mediálnym partnerom je denník Pravda, možno nájsť na stránke www.seniorfriendly.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #seniori