Boj o Nitru naberá na obrátkach

Nervozita pred župnými voľbami v Nitrianskom kraji rastie. Zatiaľ čo sa politici naprieč takmer celým politickým spektrom zhodli na podpore Jána Luntera v Banskej Bystrici proti extrémistovi Mariánovi Kotlebovi, jeho pravá ruka Milan Uhrík si brúsi zuby na Nitru.

13.10.2017 12:00
Nitra Foto:
Nitra.
debata

Hoci nie sú známe aktuálne výsledky volebných prieskumov, šéf SNS Andrej Danko tvrdí, že je potrebné spojiť sa proti Uhríkovi. Opakovane preto vyzval kandidáta koalície SaS, OĽaNO, KDH, OKS, DS a Šanca, herca Jána Grešša, aby odstúpil a podporil vo voľbách súčasného župana Milana Belicu.

Belicu podporujú všetky tri koaličné strany a v najbližších dňoch podľa Dankových slov vyjde najavo, že ich kandidát má najvyššie šance kotlebovca Uhríka poraziť.

Viac svetla do predvolebného súboja by mohol priniesť nový prieskum, ktorý avizoval nitriansky krajský šéf Smeru Tibor Glenda. Kedy presne budú k dispozícii jeho výsledky, nie je známe.

Glendov asistent včera pre Pravdu povedal, že sa ešte stále zbierajú dáta a prieskum by mal byť hotový v priebehu tohto mesiaca. Ako dodal, aj Glenda sa stotožňuje s Dankovou výzvou smerujúcou k Jánovi Greššovi. Podobne reagoval aj krajský predseda Mostu-Híd Tibor Bastrnák. „Samozrejme, súhlasím,“ potvrdil pre Pravdu.

So zverejnením avizovaného prieskumu by sa však mali poponáhľať. Zákon o volebnej kampani hovorí o dvojtýždňovom moratóriu pred voľbami, počas ktorého sa prieskumy zverejňovať nesmú. Termín tak vyprší 21. októbra.

Danko vyzval Grešša na odstúpenie už niekoľkokrát, včera mu dokonca ponúkol uhradenie prieskumu, ktorý by mu ukázal jeho šance. „Zachytil som, že najväčším problémom je nejaký prieskum, ktorý (Greššo, pozn. red.) nie je schopný financovať. Dávam verejný prísľub, že ja ako osoba – nie Slovenská národná strana – mu veľmi rád prispejem na prieskum v renomovanej agentúre, ktorú si môže vybrať,“ povedal Danko a dodal, že je ochotný zaplatiť aj celý prieskum. „Pokojne mu ich zaplatím aj dva,“ zdupľoval.

Podľa jeho slov je dôležité podporiť najsilnejšieho kandidáta proti Uhríkovi. Šéf národniarov spomenul, že kvôli tomu sám upustil od plánu postaviť do volieb vlastnú kandidátku Evu Smolíkovú a radšej podporil rovnakého kandidáta ako jeho koaliční partneri.

Greššo sa však neplánuje kandidatúry vzdať a Dankovi odkázal, aby radšej vyzýval občanov na účasť vo voľbách. Podľa jeho slov „vyschne živná pôda extrémizmu“ až vtedy, keď budú vyšetrené a potrestané všetky kauzy, ktoré sa spájajú s politickou scénou. „Som proti extrémizmu, som proti nehoráznej korupcii. Sú to spojené nádoby, ktoré sa navzájom živia a účelovo zneužívajú voličskú neinformovanosť, nevedomosť a oddanosť ,natieranú‘ populizmom. Pán Danko nech sa nebojí, viem, ako sa mám správať, viem, ako sa mám zachovať, jeho rady, jeho výzvy nepotrebujem,“ zareagoval Greššo na Dankovu výzvu.

Grešša podporuje v kandidatúre aj OĽaNO. Strana s jeho odstúpením nesúhlasí a, naopak, vyzýva vládnu koalíciu, aby vo voľbách podporila práve jeho. Rovnako reagovala aj SaS.

Podľa sociológa Pavla Haulíka je ťažké hodnotiť, či je Dankova výzva dobrým krokom, alebo nie, keďže nie sú známe žiadne prieskumy verejnej mienky. „A to je aj tragédia týchto volieb, sú naslepo a nevieme, čo môžeme očakávať a kto bude mať akú podporu voličov,“ mieni Haulík.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že absencia relevantných prieskumov v Nitrianskom kraji je trestuhodnou chybou. „Nevieme, kto je na čele, chýbajú nám konkrétne čísla. Prieskum nie je signálom iba pre politickú stranu, ale aj pre voličov, či sa majú zmobilizovať a ísť voliť,“ vysvetľuje.

Podľa neho si mali demokratickí kandidáti už dávno sadnúť a dohodnúť sa na spolupráci. „Racionálny vzor videli v Banskej Bystrici. Tam došlo k dobrovoľnej dohode kandidátov, čo svedčí o tom, že boli ochotní položiť svoje ambície v prospech spoločného výsledku, na ktorom im záleží – aby nevyhral Kotleba. V tomto prípade je to absolútne nesystémový krok. Kandidáti by si mali uvedomiť, že Uhrík predstavuje hrozbu, a ak ho tam nechcú mať najbližšie roky zabetónovaného, ako bol Kotleba, tak musia pred voľbami skutočne niečo urobiť,“ zdôraznil politológ.

O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja bude v župných voľbách, ktoré sa konajú 4. novembra, súperiť osem kandidátov. Okrem Belicu, Grešša a Uhríka sú to starosta obce Mužla Iván Farkas (SMK), podnikateľ László Hajdu (MKDA), bezpečnostný analytik Ján Marko (NP), nitrianska mestská aj krajská poslankyňa Renáta Kolenčíková (nezávislá) a poslanec župného zastupiteľstva Peter Oremus (nezávislý).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #samosprávne kraje #Milan Uhrík #voľby do VÚC 2017