V Nitre sa zišli politici Smeru. Fico: Nenechajme sa učičíkať prieskumami

Delegáti Smeru sa zišli na nitrianskom výstavisku Agrokomplex, kde sa koná programová konferencia vládnej strany.

21.10.2017 10:00 , aktualizované: 14:22
Konferencia smeru v Nitre Fico. Foto: , ,
Fico zdôraznil, že termín konferencie nie je náhodný, ale súvisí z nadchádzajúcimi regionálnymi voľbami.
debata (85)

„Po 19-tich rokoch sme ako jedna veľká rodina,“ povedal v úvode svojho príhovoru predseda Smeru a premiér Robert Fico smerom k delegátom. Zopakoval záväzky, ku ktorým sa zaviazali vo februári 2016 a nasledoval ich odpočet. „Na rok 2018 sme minimálnu mzdu zdvihli na 480 eur. Je to o ďalších 45 eur viac v porovnaní s rokom 2017. Sumu 500 eur dosiahneme v roku 2019, to by museli padať motyky alebo traktory. Táto krajina a výkon ekonomiky na to má,“ nechal sa počuť Fico za rečníckym pultom.

Vrátil sa k záväzku vytvoriť 100 tisíc pracovných miest do roku 2020 a že nezamestnanosť klesne pod 10 percent. „V rokoch 2016 až 2017 vzniklo na Slovensku 129 424 pracovnných miest,“ vyzdvihol premiér s tým, že ide o dychvyrážajúci údaj. Dodal, že si je vedomý, že to nie je len zásluha vlády, ale ide o kombináciu viacerých faktorov. „V septembri 2017 sme dosiahli historicky najnižšiu nezamestnanosť od vzniku Slovenskej republiky, a to 6,42 percenta,“ povedal predseda Smeru. V ďalšej časti pripomenul, že sa vláda chystá prijať štvrtý sociálny balíček s viacerými opatreniami ako podpora dochádzania za prácou či príplatky za nočnú prácu a za prácu počas štátnych sviatkov a víkendov. „Rozhodli sme sa zvýšiť podporu pri domácom opatrovateľstve.“ Predstava je, aby bola na úrovni čistej minimálne mzdy. Inštitút minimálnej mzdy by sa mal podľa Fica zakotviť v Ústave SR. „Ak tvrdíme, že sme sociálna demokracia, je to našou svätou povinnosťou. Taký návrh predložíme v krátkom čase,“ avizoval predseda vlády. Spomenul aj udržateľnosť systému sociálneho zabezpečenia. Vážnou témou je podľa neho dvojaká kvalita potravín.

Fico zdôraznil, že termín konferencie nie je náhodný, ale súvisí z nadchádzajúcimi regionálnymi voľbami. Považuje ich za najdôležitejšiu udalosť tohto roka. „Nenechajme sa učičíkať prieskumami verejnej mienky, ktoré boli zverejnené.“ Žiadny prieskum podľa neho neukazoval, čo sa pred štyrmi rokmi udeje v Banskej Bystrici. „Pri nízkej volebnej účasti a vysokej mobilite extrémistov môžu nastať zásadné zmeny v parlamentoch jednotlivých regiónov.“ Premiéra mrzí, že pravica v Nitrianskom kraji odignorovala rovnakú dohodu, aká vznikla v Banskej Bystrici.

„My sme strana postavená na tradícii SNP. Aj v Nemecku extrémna pravica vyhrala v 30-tych rokoch minulého storočia legitímne voľby. Ako naložili s týmto víťazstvom? Nedovoľme tieto experimenty. Banská Bystrica nedopadla v tomto experimente najlepšie,“ upozornil predseda najsilnejšej vládnej strany.

Spolustraníkov Fico vyzval, aby robili tak, aby Smer silnú pozíciu vo VÚC obhájil. „Postavili sme sa za kvalitných kandidátov. Sú to odborne zdatní ľudia. Chce niekto špekulovať okolo Milana Belicu, Juraja Blanára, Petra Chudíka, Jaroslava Bašku, Tibora Mikuša? To nie sú poloblázni. Sú to ľudia, ktorí sú schopní spolupracovať konštruktívne s vládou,“ povedal s tým, že verí, že títo kandidáti budú úspešní, pretože sú schopní zjednocovať politické sily a nedopustia experimenty, ako to bolo v Banskej Bystrici. Fico zároveň dodal, že v Banskobystrickom kraji sa k voľbám Smer postavil štátnicky a podporil nezávislého kandidáta Jána Luntera. „Nemusíme mať vlastného kandidáta,“ uviedol.

Richter: Zmeny napĺňajú náš záväzok

Minister práce Ján Richter predstavil opatrenia štvrtého sociálneho balíčka. „Zmeny, ktoré pripravujeme, napĺňajú náš záväzok zamerať sa na lepšie ohodnotenie práce na Slovensku. Ide o zvýšenie nočného príplatku na úrovni 50 percent hodinovej minimálnej mzdy a zavedenie príplatku za prácu počas víkendu na úrovni 100 percent hodinovej minimálne mzdy,“ spresnil.

Ďalšie opatrenia sa týkajú sociálneho dumpingu. „Aby sem cudzinci neprichádzali ako lacná pracovná sila. My ich reálne potrebujeme. Dnes 46-tisíc legálne pôsobí na území Slovenska, z toho 18-tisíc je z tretích krajín,“ priblížil Richter. Viaceré opatrenia súvisia s podporou dochádzania za prácou. Niektoré doterajšie príspevky sa zvýšili. „Zavádzame nový príspevok na presťahovanie sa za prácou. Do výšky 400 eur chceme podporiť tých, ktorí o to prejavia záujem.“

Čo nám podľa Richtera chýba a čo bude nevyhnutné, sú nájomné byty. „Ak sa majú ľudia záujem presťahovať za prácou, musíme im na to vytvoriť podmienky. Chceme to však robiť tak, aby sme čo najmenej ublížili znevýhodneným okresom, pre ktoré sme vlani investovali 50 miliónov eur.“ Rezort práce chce preto podľa ministra súbežne vytvoriť podmienky, aby vznikali nové pracovné miesta aj v týchto oblastiach.

Zo služobnej cesty vo Vallete, hlavného mesta Malty, sa formou krátkeho videopríspevku prihovoril podpredseda Smeru a minister financií Peter Kažimír. Najviac sa teší z trhu práce. V tomto roku u nás podľa neho vzniklo 50 tisíc nových pracovných miest.

Posledným straníckym rečníkom bol súčasný nitriansky župan Milan Belica. „Vieme veľmi dobre, že hrozby, ktoré sa aktivovali v Banskobystrickom kraji sa začínajú aktivovať aj v iných krajoch. O extrémizme nestačí len rozprávať, treba ho poraziť konkrétnymi faktami. Dá sa to využiť v predvolebných diskusiách,“ zdôraznil. Čo sa v súčasnosti deje na Slovensku pod vplyvom extrémizmu, ilustroval na grafe, ktorý porovnával majetok v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. „Majetok kraja narástol od roku 2013 do roku 2016 zhruba o 22 miliónov eur. Je to súhra viacerých faktorov, aj eurofondov. Zaujímavá je zelená čiara, ktorá ukazuje pokles majetku Banskobystrického kraja,“ popísal nitriansky župan s tým, že za týmito číslami sú konkrétne veci, ktoré ľudí trápia.

Fico uzavrel konferenciu s tým, že ďalším stretnutím bude snem strany začiatkom decembra. „Vyslovujem presvedčenie, že 5. novembra sa prebudíme do červeného a nie do hnedého alebo zeleného rána,“ zakončil.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálny balíček #voľby do VÚC 2017 #Smet