Ten tunel je prekliaty - smrteľná tragédia vo Višňovom

Tunel vo Višňovom stíha jedna tragédia za druhou. Za posledných niekoľko mesiacov ide už o štvrté nešťastie, z toho druhé smrteľné. V apríli tohto roku zomrela v tuneli mladá geodetka Majka (25) z okresu Bardejov. Vtedy bager pritlačil auto, v ktorom sedela spolu s kolegom. V utorok tu zas skonal 33-ročný robotník, ktorého privalil oceľový nosník. Núdza tu však nie je ani o vážne pracovné úrazy.

31.10.2017 11:43 , aktualizované: 17:49
višňové, tunel Foto:
Nehoda v tuneli Višňové sa odohrala v utorok ráno.
debata (17)

Smrť v tuneli, ktorý je súčasťou diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná skala, kosila v utorok ráno o 8.30 hodine. Nešťastie potvrdila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová aj Simona Dodrvová zo združenia Salini Impregilo Dúha. „Dnes v ranných hodinách došlo v areáli pred portálom tunela vo Višňovom k smrteľnému úrazu. K úrazu došlo pri montáži technologického zariadenia pripraveného pre betonáž tunela. Tieto práce vykonáva profesionálna externá spoločnosť, ktorá zabezpečuje montáže technologických zariadení,“ vysavetlila S. Dodrvová. Podľa nej združenie Salini Impregilo Dúha poskytuje plnú súčinnosť všetkým orgánom, ktoré vyšetrujú túto tragédiu. „Vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu prípadu nebudeme v tejto chvíli poskytovať žiadne ďalšie informácie. Vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad touto tragédiou a chcem prejaviť úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom,“ uzavrela S. Dodrvová.

Tunel Višňové bude najdlhším diaľničným tunelom na Slovensku

Tunel Višňové má merať 7,5 kilometra, od začiatku ho však sprevádzajú nešťastné úrazy a smrť. Koncom apríla sa v tuneli vznietili káble a hasiči museli zo silne zadymeného priestoru evakuovať 18 ľudí. V máji tohto roku sa zase jeden zo zamestnancov (42) pred schváleným odstrelom skryl spoločne s ďalšími kolegami na zdanlivo bezpečné miesto. Kameň však muža zasiahol do hlavy aj ruky. Zraneného muža museli previezť do Martinskej nemocnice.

Tunel Višňové bude najdlhším diaľničným tunelom na Slovensku. Je to zároveň jedna z najnáročnejších a najočakávanejších dopravných stavieb diaľnice D1. Sedem a polkilometrový úsek výrazne ovplyvní dopravu na preťaženom, komplikovanom a nehodovom úseku popod Strečno. Odborníci po dobudovaní diaľnice očakávajú zníženie dopravnej nehodovosti o dve tretiny. Cesta zo Žiliny do Martina sa má podľa predpokladov skrátiť až o štvrť hodinu. Tunel je súčasťou 13,5 kilometrového diaľničného úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná skala. Presunie sa naň tranzitná doprava, ktorá teraz zaťažuje centrum a okolie krajského mesta Žilina. Tunel zároveň patrí k najdlhšie pripravovaným, ale tiež odsúvaným diaľničným stavbám. Už trikrát mu rôzni ministri poklepávali základný kameň, po prvýkrát to bolo v roku 1998.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #tunel Višňové