Vakcíny proti kiahňam budú až v januári

Už niekoľko mesiacov chýbajú vakcíny proti ovčím kiahňam. Výpadok spôsobili problémy vo výrobe.

02.11.2017 20:00
vakcína, očkovanie, lekárka, injekcia,... Foto:
Vakcíny proti ovčím kiahňam chýbajú už niekoľko mesiacov.
debata (13)

Ministerstvo zdravotníctva aj úrad hlavného hygienika upozorňujú, že nie je dôvod na paniku, pretože očkovanie proti kiahňam nepatrí medzi povinné, ale dobrovoľné. Ide o infekčné ochorenie, ktoré sa objavuje hlavne u detí.

„Za posledné tri týždne prejavilo záujem o očkovanie proti ovčím kiahňam najmenej 5 – 6 mamičiek. Aj dnes som mal v poradni dve, ktoré chceli svoje deti zaočkovať, ale, bohužiaľ, vakcíny nie sú,“ povedal detský lekár Mário Moro.

Záujem majú mamičky najmä 15-mesačných detí, ktoré sa v tom veku musia povinne zaočkovať proti osýpkam, mumpsu a rubeole. Lekári zároveň odporúčajú aj očkovanie proti kiahňam.

Registrované sú dve vakcíny

Šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ uviedol, že ešte dva mesiace dozadu vakcíny mali. „Momentálne však nie sú nikde a distribučné firmy nám oznámili, že nedostatok potrvá minimálne do konca roka,“ doplnil Sukeľ s tým, že ľudia sa ich nedožadujú akútne.

Registrované sú dve vakcíny – kombinovaná Priorix-Tetra od spoločnosti GlaxoSmithKline Belgicko (GSK), ktorá chráni pred osýpkami, mumpsom, rubeolou a ovčími kiahňami. Druhou je látka určená iba proti ovčím kiahňam Varivax od výrobcu Merck Sharp & Dohme z Holandska. „Držitelia rozhodnutia o registrácii oboch liekov nahlásili výpadok v dodávkach z dôvodu problémov vo výrobe,“ vysvetlila Barbora Kučerová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Obnovenie dodávok predpokladajú obe firmy na január 2018.

Vakcínu, ktorá je len proti ovčím kiahňam, si celú hradí pacient. Stojí približne 50 eur. Kombinovanú vakcínu čiastočne hradí zdravotná poisťovňa, pretože sú v nej zložky povinného očkovania. Zo 68 eur poisťovňa uhradí približne 8 eur.

Chýba

Ministerstvo zdravotníctva už preverovalo dostupnosť jednej z vakcín Varivax u výrobcu Merck Sharp & Dohme, ktorá chýba od júla. „Podľa našich zistení je dočasne nedostupná z dôvodu oneskorenia výroby lieku,“ reagovala hovorkyňa Zuzana Eliášová a zdôraznila, že očkovanie proti kiahňam patrí medzi dobrovoľné.

GlaxoSmithKline výpadok vysvetľuje výrobnými kapacitami. „Výroba v oblasti varicelových vakcín nerastie tak rýchlo ako globálny dopyt po nich. V súčasnosti investujeme do zefektívnenia procesu výroby živých vírusových vakcín,“ hovorí Miriam Kejzlarová, komunikačná manažérka GSK Slovensko.

Kiahne sú vysoko nákazlivé vírusové ochorenie a počas roka sa vyskytuje nárazovo. Prejavujú sa typickými vyrážkami, ktoré majú rôzne fázy. Sú pľuzgierovité, vodové, neskôr ide o chrastu. Sprevádza ich aj teplota. „Vírus ovčích kiahní zostáva aj po liečbe naďalej v organizme a keď sa zobudí, tak vznikne pásový opar v neskoršom veku,“ vysvetlil pediater Moro s tým, že preto má očkovanie v detskom veku výhodu. Lieky na túto chorobu neexistujú, keďže ju spôsobuje vírus. Pacienti berú lieky proti svrbeniu a na zníženie teploty.

Úrad hlavného hygienika uvádza, že kiahne sa vyskytujú všade vo svete, na Slovensku počty chorých z roka na rok narastajú. „Za posledných desať rokoch má chorobnosť na ovčie kiahne stúpajúci trend,“ skonštatovala hovorkyňa úradu Zuzana Drobová. Kým v roku 2008 bolo podľa nej hlásených okolo 15 600 chorých, vlani ich bolo viac než 23-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #ovčie kiahne