Zákon má zlepšiť dostupnosť odbornej pomoci pre deti

Vláda navrhuje posilnenie finančnej podpory starostlivosti príbuzných a blízkych o deti, o ktoré sa nestarajú ich biologickí rodičia, aby čo najviac takýchto detí mohlo vyrastať v rodinnom prostredí. Uvádza sa to v návrhu novely zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

08.11.2017 13:27
debata

Ministerstvo práce chce zároveň zlepšiť dostupnosť odbornej pomoci pre deti a ich rodiny, ktorú by mohli vyhľadávať na dobrovoľnej báze. V návrhu zákona preto odporúča vytvorenie multifunkčných centier pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby, ktoré by vznikli z dnešných zariadení, akými sú detské domovy, krízové strediská a resocializačné strediská pre drogovo závislých.

Ďalšou z priorít je utvorenie podmienok na zvýšenie profesionality výkonu opatrení v zariadeniach. Ministerstvo chce tiež využiť potenciál existujúcich zariadení na riešenie dostupnosti ambulantnej a terénnej odbornej pomoci deťom a ich rodinám. Súčasťou návrhu novely sú aj zmeny v podmienkach výkonu resocializačných programov a okrem zmien v priestorovom a personálnom zabezpečení ministerstvo navrhuje aj sprísnenie podmienok prijímania na resocializačný program.

Rezort práce pripomenul, že návrh bol predložený na základe plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2017 a je vypracovaný v súlade s programovým vyhlásením vlády. V ňom vláda vyslovila podporu zvyšovaniu dostupnosti odbornej pomoci ohrozeným rodinám s deťmi, pokračovaniu v procese deinštituciona­lizácie náhradnej starostlivosti s dôrazom na zotrvanie, respektíve návrat detí do rodičovskej starostlivosti. Vláda predpokladá, že zákon by mohol byť účinný od 1. apríla budúceho roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ministerstvo práce a sociálnych vecí #novela zákona