O Ruskovej väzbe súd stále nerozhodol

Pavol Rusko sa zatiaľ spoza mreží nedostane. Súd čaká na potvrdenie o doručení uznesenia a sťažností. Aký bude ďalší osud bývalého ministra hospodárstva, môže byť jasné až budúci týždeň. Zatiaľ v prípade objednania vraždy Sylvie Volzovej vypovedali ďalší svedkovia.

09.11.2017 13:31 , aktualizované: 18:42
debata (6)

Bývalý riaditeľ Markízy ostáva naďalej vo väzbe. Už od 26. októbra čaká bratislavský Okresný súd II na potvrdenie prijatia uznesenia o vzatí do väzby a odôvodnenia sťažností. Sudca odôvodnil kolúznu väzbu obavou, že by mohol Rusko ovplyvňovať svedkov.

Prokuratúra, ktorá sa sťažuje, že sudca neuznal ako dôvod väzby aj možnosť úteku, už uznesenia súdu prijala. „Dňa 2. novembra bolo uznesenie Okresného súdu Bratislava II o vzatí obvineného Pavla R. do väzby doručené Krajskej prokuratúre Bratislava,“ potvrdil hovorca Michal Šúrek. Súd už podľa neho prijal aj odôvodnenie prokurátorovej sťažnosti.

Mikuláš Černák tvrdí, že Rusko mal v úmysle... Foto: SITA, Jozef Habočík
Mikuláš Černák Mikuláš Černák tvrdí, že Rusko mal v úmysle získať Volzovej obchodný podiel v Markíze a dokonca za objednanú vraždu vyplatil aj zálohu 500-tisíc slovenských korún.

Súdne uznesenie Ruskov obhajca Marek Para dostal, no stále ešte čaká na odôvodnenie sťažnosti prokurátora. Para pritom namietal neodôvodnenosť väzby s tým, že jeho klient je nevinný. „Mne to už došlo, ale kým sa doručenka vráti súdu, trvá to dlhšie,“ potvrdil obhajca. Keď okresný súd dostane potvrdenia o doručení uznesenia a oboch sťažností, predloží vec krajskému súdu a ten rozhodne, čo bude ďalej. Podľa zákona tak musí urobiť do piatich dní.

Medzičasom vypovedali všetci obvinení v tejto kauze – Pavol Rusko, Róbert Lališ, Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a ďalší svedkovia. Vyšetrovateľ vo štvrtok vypočúval aj bývalú Ruskovu manželku Vieru, s ktorou sú už šesť rokov rozvedení. Priznáva, že medzi Ruskom a Volzovou boli nezhody, plánovanie vraždy obchodnej spoločníčky však absolútne odmieta. Zároveň potvrdila, že Volzová sa mohla v spolupráci s podsvetím snažiť o Ruskovu diskreditáciu.

Pred vyšetrovateľa predstúpil aj Černákov vtedajší spolupracovník, podnikateľ Ján Kán. V súčasnosti je obvinený z únosu a vraždy Grzegorza Szymaneka, ktorý sa v roku 1997 radil medzi najbohatších poľských podnikateľov. Práve objasňovanie tejto vraždy Kána s Černákom vzájomne rozhnevalo. K obsahu svojej výpovede sa pre médiá vyjadriť odmietol.

Bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko aj po... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Pavol Rusko, sud Bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko aj po štvrtku ostáva naďalej vo väzbe.

Vyšetrovanie sa začalo po oznámení niekdajšieho bosa banskobystrického podsvetia, ktorý si od roku 1997 odpykáva doživotie za násilné trestné činy a viacero vrážd. Bos bosov, ako sa o ňom zvykne hovoriť, vypovedal, že Rusko si mal v roku 1997 u neho objednať vraždu Sylvie Volzovej. Ponúknutých mu bolo až 20 miliónov korún (vyše 650-tisíc eur). Ďalší vývoj však zastavilo Černákovo zatknutie v decembri 1997.

Vraždu mala mať na starosti mafiánska skupina „sýkorovcov“ pod vedením Róberta Lališa. Muž s prezývkou Kýbel už bol za viacnásobnú vraždu dvakrát odsúdený na doživotie, ale senát Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina jeho rozsudok opakovane zrušil. Lališ obvinenia z účasti na pripravovanej vražde naďalej odmieta. Jeho obhajca Martin Pohovej ešte na konci októbra pre Pravdu povedal, že Kýbel pri výpovedi 30. októbra v Ústave na výkon trestu v Banskej Bystrici iba potvrdil verziu, ktorú vyšetrovateľom povedal pred vznesením obvinenia.

Černák tvrdí, že Rusko mal v úmysle získať Volzovej obchodný podiel v Markíze a dokonca za objednanú vraždu vyplatil aj zálohu 500-tisíc slovenských korún. Peniaze údajne prevzal Miloš Kaštan a odovzdal ich na parkovisku hotela Holiday Inn „sýkorovcom“. Túto verziu potvrdil aj Kaštan, ktorý je odsúdený na 14 a pol roka za vydieranie a dve objednávky vraždy. Záloha mala pokryť skúmanie Volzovej okolia, prostredia a zvykov.

Pri odovzdávaní zálohy mal byť okrem Ruska aj jeho šofér Radovan Ondruš. Ten však v utorok vyšetrovateľom povedal, že o ničom takom nevie. Neverí obvineniu Pavla Ruska z pripravovanej vraždy. Na druhej strane priznal, že Ruska viezol do Banskej Bystrice za Černákom. Podobne sa mal pre políciu ešte minulý týždeň vyjadriť aj bývalý Ruskov ochrankár Boris Pravda.

Na tomto stretnutí sa zhodujú viacerí obvinení i svedkovia. Vo výpovedi to potvrdil Černákov šofér Slavomír Surový, prezývaný Štartér, ktorý si odpykáva 15-ročný trest za vraždu, Miloš Kaštan, Černák i samotný Rusko. O stretnutí podľa vlastných slov vedela aj Ruskova manželka.

Sprostredkovať ho mal podnikateľ a šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorý sa neskôr stal jeho obchodným partnerom. Kováčik v utorok 7. novembra vyšetrovateľom opäť potvrdil, že Ruskovi dal číslo na Kaštana, ktorého poznal ešte zo školy v Banskej Bystrici. Záujem o stretnutie so známym mafiánom mu vraj majiteľ Markízy vysvetlil tak, že si potrebuje niečo overiť. Rusko tvrdí, že sa u Černáka pokúšal zistiť, či on sám nemá byť obeťou vraždy. Pri druhej výpovedi na polícii Kováčik poprel, že by sa na tomto stretnutí zúčastnil.

O svojej pripravovanej likvidácii sa mal Rusko dozvedieť od šéfky sekretariátu predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktorou bola Anna Nagyová, dnes Mojžišová. V pondelok 6. novembra mala na polícii vypovedať, že si na žiadnu objednávku vraždy nespomína. Viac s médiami komunikovať nechcela.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Rusko #objednávka vraždy #Sylvia Volzová #Ján Kán