Matovič krátenie daní odmieta

Poslanec Igor Matovič tvrdí, že štátu pri predaji svojej bývalej firmy regionPress zaplatil dane tak, ako mal, a nie je mu nič dlžný.

09.11.2017 16:09 , aktualizované: 19:26
debata (109)

Polícia ho však vyšetruje pre podozrenie z krátenia daní, malo k tomu dôjsť ešte v roku 2008 pri predaji firmy. Ako prvý o tom informoval denník Pravda.

Igor Matovič vo štvrtok vysvetľoval problémy so svojou bývalou firmou regionPress. Namiesto dôkazov vytiahol politiku. Polícia začala vyšetrovanie pre podozrenie z krátenia daní, ku ktorému malo dôjsť pri predaji podniku v roku 2008. Podľa vyšetrovateľa nezahrnul príjem z predaja do daňového priznania, čím štátu vznikla škoda vyše 600-tisíc eur. Predseda hnutia OĽaNO tvrdí, že dane platil riadne a za vyšetrovaním vidí snahu premiéra Roberta Fica prekryť neúspech strany Smer v župných voľbách.

Myslím si, že v demokratickej spoločnosti je neakceptovateľné, aby politici útočili na policajtov a prokurátorov, nie je to nikde a nesmie to byť ani v Slovenskej republike.
minister vnútra Robert Kaliňák

Matovič bol v Národnej kriminálnej agentúre deň pred voľbami do vyšších územných celkov vypočutý v prípade zločinu skrátenia dane a poistného. „Predmetom vyšetrovania je úmyselné nezahrnutie príjmu z predaja podniku do daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby, čím malo dôjsť k účelovému skráteniu dane z príjmu fyzických osôb za obdobie roka 2008 v celkovej výške najmenej 645 254,16 eura,“ dodal policajný hovorca.

Matovič priznal, že firmu v auguste 2008 predal svojmu vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. „Zaplatil som všetky dane, ktoré bolo treba. Časť peňazí, ktoré pri predaji podniku neboli zdanené, som následne v marci 2009 do posledného eura zdanil,“ povedal s tým, že o zaplatení týchto daní má aj doklady.

Líder hnutia OĽaNO a poslanec NR SR Igor Matovič. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Igor Matovic, matovič Líder hnutia OĽaNO a poslanec NR SR Igor Matovič.

Na účte firmy bolo v čase predaja 122 miliónov slovenských korún (zhruba 4 milióny eur), ktoré si na radu svojej daňovej poradkyne nechal vyplatiť hneď po predaji na svoj osobný účet. „Daňová poradkyňa povedala, že buď tie peniaze pred predajom z firmy vytiahnete a budete predávať iba jej zvyšok, alebo ich vo firme necháte a predáte ju spolu s nimi. Z daňového hľadiska je to presne to isté,“ vysvetľoval Matovič. Pripomenul, že platí daňová zásada, že čo je raz zdanené, už sa nezdaňuje.

Za týmto vyšetrovaním Matovič vidí snahu o diskreditáciu opozície pred voľbami do VÚC. Národná kriminálna agentúra (NAKA) podľa neho koná na pokyn premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ten spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom označili Matovičovu tlačovku za teatrálne divadlo. Poznámky opozičného politikla o dni zúčtovania považuje Kaliňák za vyhrážanie sa vyšetrovateľom.

„Myslím si, že v demokratickej spoločnosti je neakceptovateľné, aby politici útočili na policajtov a prokurátorov, nie je to nikde a nesmie to byť ani v Slovenskej republike,“ poznamenal Kaliňák. Zároveň avizoval prípravu adekvátnych právnych krokov na obranu týchto inštitúcií, nepôjde však o trestnoprávne kroky, využiť chce občianskoprávne inštitúty.

„Pán Igor Matovič má dlhodobo svoj problém, ktorý si zavinil sám a ktorý sám na seba podal trestné oznámenie ešte v čase, keď nelegálne odpočúval Radoslava Prochádzku, a od toho času sa aj na jeho podnet vyšetrujú všetky veci súvisiace s financovaním politických strán, nielen jeho, ale aj ostatných, a firmy, ktorá poskytovala inzerciu, čo je jeho firma RegionPress,“ uviedol Kaliňák.

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar sa ostro ohradil voči útokom na políciu zo strany Matoviča. „Nevyšetrovali sme ani jednu kauzu, ktorá súvisela s pánom Matovičom alebo s jeho spoločnosťami, spôsobom, že by sa nekomentovala médiami, že by sa mediálne komentovala činnosť vyšetrovateľa, ale hlavne vykresľovala sa v nepravdivých skutočnostiach, zavádzala sa verejnosť," povedal.

Vo februári minulého roku premiér Robert Fico obvinil Matoviča z fiktívneho prevodu spoločnosti s úmyslom preprať 122 miliónov korún a z likvidácie účtovníctva. Premiér vtedy zverejnil aj dokumenty z daňového úradu v Trnave. Matovič ich autenticitu potvrdil.

Nekompletné účtovníctvo sa nachádzalo na povale domu Matovičovej rodiny v obci Borová pri Trnave. Ešte vo februári ho Matovič odovzdal Národnej kriminálnej agentúre. V tomto účtovníctve malo byť aj niekoľko účtovných dokladov z rokov 2002 a 2004. Na ich základe však podľa vyšetrovateľa nebolo možné zrekonštruovať účtovníctvo za dané roky. Preto bolo začaté trestné stíhanie pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

V súvislosti so zmiznutým účtovníctvom bolo v apríli zverejnené uznesenie vyšetrovateľa. Uvádzalo sa v ňom, že k 30. októbru 2014 uplynula v tomto prípade premlčacia doba a trestné stíhanie tak bolo zastavené. Na konci minulého mesiaca firmu podľa výpisu z obchodného registra od jeho manželky získala spoločnosť Z + V PRESS.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #krátenie daní