Žlté pokladničky Hodiny deťom sú opäť v uliciach

Pokladničková zbierka Hodiny deťom sa od svojho vzniku v roku 2007 stala tradíciou.

09.11.2017 20:00
debata (5)

Aj tento rok do ulíc vychádzajú dobrovoľníci, aby vyzbierali peniaze, z ktorých sa potom podporujú jedinečné projekty zamerané na deti a mladých ľudí. Ide napríklad o športové aktivity či pomoc deťom s rôznymi druhmi postihnutia.

„Darcom sa môže stať ktokoľvek prispením do žltej pokladničky počas zbierky v uliciach alebo poslaním SMS na číslo 800 v hodnote štyroch eur po celý rok,“ povedala Lucia Jakubíková, manažérka Hodiny deťom. Zbierka bude prebiehať v 450 mestách a obciach po celom Slovensku a v uliciach bude viac ako 6 100 dobrovoľní­kov.

Pre nás je dôležitá transparentnosť samotnej zbierky. Kladieme dôraz na to, aby mladí ľudia, ktorí zbierku robia, boli jasne identifikovateľní.
správca kampane Ondrej Gallo

Kampaň Hodina deťom zastrešuje Nadácia pre deti Slovenska, ktorá existuje od roku 1999. Jej správca Ondrej Gallo uviedol, že sú najstaršou nadáciou zameranou na pomoc pre najmladšiu časť našej populácie. „Hodina deťom je jeden z našich programov a spôsobov, akým sa snažíme oslovovať jednotlivcov, individuálnych darcov, aby pomohli podporiť projekty určené deťom a mladým ľuďom,“ povedal Gallo.

Počas posledných 18 ročníkov podľa neho podporili viac ako 1 800 projektov. „V minulom roku sme podporili Čítankovo z Banskej Bystrice, kde dobrovoľnícke centrum sprostredkovalo spoluprácu dôchodcov a malých detí,“ uviedol s tým, že sa snažili dôchodcov zapájať, aby deťom chodili do škôlok čítať rozprávky.

Veľmi zaujímavým bol podľa Galla aj koncept Kolobeh života. Občianske združenie z Prešova tam pracuje s deťmi vo veľmi ťažkej životnej situácii, pretože prišli o niekoho blízkeho. Sú tiež projekty, ktoré podporujú dlhodobo napríklad nízkoprahové centrá po celom Slovensku, OZ Odyseus, ktoré pracuje s mladými drogovo závislými na uliciach či terapeutické organizácie, ktoré robia napríklad kanisterapiu.

„Pre nás je dôležitá transparentnosť samotnej zbierky. Kladieme dôraz na to, aby mladí ľudia, ktorí zbierku robia, boli jasne identifikovateľní,“ povedal Gallo. Každý dobrovoľník je podľa neho označený číslom, pokladnička je zapečatená holografickou nálepkou a značkou s unikátnym číslom. Každá skupina má so sebou povolenie ministerstva vnútra.

Vyzbierané prostriedky rozdeľujú grantové komisie zložené z odborníkov, ktorí sa týmto témam venujú. Tohtoročná kampaň Hodina deťom vyvrcholí 16. decembra šou, ktorú odvysiela verejnoprávna televízia.

Denník Pravda je mediálnym partnerom zbierky Hodina deťom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zbierka #deti v núdzi #Hodina deťom