Fico chce, aby Kiska uhradil milión eur za lety vládnou letkou

Premiér Robert Fico chce od prezidenta Andreja Kisku, aby uhradil milión eur za používanie vládnej letky na prepravu k rodine do rodného Popradu. Fico sa pred novinármi tiež pustil do Kisku za jeho predošlé kritické výroky ohľadom problémov v slovenskej spoločnosti.

16.11.2017 18:27 , aktualizované: 18:57
stretnutie, Danko, Kiska, Fico Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (uprostred), predseda Národnej rady Andrej Danko (vľavo) a premiér Robert Fico na archívnom zábere.
debata (1123)

Spor ohľadom využívania vládnej letky hlavou štátu prepukol už tento rok na jar. Koalícia vtedy presadila uznesenie, ktorým parlament požiadal Kisku, aby vládnu letku využíval len na služobné cesty. Kiska skôr tvrdil, že o cestovaní vládnou letkou ho z dôvodu nízkej vyťaženosti lietadiel požiadal minister vnútra Robert Kaliňák. Po kritike koalície hlava štátu využívanie vládnej letky obmedzila.

„Posielam pánu prezidentovi list, aby uhradil milión eur za používanie lietadla na súkromné cesty domov. Vystavíme mu faktúru, aby tento milión zaplatil Slovenskej republike. Myslím si, že tieto peniaze musí zaplatiť,“ povedal novinárom Fico. Dodal, že nepozná žiadneho robotníka, žiadnu predavačku či žiadneho učiteľa, ktorému by štát platil cestovanie lietadlom domov.

Ako v reakcii na slová premiéra na adresu prezidenta uviedol v stanovisku pre médiá hovorca hlavy štátu Roman Krpelan, „prezident rozumie frustrácii pána Fica po zbabraných a prehratých župných voľbách. A aj tomu, že potrebuje trochu času, aby si skonsolidoval stranu, v ktorej rastie nespokojnosť najmä s výkonom ministra vnútra. Ale potom by sa už jeho vláda mohla začať venovať problémom krajiny, korupcii, zneužívaniu polície, školstvu aj sociálnym problémom ľudí.”

Podľa premiéra sa prezident „tak, ako sme u neho zvyknutí, snaží odkloniť pozornosť od svojich problémov. Skutočne nechápem, čo má zneužívanie štátneho lietadla na súkromné účely spoločné s voľbami do VÚC“. Uvádza sa to v reakcii predsedu vlády Roberta Fica, ktorú médiám poskytol tlačový a informačný odbor úradu vlády.

Fico: Nemienim viac počúvať prezidentove lacné výkriky

Prezident je z titulu svojej funkcie nepretržite chránenou osobou. Bezpečnosť hlavy štátu a jeho prepravu má na starosti úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý je jedným z útvarov polície.

Kiska sa v minulosti opakovane dostal do sporu s predchádzajúcou vládou premiéra Fica aj terajším koaličným kabinetom, keď napríklad upozorňoval na neriešenie problémov obyvateľov či na korupciu. Hlava štátu sa tiež nechala počuť, že Slovensko v skutočnosti nie je sociálnym štátom. Kiska na rozdiel od Fica obhajoval sankcie, ktoré na Rusko uvalila EÚ, a v migračnej kríze sa vyslovil pre pomoc utečencom.

„Pán prezident rád hovorí, ale nemá zodpovednosť za nič, ale (má) silné vyhlásenia. Už nemienim počúvať lacné výkriky pána prezidenta. Odmietam prázdne vyhlásenia, prázdne reči, ktorých je v posledom čase stále viac,“ povedal Fico, ktorý predtým opakoval, že o konflikt s prezidentom nemá záujem.

Kiska sa podľa skorších prieskumov verejnej mienky stal najobľúbenejším politikom na Slovensku. Tento rok v septembri unikli do médií dokumenty ohľadom vyšetrovania firmy, ktorej spolumajiteľom je Kiska. Jeho firme KTAG daňový úrad neuznal náklady vynaložené na propagáciu Kisku a spoločnosti vymeral daň z pridanej hodnoty a neskôr tiež daň z príjmov.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #vládna Letka