Úteku Ruska má zabrániť náramok

Exministra hospodárstva a bývalého mediálneho magnáta Pavla Ruska prepustil po štyroch týždňoch bratislavský krajský súd z väzby. Za údajnú objednávku vraždy svojej bývalej obchodnej spoločníčky Sylvie Volzovej bude ďalej stíhaný na slobode. Ďalší pohyb Ruska sleduje elektronický náramok.

21.11.2017 19:20
Rusko Foto: ,
Pavol Rusko tesne po prepustení z väzby.
debata (105)

Rusko ešte vo dverách vyhlásil, že obvinenia proti nemu nie sú pravdivé. „Patrilo by sa povedať pár slov, lebo doteraz hovorili iní. Všetko to, čo hovoril Černák, sú klamstvá a výmysly a nič také som absolútne neurobil,“ povedal Rusko narážajúc na oznámenie niekdajšieho bosa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka, že si mal u neho objednať likvidáciu Volzovej. „Verím, že vyšetrovanie potvrdí, že s tým nemám nič spoločné, ale najmä prinesie odpoveď na otázku, kto si toto celé vymyslel,“ dodal. O svoju bezpečnosť sa vraj nebojí. „Ten, kto si to vymyslel, je vo výkone trestu,“ reagoval neurčito s tým, že to nemusí byť len Černák.

Väzobné stíhanie Ruska nariadil okresný súd a zdôvodnil ho obavou o ovplyvňovanie svedkov. „Krajský súd v Bratislave zrušil uznesenie Okresného súdu Bratislava II v celom rozsahu a prepustil obvineného P. R. z väzby na slobodu pri konštatovaní existencie dôvodu väzby, ktorú nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ informoval hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak.

Súd expolitikovi uložil povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu každú zmenu miesta pobytu. Okrem toho má zákaz opustiť Slovensko a do 24 hodín od prepustenia musí odovzdať cestovný pas. Minimálne raz mesačne sa tiež musí hlásiť probačnému a mediačnému úradníkovi. Jeho polohu bude kontrolovať elektronický náramok, ktorý je povinný mať celý čas pri sebe.

Ruskov advokát rozhodnutie víta

Bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor hovorí, že Trestný poriadok umožňuje väzbu na základe rozhodnutia súdu nahradiť. „Je to možné viacerými spôsobmi. Napríklad peňažnou zárukou, písomným sľubom, zárukou združenia občanov alebo dohľadom probačného a mediačného úradníka. V minulosti to bol len dohľad tohto úradníka, po prijatí zákona o elektronickom monitoringu sa dohľad skvalitnil tým, že obvinený musí mať aj elektronický náramok,“ vysvetlil Ivor. Podľa neho ide o jemnejší spôsob zabezpečenia obvineného pre účely trestného konania. „Ostáva na slobode, ale je limitovaný obmedzeniami, ktoré mu určil súd,“ doplnil Ivor. Advokát Volzovej Roman Kvasnica povedal, že poškodený v trestnom konaní nemá takú pozíciu, aby vedel ovplyvniť, či niekto z obvinených bude, alebo nebude obmedzený na slobode. „Vo vyšetrovacom spise som nepostrehol, že by objednávka na vraždu Sylvie Volzovej bola zrušená. Nechcem to dramatizovať, ale takýto je stav. Chcem veriť tomu, že rozhodnutím Krajského súdu v Bratislave sa nezvýšilo riziko ohrozenia života a zdravia Sylvie Volzovej,“ povedal Pravde Kvasnica.

Ruskov advokát Marek Para rozhodnutie súdu privítal a ocenil aj alternatívny spôsob dohľadu nad svojím klientom. „Každá obhajoba a porada s klientom sa vedie lepšie, pokiaľ je na slobode a má možnosť širšieho kontaktu s advokátom,“ uviedol. Útek svojho klienta Para nepripúšťa. Rusko bude podľa neho plniť všetky súdom stanovené povinnosti. „Pán Rusko je inteligentný človek a z vlastného rozhodnutia ich bezvýhradne dodrží,“ dodal advokát. Krajský súd podľa neho presvedčil aj prístup obhajoby a rýchly postup orgánov činných v trestnom konaní, ktoré tiež pomohli vyvrátiť pochybnosti o možnom ovplyvňovaní svedkov. „Musím sa ešte oboznámiť s tým, čo viedlo krajský súd k názoru o možnom úteku,“ vysvetlil Para.

K obsahu výpovedí sa Para bližšie vyjadrovať nechcel, ale vysvetlenie sa verejnosti chystá ponúknuť, keď sa oboznámi s ďalšími dôkazmi, ktoré boli doplnené do spisu. „Obvinenia sa nemôžu zakladať na pravde a ku spáchaniu skutku nemohlo dôjsť tak, ako to bolo prezentované,“ uviedol. „Obvinenie je založené skutočne len na dvoch, aj to rozporných, výpovediach Černáka a Kaštana, bez podpory nejakých iných objektívnych dôkazov,“ doplnil Para.

Podľa Paru nebolo možné vykonať výsluch Volzovej v celom rozsahu. „Nebolo možné sa pýtať k určitým skutočnostiam, ktoré pre nás mali význam, nakoľko vyšetrovateľ niektoré otázky nepripustil,“ tvrdil Para. K zásahom do jeho otázok, ako poznamenal, malo dôjsť aj zo strany Volzovej advokáta, preto podal žiadosť o preskúmanie postupu vyšetrovateľa.

Volzová sa necíti bezpečne

Exminister Rusko si mal podľa policajného obvinenia objednať v roku 1997 vraždu Volzovej u bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Černáka za 20 miliónov korún (viac ako 650-tisíc eur). Cieľom bolo získať podiel Volzovej v TV Markíza. Okrem Ruska a Černáka sú v tomto prípade obvinení aj bývalý šéf bratislavského podsvetia tzv. sýkorovcov Róbert Lališ a Černákov niekdajší spoločník Miloš Kaštan.

V čase Ruskovej väzby boli vypočutí viacerí svedkovia a vyšetrovateľ zopakoval aj výsluch troch spoluobvinených – Černáka, Kaštana a Lališa. Minulý týždeň prišla do Bratislavy vypovedať aj samotná Volzová. O objednávke svojej vraždy sa vraj dozvedela len v októbri od polície. Napriek tomu, že ide o prípad z roku 1997, tak túto hrozbu Volzová vníma podľa svojho advokáta reálne a na Slovensku sa necíti bezpečne.

Vyšetrovatelia overovali a dopĺňali aj výpovede šéfa Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika, ktorý mal sprostredkovať kontakt Ruska s Černákom, vypočuli aj Mariána Kočnera, Černákovho spoločníka Jána Kána a šoféra Slavomíra Surového. Políciu zaujímala tiež výpoveď Ruskovho šoféra Radovana Ondruša. Vypovedala aj bývalá šéfka sekretariátu predsedu vlády za Vladimíra Mečiara Anna Nagyová, dnes Mojžišová. Rusko tvrdil, že, naopak, on mal byť zlikvidovaný, čo sa dozvedel od Nagyovej. Tá mala pred vyšetrovateľom povedať, že si na to nepamätá.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.
Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...
Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...
+5Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Rusko #Sylvia Volzová