Drucker: Hlasovanie o agentúre nie je dobrý signál

V boji o Európsku liekovú agentúru podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera zlyhali členské krajiny únie, pretože nezohľadnili kľúčové kritérium o regionálnom rozložení európskych agentúr. Minister hovorí, že nešlo o dobrý signál pre obyvateľov EÚ. "Mrzí ma, že Bratislava pri voľbe sídla Európskej liekovej agentúry (EMA) nepostúpila ani do druhého kola a chcem vyjadriť sklamanie nad postupom niektorých členských štátov pri voľbe," povedal Drucker.

21.11.2017 18:27
debata (97)

S viacerými krajinami sme mali podľa ministra dohody o podpore. Drucker počítal približne s 18 bodmi, nakoniec sme dostali 15. „Dnes ťažko povedať, ktoré krajiny tak neurobili, keďže hlasovanie bolo tajné,“ poznamenal s tým, že členské krajiny viac zohľadňovali svoje záujmy. Napríklad pobaltské štáty sa pozerali po svojich susedoch – Štokholme, Helsinkách či Kodani. Naopak, balkánske krajiny sa zamerali na spoluprácu s Talianskom, pretože ponúkalo zaujímavé protihodnoty.

Boli však krajiny, ktoré hneď na začiatku kampane povedali, že Slovensko nepodporia. „Napríklad Rakúsko sa vyjadrilo, že nám nedá podporu, ani keby sme zostali v druhom alebo treťom kole,“ uviedol šéf rezortu. Podľa neho v závere bolo cítiť veľký ekonomický a diplomatický tlak spomedzi starých členských krajín. „Žiaľ, ukázalo sa, že Európa nie je až taká jednotná, pokiaľ ide o dôležité záujmy,“ povedal Drucker.

Analytik: Rozhodla taktika

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok na sociálnej sieti upozornil, že kandidovalo 16 krajín a aj tie, ktoré už majú sídla agentúr. „Teší ma, že sme bojovali a nie som si vedomý toho, že sme niečo podcenili či neurobili v intenzívnom lobingu,“ napísal Korčok.

Analytik Radovan Geist z portálu EurActiv.sk si nemyslí, že existuje jeden dôvod, prečo Slovensko liekovú agentúru nezískalo. Podľa neho krajiny, ktoré mali v hre vlastné mestá, pravdepodobne prideľovali hlasy ďalším takticky. „To znamená, že jedným, dvomi bodmi asi podporili mestá, ktoré nepovažovali za najväčších konkurentov. Úlohu zohrali tiež technické kritériá, kde Bratislava bola dobre hodnotená s ohľadom na ponúknutý priestor, ale horšie s ohľadom na dopravnú dostupnosť, cez geografické politické kritériá. My sme hľadali podporu v krajinách strednej a východnej Európy. Ozývajú sa hlasy, že možno nie všetci nás podporili,“ zhodnotil Geist. Ako ďalej poznamenal, svoju úlohu mohli zohrať aj preferencie zamestnancov agentúry a faktom je, že „Bratislava vôbec nebola ich preferovanou možnosťou“.

Európska lieková agentúra (EMA) sa na základe výsledkov pondelňajšieho hlasovania ministrov zdravotníctva v Bruseli presťahuje z Londýna do Amsterdamu. Rozhodol o tom žreb, keď v poslednom kole mali Miláno a Amsterdam rovnaký počet hlasov. O víťazovi tak muselo rozhodnúť žrebovanie.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Drucker #Európska agentúra pre lieky