Pre koho chystá Kotleba zlatý padák na poslednú chvíľu?

O týždeň skončí Marian Kotleba vo funkcii banskobystrického župana. A ešte stihol práve na pondelok zvolať zasadnutie krajského zastupiteľstva. Oficiálnym dôvodom je, že sa poslanec Miroslav Suja vzdal mandátu župného poslanca a na jeho miesto má dočasne nastúpiť nový človek.

26.11.2017 20:00
Banská Bystrica, župa, úrad Foto: ,
Sídlo banskobystrického samosprávneho kraja.
debata

Špekuluje sa, že Suja bude na poslednú chvíľu vymenovaný na lukratívne manažérske miesto v Banskobystrickej regionálnej správe ciest, čo znamená, že nemôže zastávať funkciu poslanca.

Akciová spoločnosť Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) je v stopercentnom vlastníctve župy. Funkcie dosluhujúci župan už od začiatku obsadzoval svojimi spolustraníkmi a sympatizantmi. Otázkou je, prečo chce Kotleba, ktorý sa chváli dobrým hospodárením BBRSC, robiť takéto výmeny vedenia na poslednú chvíľu. Viacerí poslanci sa domnievajú, že za menovaním môžu byť aj zlaté padáky, ktoré Kotlebovi blízki dostanú v prípade budúceho odvolania. Za výmenou môže byť tiež upratovanie a ničenie stôp po podozrivom hospodárení firmy.

Svojho poslaneckého mandátu sa Miroslav Suja z Detvy vzdal len o niekoľko dní skôr, ako by oň s nástupom novozvoleného zastupiteľstva aj tak prišiel, pretože v ostatných voľbách ako kandidát Kotlebovej ĽS NS neuspel.

Uhrík: Sú to len klebety

Suja na otázku Pravdy, či sa vzdal svojho poslaneckého miesta, neodpovedal. Riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík však Sujovo odstúpenie potvrdil. „Áno, vzdal sa, preto teraz v pondelok musí byť zastupiteľstvo, kde bude menovaný náhradný poslanec,“ povedal Uhrík. Nepotvrdil, či má Suja získať manažérske miesto v regionálnej správe ciest. „To sú len také klebety. Ja o tom ako riaditeľ úradu neviem. Regionálna správa ciest je samostatná firma, ktorá ide úplne mimo mňa,“ tvrdil Uhrík.

Na pondelkovom, v podstate poslednom zasadnutí starého zastupiteľstva je v programe jediný bod – vymenovanie nového poslanca, ktorý prevezme miesto po Sujovi. Ten sa podľa našich informácií vzdal miesta v banskobystrickom krajskom zastupiteľstve už 15. novembra. Nahradí ho Roman Malatinec (Smer), ktorý bude poslancom aj v nasledujúcom volebnom období.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smer – KDH Ľubica Laššáková s určitosťou nevie, čo viedlo Suju k takémuto rozhodnutiu. „Pravdepodobne má pripravené nejaké miesto so zlatým padákom. Aby ho mohol dostať, musí sa vzdať mandátu, pretože asi pôjde o miesto v manažmente banskobystrického úradu,“ domnieva sa.

Horník: Z pozícií budú čerpať benefity

Je však otázne, či poslanci na zasadnutie župného parlamentu prídu, resp. či bude uznášaniaschopný. Kotlebovi ukladá zákon, aby v župnom parlamente po odchádzajúcom poslancovi zaplnil miesto novým členom.

„Ja určite prídem, zaujíma ma, čo sa bude diať a aké miesto má ponúknuté,“ hovorí Laššáková na adresu Suju.

Viacerí poslanci kraja však zvolili opačný prístup. „Členovia nového poslaneckého klubu nezávislých, pravicovej koalície a Mostu-Híd sa nebudú nijakým spôsobom viazať. Ale osobne mám taký názor, že by sme sa nemali zúčastňovať na špinavostiach odchádzajúceho vedenia na čele s Kotlebom,“ vysvetľuje primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Horník tvrdí, že Kotlebovi voliči sa veľmi skoro dozvedia, ako vyzerá v jeho podaní boj proti korupcii a klientelizmu. „Odchádzajúci poslanec sa vzdaním mandátu uchádza o pozíciu, ktorou chce z vreciek daňových poplatníkov vytiahnuť obrovské sumy peňazí. Z takýchto pozícií chce on a jemu blízki ľudia požívať benefity,“ domnieva sa Horník. „Myslím si, že zmluvy, ktoré dostanú, budú na hranici zákona a bude problém tých ľudí odtiaľ dostať,“ dodal.

Zvolávať zasadnutie týždeň pred ustanovením nového zastupiteľstva s úmyslom personálnych zmien neschvaľuje ani nastupujúci predseda kraja Ján Lunter. „Vyzývam súčasného župana, aby prestal konať vo veciach, ktoré poškodzujú kraj a aby sa viac venoval tomu, ako odovzdať moc na úrade. Vyzývam ho, aby nevytváral nové pracovné zmluvy a aby nepokračoval v odpredaji majetku kraja,“ zopakoval svoju výzvu z utorka minulého týždňa Lunter.

Banskobystrická regionálna správa ciest sa totiž zviditeľnila aj kontroverzným predajom neupotrebiteľného majetku. Staré nákladné a osobné autá, traktory, cestné sypače získala hriňovská spoločnosť Kalamár za jedno euro. Zoznam tohto majetku so 103 položkami predkladal na augustovom zastupiteľstve práve Miroslav Suja, ktorý je podľa Obchodného registra podpredsedom predstavenstva akciovej spoločnosti.

Uhrík obvinenia z nehospodárnosti považuje za nezmyselné a hovorí, že prebytočný šrotový majetok na rokovaní zastupiteľstva dokonca ponúkali aj primátorom a starostom miest, ale nikto záujem neprejavil. „Prebytočnosť, predaj tohto majetku za jedno euro a následná likvidácia bola schválená jednohlasne všetkými poslancami naprieč politickým spektrom,“ dodáva. Kotleba už stanovil termín ustanovujúceho krajského zastupiteľstva, na ktorom bude skladať sľub nový župan a zvolení poslanci. Schôdza sa uskutoční 4. decembra v Rimavskej Sobote.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #ĽSNS #Miroslav Suja