Poslanci župana Kotlebu ignorovali

Posledné zasadnutie dosluhujúceho zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja sa v pondelok neuskutočnilo, prišlo naň len osem poslancov, nebolo teda uznášaniaschopné. Na rokovaní sa mal mandátu ujať nový poslanec, pretože Miroslav Suja sa vzdal poslaneckého kresla.

27.11.2017 20:00
Banská Bystrica, VÚC Foto: ,
Sídlo Banskobystrického samosprávneho kraja. Ilustračná snímka.
debata

Suja sa mal podľa vyjadrení niektorých krajských poslancov stať na poslednú chvíľu šéfom Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a preto sa funkcie poslanca vzdal. Župa však neodpovedala, či Suja lukratívne manažérske kreslo obsadil.

Aj keď je akciová spoločnosť Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) v stopercentnom vlastníctve župy, riaditeľ župného úradu Milan Uhrík minulý týždeň pre Pravdu uviedol, že o zmenách v tejto spoločnosti osobne nevie. „Ale viem, že bolo plánované zúženie riadiacej štruktúry firmy,“ tvrdil Uhrík. Ani v pondelok priamo nereagoval na otázku, či je teda Suja šéfom BBRSC. So Sujom sa denníku Pravda nepodarilo skontaktovať.

Krajská poslankyňa Ľubica Laššáková (Smer-KDH) nevedela s istotou povedať, či má regionálna správa ciest za nového šéfa Suju. „Moje informácie sú také, že od 15. novembra už má podpísanú zmluvu na tento post. Ale nikto to nevedel ani potvrdiť, ani vyvrátiť, a s pánom súčasným županom nekomunikujeme, respektíve on s nami nekomunikuje,“ uviedla Laššáková.

Otázkou je, prečo sa mali vo vedení BBRSC robiť personálne zmeny. Niektorí poslanci naznačovali, že dôvodom môže byť „upratovanie“ po podozrivom hospodárení tejto spoločnosti. Viac svetla do celej záležitosti by malo vniesť nové vedenie župy, ktoré manažment správy ciest podľa všetkého odvolá. V tejto súvislosti vznikli tiež otázky, či manažment firmy neodíde s tzv. zlatými padákmi, teda s tučným odstupným.

Vedeniu župy a Banskobystrickej regionálnej správy ciest nedávno tím nového župana Jána Luntera vyčítal hospodárenie s majetkom. Spoločnosť totiž rozpredáva staré nákladné autá, cestné posýpače, traktory či osobné autá za jedno euro. Riaditeľ župného úradu Uhrík nehospodárne nakladanie s majetkom označil za nezmysel a hovorí, že ide o šrot. Tvrdil, že predaj tohto majetku za jedno euro a jeho následnú likvidáciu jednohlasne schválili všetci župní poslanci.

Čo sa týka pondelňajšieho plánovaného zastupiteľstva, viacerí poslanci vopred avizovali, že sa na ňom nezúčastnia. Predsedníčka klubu Smer–KDH Laššáková na zasadnutie prišla, poukázala však na to, že bolo zvolané mimo poradia. „Od nás z klubu boli dvaja poslanci na zahraničnej pracovnej ceste, nikto sa neživí tým, že je poslancom župy, všetci majú svoje zamestnania. Keď predseda zvolá zasadnutie zastupiteľstva mimo poradia predpoludním, tak je to problém,“ povedala Laššáková.

Namiesto odídeného Suju sa mal na zastupiteľstve poslaneckého mandátu ujať Roman Malatinec (Smer). Ten bol zároveň zvolený aj za poslanca v novom volebnom období. Momentálne nie je jasné, či bude Malatinec skladať sľub poslanca dvakrát, a to ako poslanec v končiacom volebnom období a súčasne ako nový poslanec.

Slávnostné ustanovujúce zastupiteľstvo kraja sa zíde na budúci pondelok v Rimavskej Sobote, kde sa funkcie ujme župan Lunter a sľub zložia noví poslanci. Kotleba zvolanie krajského parlamentu do Rimavskej Soboty zdôvodnil tým, že v Banskej Bystrici nie je veľkolepá sála na takú akciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrická župa