Sneženie skomplikovalo život na Slovensku, v B. Bystrici kolabovala doprava

Vlnu sneženia predpovedá Slovenský hydrometeorologický ústav na stredu aj štvrtok takmer po celom Slovensku.

29.11.2017 12:11
debata (10)

SHMÚ vydal na stredu a štvrtok výstrahu prvého stupňa pred snežením. Tá platí pre takmer celé územie Slovenska s výnimkou krajného východu. Miestami môže napadnúť až 40 centimetrov sne­hu.

V B. Bystrici kolabovala trolejbusová doprava

„Ráno nebola zjazdná cesta nad plážovým kúpaliskom. Tam nám stálo veľa trolejbusov. Teraz je už všetko v poriadku,“ uviedol pre agentúru SITA zamestnanec dispečingu Dopravného podniku mesta Banská Bystrica.

V celom Banskobystrickom kraji od nočných hodín sneží a polícia varuje vodičov, aby nepodceňovali počasie a prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. „Na vozovke sa môže tvoriť ľad a dochádza ku kolíznym situáciám,“ varovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Pozor na horských prechodoch

V Žilinskom kraji hlásia cestári zatiaľ iba slabé snehové prehánky a všetky cesty sú zjazdné. S čerstvým alebo kašovitým snehom do jedného centimetra však treba rátať na horských priechodoch Fačkov, medzi Prievidzou a Žilinou, Makov, medzi Kysucami a Českou republikou, a Hutami, medzi Oravou a Liptovom. Cestári upozorňujú, že pri prejazde týmito úsekmi sú potrebné zimné pneumatiky.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorený horský priechod Veľké Pole a tiež cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Bratislavský kraj: Cesty sú mokré, ale zjazdné a bez snehu

Cesty v Bratislavskom kraji sú mokré, ale zjazdné a bez snehu. Ako ďalej informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman, správca komunikácií Regionálne cesty Bratislava, ktorý zabezpečuje zimnú údržbu ciest ll. a lll. triedy v regióne, vyslal do terénu dva mechanizmy, na dispečing ľudia zatiaľ nehlásili žiadne väčšie komplikácie.

Počas rána, keď sa teplota pohybovala nad nula stupňov Celzia, vykonal správca komunikácií posyp horských a podhorských úsekov, a to na horskom priechode Pezinská Baba, kde posyp ešte dnes zopakujú, a na podhorských úsekoch na Zochovej chate, Červenom Kameni a na ceste II/502 smerom do Trnavy.

Hlavné mesto vyhlásilo zimnú pohotovosť

Hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer informovala, že prvý posyp robil magistrát ráno o 5:30 na Kolibe. „Počas zimnej sezóny bude v pohotovosti 43 sypačov, 11 multikár, jedna snehová fréza a 88 pracovníkov na ručné čistenie“ dodala. O niektoré cesty v meste sa stará magistrát, ďalšie majú na starosti bratislavské mestské časti.

Pre zimu robí hlavné mesto opatrenia, patrí sem pravidelný monitoring predpovede počasia a monitoring pohybu mechanizmov zimnej údržby cez GPS snímače či preventívny posyp vo vybraných lokalitách. Podľa hovorkyne budú dispečeri hlavného mesta denne kontrolovať frekventované cesty v meste. Hlavné mesto SR Bratislava na údržbu verejných priestorov vo svojej správe používa posypovú soľ i ekologickú posypovú soľ Solmag, ktorá je šetrnejšia k životnému prostrediu.

Polícia apeluje na vodičov, aby pre zníženú viditeľnosť použili stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, lebo denné svietenie je nedostatočné. Používanie zimných pneumatík je podľa polície samozrejmosťou. Na cestách v kraji je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #doprava #sneh #sneženie #dopravná situácia