Kandidáti na sudcov pohoreli v testoch

Prvý hromadný konkurz na sudcov sa pre viac ako štyri pätiny záujemcov neskončil dobre. Zo 190 ľudí, ktorí v pondelok absolvovali prvé písomné kolo, prešlo podľa neoficiálnych informácií 37. Podľa ministerstva spravodlivosti je to dôkaz kvality vybratých uchádzačov a vysokej latky na ich výber.

01.12.2017 07:00
konkurz na sudcov Foto: , ,
Prvý hromadný konkurz na sudcov začal tento pondelok.
debata (36)

Definitívny počet úspešných ešte nie je známy. Na verejnosť zatiaľ preniklo, že s písomnými skúškami môže byť spokojných 37 záujemcov o sudcovský talár. Tí ešte prešli ústnymi pohovormi a psychotestmi.

Ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) nebola z výsledku sklamaná. „V prvom rade nám záleží na kvalite uchádzačov, pretože je dôležité, aby sa do sudcovského stavu dostávali naozaj kvalitní uchádzači.

Toto sme hovorili od začiatku, už aj pri predkladaní návrhu,“ reagovala ministerka. Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že asi polovica kandidátov vypadla už pri prvom písomnom teste.

Ďalších potom vyradil preklad z cudzieho jazyka, prípadová štúdia či vypracovanie rozsudku. Okruhy otázok z testu boli zverejnené, boli ich tisíce. Testovaní záujemcovia si mohli vyberať z viacerých správnych odpovedí, za nesprávne odpovede im boli body odratúvané.

Podklady pre písomnú časť pripravovala Justičná akadémia. Vedúci oddelenia justičných databáz na akadémii Kristián Csach neodpovedal na otázku, či testy boli príliš náročné. Zdôraznil, že výberové konania môžu hodnotiť až po skončení všetkých častí, zverejnení zápisníc a ich riadnom vyhodnotení. „Akékoľvek vyjadrenie vopred by mohlo byť kontraproduktívne,“ dodal Csach.

Sudca Najvyššieho súdu a jeden z členov Súdnej rady Dušan Čimo hovorí, že aj pri predchádzajúcich výberových konaniach bol pri písomnej časti vysoký úbytok bežný. „Nič zásadné sa nedeje, pretože za predpokladu, že sa všetky miesta obsadzované hromadným výberovým konaním neobsadia, bude nasledovať ďalšie.

Niekedy je to tak, že sa latka nadstavuje oprávnene vyššie, aby boli poznatky kandidátov na požadovanej úrovni,“ dodal Čimo a poznamenal, že bude zaujímavé sledovať podiel úspešných v rámci jednotlivých krajov.

Úspešných uchádzačov následne čaká previerka Národným bezpečnostným úradom, ktorý preverí ich bankové účty, rodinu, minulosť a bezúhonnosť. Prezident tak prvých sudcov vymenuje v lete. Hromadné výberové konanie prebehlo na všetkých krajských súdoch naraz. K dispozícii bolo 120 voľných miest.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #testy