Jankovská nebude kandidovať na člena Súdnej rady

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská stiahla súhlas so svojou kandidatúrou na člena Súdnej rady SR. Exkluzívne to potvrdila pre Pravdu.

04.12.2017 16:57 , aktualizované: 17:27
statna tajomnicka, ministerstvo spravodlivosti... Foto: ,
Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.
debata (30)

„Vzhľadom na udalosti posledných týždňov som sa rozhodla vziať späť svoj súhlas s nomináciou do Súdnej rady za člena Súdnej rady SR. Spolitizovanie mojej kandidatúry je v priamom rozpore s mojou doterajšou profesionálnou prácou,“ uviedla pre Pravdu.

Rozhodnutím Jankovskej sa uzatvára niekoľkomesačný spor medzi Smerom a Mostom-Híd. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa totiž od začiatku stavala proti tejto nominácii.

Jankovskú navrhol za člena Súdnej rady poslanec Smeru Róbert Madej. Žitňanská s odvolaním sa na programové vyhlásenie vlády presadzovala, aby členmi rady boli nesudcovia. V kuloároch sa hovorilo, že dokonca pohrozila odchodom z vlády, ak Jankovskú parlament do rady zvolí.

Podobná situácia ako teraz však nastala tento rok vo februári, keď parlament v tajnom hlasovaní zvolil za člena Súdnej rady Romana Huszára. Ten je dokonca aktívnym sudcom Krajského súdu v Bratislave. Vtedy však ministerka proti tomu verejne nenamietala, hoci to bolo v rozpore s programovým vyhlásením vlády. „Nastavme v tomto zrkadlo aj pani ministerke,“ reagoval ešte v piatok na celú situáciu šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč. Samotná Žitňanská sa doteraz nevyjadrila k tomu, prečo sa neozvala proti voľbe Huszára, ktorého do Súdnej rady navrhol šéf poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Vo vládnom programe sa uvádza, že „vláda bude presadzovať, aby nominanti politických mocí (prezidenta, parlamentu a vlády) neboli sudcovia a tým sa eliminovalo podozrievanie sudcov nominovaných do tejto pozície politickou mocou zo spriaznenosti s tou-ktorou politickou stranou“.

Jankovská má pozastavenú funkciu sudkyne, odkedy sa stala štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti. Tento post zastáva od roku 2012.

Spor o jej nomináciu Jankovskej medzi Mostom-Híd a Smerom trvá od júna. Cez víkend strana Bélu Bugára potvrdila, že Jankovskú nepodporí.

Súdna rada má momentálne len 15 namiesto 18 členov. Parlament má doplniť jedného člena, ďalších dvoch má vymenovať vláda. Ešte v septembri skončili v rade sudcovia Eva Fulcová a Ľuboš Sádovský. Ministerka však zatiaľ nepredložila do vlády návrh nových kandidátov.

Súdna rada je najvyšším samosprávnym orgánom justície. Prezidentovi dáva návrhy na vymenovanie a odvolanie sudcov, rozhoduje o preložení sudcov na iný súd. Od nej závisí, či sudca postúpi v kariére vyššie z okresného na krajský súd alebo na Najvyšší súd. Schvaľuje tiež kandidáta na Všeobecný súd EÚ.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská