Fico chce, aby Kiska uhradil súkromné lety

Prezident sa podľa svojho hovorcu nebude podieľať na trápnej hre, ktorá má prekryť ďalšie odvolávanie ministra vnútra, ktorého už nemôžu vystáť ani vlastní stranícki kolegovia.

05.12.2017 15:12 , aktualizované: 15:21
Robert Fico Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania 24. schôdze Národnej rady SR na tému: Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády SR a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.
debata (170)

Premiér Robert Fico pýta 990-tisíc eur od prezidenta Andreja Kisku za jeho súkromné cesty vládnym špeciálom do Popradu. „Jednoducho toto boli súkromné lety, s tým sa jednoducho nedá nič robiť. Ak má byť poriadok v tejto krajine, každý nech si zaplatí to, čo minul na súkromné ciele," vyhlásil premiér Robert Fico v pléne parlamentu počas mimoriadnej schôdze, na ktorej opozícia žiadala odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Prezidentov hovorca Roman Krpelan reagoval, že prezident dostáva mesačne stovky listov od občanov, ktorí potrebujú riešiť skutočné problémy. „Napríklad zlyhávanie zdravotníctva – nedostatok lekárov, vysoké ceny energií, nízke dôchodky, nehorázne konanie polície, ktorá strieľa po mladých ľuďoch, mafiánske praktiky štátu voči vlastným občanom. Prezident sa nebude podieľať na trápnej hre, ktorá má prekryť ďalšie odvolávanie ministra vnútra, ktorého už nemôžu vystáť ani vlastní stranícki kolegovia," uviedol hovorca hlavy štátu.

Podľa politológa Michala Horského sa zdá, že nedoplatky prezidenta za súkromné cesty sú zatiaľ politicky nepremlčateľné. „Môžu na istý čas skutočne vniesť na politickú scénu značný nepokoj. Ak uvážime, že len pred pár dňami prebehla správa, že pán prezident aj tento mesiac rozdal svoj plat, tak možno už od budúcej výplaty bude šetriť na vyrovnania podlžností,“ povedal Horský.

Premiér Fico ešte v polovici novembra hovoril tom, že prezident Kiska má uhradiť milión za používanie vládnej letky do Popradu. „Posielam pánu prezidentovi list, aby uhradil milión eur za používanie lietadla na súkromné cesty domov. Vystavíme mu faktúru, aby tento milión zaplatil Slovenskej republike. Myslím si, že tieto peniaze musí zaplatiť,“ povedal Fico s tým, že nepozná žiadneho robotníka, žiadnu predavačku či žiadneho učiteľa, ktorému by štát platil cestovanie lietadlom domov.

Prezident čelí dlhodobo kritike za luxus, ktorý si doprial využívaním štátneho lietadla pri cestách domov. Tvrdil, že ho minister vnútra Robert Kaliňák prosil, aby využíval vládnu letku, lebo piloti potrebujú mať nalietaný určitý počet hodín. Minister zase tvrdil, že hovoril o lietaní pri plnení pracovných povinností.

Tento rok na jar Kaliňák na žiadosť parlamentu predložil do parlamentu správu o využívaní leteckého špeciálu prezidentom. Z nej vyplynulo, že až 70 percent letov prezidenta nesúviselo s výkonom jeho ústavnej funkcie. Išlo o cesty do Popradu a Košíc. Podľa vtedajšej správy ministra vládna letka za roky 2015 až 2017 vykonala 880 letov, z toho prezident letel 454-krát a z toho 319 letov nemalo súvis s výkonom jeho funkcie. Následne prezident lety obmedzil a začal viac využívať na cesty domov auto, prípadne vlak.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák