Danko: Kiska nemôže za sudcu ÚS vymenovať aj Mamojku a aj Laššákovú

Prezident Andrej Kiska by nemal vymenovať naraz za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku a Janu Laššákovú. V liste ho na to upozorňuje predseda NR SR Andrej Danko, ktorý mu list zaslal dnes.

13.12.2017 10:09 , aktualizované: 16:58
debata (411)

Ako povedal Danko, v roku 2014 zanikol mandát trom sudcom ústavného súdu, a to Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu. NR SR zvolila podľa zákona ako kandidátov na ich miesta šesticu kandidátov – Imricha Valkaia, Evu Fulcovú, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Ďuriša a Juraja Sopoligu. „Z týchto môže vybrať prezident troch kandidátov,“ povedal Danko.

Danko: Nikto nebude spochybňovať moju prácu

V roku 2016 sa skončilo funkčné obdobie Ľubomíra Dobríka. Na jeho miesto boli zvolení parlamentom dvaja kandidáti – Mojmír Mamojka a Jana Laššáková. „Sú to dve osobitné voľby a osobitné procesy, v ktorých nie je možné zamieňať kandidátov,“ zdôraznil Danko s tým, že prezidentovi zasiela list, aby zvážil pri vymenovaní nových sudcov jeho argumentáciu.

Danko oceňuje utorňajšie gesto prezidenta, že je pripravený vymenovať troch ústavných sudcov. „NR SR si splnila všetky svoje povinnosti, ale pán Mamojka a pani Laššáková nemôžu byť vymenovaní na mandáty, na voľbe ktorej sa nezúčastnili. Oni kandidovali na mandát Dobríka, teda na jeho mandát musí byť vymenovaný buď Mamojka, alebo Laššáková,“ uviedol Danko a zároveď prezidentovi odporúča, „aby prestal počúvať svojho poradcu Mazáka a vymenoval sudcov, ktorýc má vymenovať.“ Dodal, že „nikto nebude spochybňovať moju prácu ako predsedu parlamentu a hovoriť mi, čo mám robiť.“

Bugár: Šiesti kandidáti sa opäť môžu obrátiť na ÚS

Rovnaký názor ako Danko má vo veci výberu medzi Laššákovou a Mamojkom aj podpredseda parlamentu Béla Bugár. „Prezident môže týmto aktom vyvolať u skupiny šiestich kandidátov názor, že boli poškodené ich práva. To môžu opäť napadnúť na ústavnom súde,“ uviedol Bugár dnes pre agentúru SITA s tým, že v NR SR išlo o dve voľby a prezident mal z prvej zo šiestich kandidátov vybrať troch a z druhej, kde boli dvaja kandidáti, mal vybrať jedného nového sudcu.

Jana Laššáková, Mojmír Mamojka a Miroslav Duriš budú novými sudcami Ústavného súdu SR. Prezident ich vymenuje tento týždeň vo štvrtok. Informoval o tom v utorok prezident Andrej Kiska. Nových sudcov vymenuje po tom, čo ústavný súd 6. decembra rozhodol o sťažnosti piatich kandidátov, z ktorých si prezident odmietol vybrať. Ústavný súd prikázal prezidentovi, aby vo veci konal a z navrhnutých kandidátov vybral troch nových sudcov.

Pre prezidenta sa spor skončil

Prezident Kiska ukončil spor o vymenovanie sudcov Ústavného súdu SR, teraz je na rade vláda a Národná rada SR a majú jedinečnú možnosť upraviť pravidlá výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Vyplýva to z reakcie prezidenta na list Andreja Danka, ktorú poskytol hovorca prezidenta Roman Krpelan.

V náleze Ústavného súdu SR, ktorý je verejne dostupný na jeho internetovej stránke, sa okrem iného uvádza, že senát ústavného súdu sa rozhodol tento prípad vyriešiť tak, že vrátil situáciu menovania ústavných sudcov na úplný začiatok. Všetci siedmi kandidáti navrhnutí parlamentom od roku 2014 tak ostali kandidátmi na sudcovskú funkciu. „V konečnom dôsledku ide súčasne o to, aby prezident mal čo najširší výber kandidátov a aby tento výber mohol zostať úplný,“ uvádza sa v náleze ústavného súdu, ktorý doplnil, že uprednostňuje návrat do východiskového stavu pred hľadaním umelej spravodlivosti ad hoc.

Bárány: Nechcem počuť trávu rásť

Ústavný právnik Eduard Bárány sa domnieva, že hlava štátu mala právo vybrať si spomedzi siedmich navrhnutých sudcov spôsobom, aký zvolila. „Nie som pevne presvedčený, že je potrebné rozdeliť kandidátov na jednotlivé skupiny podľa toho, v ktorej várke boli zvolení. To je však môj osobný názor, ktorý nemusí byť akceptovaný,“ vyjadril sa Bárány. Podľa neho v rámci sedmičky je v plnej miere na úvahe hlavy štátu, koho si vyberie. A každý, pripustil vzápätí, kto by sa cítil poškodený prezidentovým rozhodnutím, má zase právo obrátiť sa na Ústavný súd. Dodal, že podobná, aj keď nie totožná situácia už nastala aj pri doplňovaní ústavných sudcov v rokoch 2004 až 2007.

Na otázku, či svojím rozhodnutím vymenovať do ústavnej funkcie kandidátov, ktorých predtým najviac kritizoval ako „politikov Smeru“, nesledoval práve rozpútanie polemík, ktoré by mu umožnili opäť vymenovanie odsunúť, Bárány odpovedal krátko: „To sú špekulácie. Ja nechcem počuť trávu rásť!“

411 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Jana Laššáková #Andrej Danko #Mojmír Mamojka