Rusko mal odovzdať zálohu aj Volzovej fotografiu

Exminister hospodárstva a bývalý majiteľ TV Markíza Pavol Rusko údajne odovzdal ďalším spoluobvineným fotografiu Sylvie Volzovej, jej opis, adresu a informácie o jej zvykoch.

18.12.2017 18:28
Pavol Rusko Foto: ,
Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho prepustení z väzby.
debata (6)

Pri žiadosti o likvidáciu obchodnej partnerky mal vyplatiť aj zálohu vo výške 500-tisíc korún (16 597 eur). Vyplýva to z uznesenia Krajského súdu v Bratislave o prepustení z väzby. Anonymizované súdne uznesenie, v ktorom súd nahradil iniciály obvinených a ďalších osôb náhodnými písmenami, si na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám vyžiadala TASR. V dokumente sa cituje aj z uznesenia vyšetrovateľa o vznesení obvinenia proti Ruskovi. Polícia ho zatkla v októbri, od 21. novembra je stíhaný na slobode.

Rusko na konci novembra pri odchode z Ústavu na výkon väzby vyhlásil, že obvinenia proti nemu sú nepravdivé. „Všetko to, čo hovoril Černák, sú klamstvá a výmysly a nič také som absolútne neurobil,“ povedal Rusko. „Verím, že vyšetrovanie potvrdí, že s tým nemám nič spoločné, ale najmä prinesie odpoveď na otázku, kto si toto celé vymyslel,“ dodal s tým, že „ten, kto si to vymyslel, je vo výkone trestu.“ Podľa Ruska však touto osobou nemusí byť práve niekdajší bos banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák.

Informácie o fotografii a odovzdaní zálohy pravdepodobne pochádzajú z výpovede Černákovho vtedajšieho spoločníka Miloša Kaštana, ktorý je v prípade sám obvinený. V súčasnosti si odpykáva 14,5-ročný trest za vydieranie a dve objednávky vraždy. Práve on mal od Ruska prevziať 500-tisíc korún ako zálohu a odovzdať ich zločineckej skupine sýkorovcov pod vedením ďalšieho obvineného Róberta Lališa. Muž s prezývkou Kýbel bol za viacnásobnú vraždu už dvakrát odsúdený na doživotie. Harabinov senát Najvyššieho súdu však rozsudok opakovane zrušil. „Pán Kaštan vypovedal, že na spodnom parkovisku pred Holiday Inn peniaze prebral, odniesol ich do hotela a odovzdal inému svedkovi ako zálohu na začatie skúmania okolia, prostredia a zvykov pani Volzovej,“ uviedla pre Pravdu na konci októbra Kaštanova obhajkyňa Emília Matrtajová. Únos a vraždu Ruskovej spoločníčky Volzovej mala vykonať Lališova skupina, pretože Volzová sa v tom čase zdržiavala v okolí Bratislavy. Rusko si ju v roku 1997 údajne objednal u Černáka. K vykonaniu vraždy nedošlo, pretože Černáka onedlho polícia zatkla. Od roku 1997 si odpykáva doživotie za násilné trestné činy a vraždy. Černák sa už k obvineniu zo spolupáchateľstva pri pokuse o vraždu priznal.

Rusko bol zadržaný 23. októbra a následne obvinený, že si mal v roku 1997 objednať vraždu svojej bývalej obchodnej spoločníčky za 20 miliónov vtedajších slovenských korún (zhruba 664-tisíc eur).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Pavol Rusko #Sylvia Volzová