S kúpou kapra netreba otáľať

Najpredávanejšia vianočná ryba kapor bude tohto roku drahšia.

19.12.2017 13:00
predaj kaprov, vianocny kapor, Foto: , ,
Predaj vianočných kaprov sa začal, je ich však menej ako vlani.
debata (35)

Po rokoch, keď sa kilogram živého kapra predával v mestách za baťovskú cenu 3,99 eura a v rybárstvach za ešte výhodnejších 3,70 eura, si tohto roku spotrebitelia priplatia 30 centov. Počasie opäť raz ukázalo, že je silnejšie ako zámery chovateľov. Sladkovodných rýb je v celej Európe menej a dražejú.

Kto chce mať istotu, že si kúpi tohto roku živého kapra, nemal by nákup odkladať na poslednú chvíľu. Už vlani sa v Bratislave v niektorých predajniach a stánkoch vypredali dva-tri dni pred Štedrým dňom. Tohto roku sa môže situácia zopakovať.

Počasie

„Radím kúpiť si kapra zavčasu, lebo produkcia je nižšia ako v minulosti, pokles sa odhaduje možno o 20 percent,“ opisuje aktuálnu situáciu v ponuke rýb Andrej Horváth, majiteľ rybárstva v Stupave. Slovensko nebolo v minulosti a nie je ani dnes sebestačné v produkcii sladkovodných rýb. Kapry dovážalo z Českej republiky. Najväčšie české rybárstva z juhočeskej Třebone aj neďalekého Hodonína už nemajú žiadnu voľnú rybu na predaj.

Chov rýb skomplikovalo počasie. Mrazivá zima pokryla rybníky ľadom a rybári mali čo robiť, aby zabezpečili rybám prísun čerstvého vzduchu. Suché a horúce leto spôsobilo vysychanie rybníkov, prehrievanie vody, v ktorej s každým stupňom navyše ubúdalo kyslíka. Tomu sa muselo prispôsobiť kŕmenie. Na konci roka s plejádou nízkych a vysokých teplôt bol menší výlov rýb. Ryby sú ľahšie a drahšie, lebo ich je menej. Tak rekapituluje rybársky rok 2017 Jaroslav Andreji, ktorý prednáša rybárstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Rybári predávajú živé kapry od pondelka. Predaj sa ešte len rozbieha, väčšina spotrebiteľov uvažuje o nákupe až v druhej polovici týždňa. „Keď bude počasie škaredé, dostanú rybu aj v sobotu, ale keď bude pekné, v piatok už mnohí predajcovia môžu mať ryby vypredané,“ myslí si majiteľ rybárstva Horváth.

Dovážané ryby

Slovensko však bez vianočných rýb nezostane. Na pultoch reťazcov sa ponúka veľké množstvo dovážaných sladkovodných aj morských rýb, a to čerstvých aj mrazených. Pravda, tieto ryby sú podstatne drahšie ako slovenská klasika, ktorou stále zostáva kapor a hneď po ňom pstruh, nasledovaný doplnkovými rybami, ako sú tolstolobik a amur. Predávajú sa aj vzácnejšie, a teda aj drahšie šťuky, zubáče či sumce.

Pomerne rýchlo rastie domáca produkcia sumčeka afrického, ktorú pred rokom rozbehli handlovskí baníci. Na rozdiel od rybníkov chov sumčekov nijakým spôsobom neohrozuje rozmarná klíma. Chovajú ich v uzavretých nádržiach, všetky procesy kontroluje počítač. Kým vlani ponúkli na trh 570-tisíc kilogramov sumčeka, tohto roku zvýšili produkciu ryby chovanej v čistej vode na 870-tisíc kilogramov. Celú produkciu nakupujú reťazce, pravda, len 30 percent z nej smeruje na slovenský trh, zvyšok ide do okolitých krajín. „Slováci aj obchodníci si na sumčeka ešte len zvykajú,“ konštatoval Stanislav Gurský z Agro Rybej Farmy v Handlovej. Časť spotrebiteľov cielene vyhľadáva atraktívne sladkovodné a morské ryby. Pri treske, sivoňovi a pražme sa začína cena na 12 až 13 eurách za kilogram, filety z lososa vyjdú na 20 eur. „Zhruba tridsať percent spotrebiteľov sa pýta, odkiaľ pochádza ryba, ostaní veria tomu, čo vidia na pulte,“ zhŕňa tohtoročnú predvianočnú nákupnú skúsenosť predavač rýb Filip, ktorý pracuje v jednom z veľkých reťazcov.

„Pokiaľ ide o lososy, ľudia ich vnímajú ako rybu symbolizujúcu vyšší životný štandard. Po tom, čo pred rokom televízia odvysielala dokumentárny film o chove lososov na farmách, však niektorí začali uprednostňovať ryby dochované na Slovensku či v Česku,“ povedal Jaroslav Andreji. Obe krajiny symbolizujú v očiach spotrebiteľov garanciu bezpečnej produkcie rýb.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #kapor