Vianočnú šachovú tradíciu začal legendárny Karpov

Vynikajúci ruský šachista, niekdajší 16-násobný majster sveta Anatolij Karpov (66) bol včera prominentným hosťom prvého ročníka Vianočného šachového turnaja v Bratislave.

19.12.2017 19:13
vianocny sachovy turnaj, Karpov, Foto: ,
Ruský šachový veľmajster Anatolij Karpov.
debata (39)

Jeho tradíciu chce založiť šéf Národnej rady Andrej Danko, ktorý šachovú legendu na dvojdňovú návštevu Slovenska pozval. Podujatie otvorili zápasom družstiev zložených z detí, študentov, seniorov a osobností verejného života v historickej budove parlamentu na Župnom námestí.

„Šach je šport, ktorý skrýva veľké posolstvá. Má v sebe veľa múdrosti a učí nás aj to, že súper musí hrať podľa pravidiel,“ povedal Danko v úvodnom príhovore. Zdôraznil, že šach je „džentlmenský šport“, ktorý vedie hráčov k slušnému správaniu, rešpektu voči súperovi, ale aj logickému mysleniu. „Pri šachu sa nikdy neriešili politické spory. K partii si vedia korektne sadnúť aj politickí oponenti, je to hra – šport, ktorý nielen rozvíja osobnosť, ale aj spája rivalov,“ dodal. „Som veľmi rád, že tu s vami môžem byť, keď sa rodí nová šachová tradícia. Vianočné turnaje majú svoju históriu, ten najznámejší sa v Anglicku hráva už od roku 1894,“ poďakoval hostiteľovi ruský šachový veľmajster. „A som veľmi rád, že dnes hovoríme aj o školskom šachu na Slovensku,“ ocenil Dankovu iniciatívu dostať šach aj do školských osnov.

Dnes svetoznámy šachista v rámci svojho programu zavíta do základnej školy na Černyševského ulici, kde má vzniknúť ďalšia zo siete šachových akadémií nesúca jeho meno. V uzavretom zápase si potom zahrá so svojím hostiteľom Dankom, ale aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom a ďalšími politikmi. Počas slávnostnej večere sa k nim pripojí ministerka školstva Martina Lubyová či prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel. Karpov je v súčasnosti poslancom ruskej Dumy.

Z minulosti sú najznámejšie jeho súboje o titul svetového šampióna proti Viktorovi Korčnému, prvý sa konal v roku 1978 vo filipínskom Baguio a druhý v roku 1981 v talianskom Merane. V roku 1985 bojoval o víťazstvo s Garrim Kasparovom, zápas však napokon predseda šachovej federácie FIDE zrušil pre totálne vyčerpanie hráčov. Počas niekoľkých mesiacov totiž zohrali 48 partií, no napriek tomu sa nedopracovali k rozhodujúcemu rozdielu vo vzájomnom skóre.

Majstrovský titul stratil Karpov až v opakovanom zápase v Moskve, ktorý sa skončil víťazstvom Kasparova 13:11. Svojho veľkého rivala potom opäť vyzval na odvetu, konala sa v roku 1987 v Seville. Vtedy sa mu síce podarilo remizovať 12:12, no vďaka pravidlu, ktoré titul v prípade remízy ponechávalo aktuálnemu majstrovi sveta, zostal ním Kasparov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #šach #hra #taktika