Eko Vianoce? Živý stromček a domáce ozdoby

Vôňa ihličia na jednej strane, nejaké ušetrené euro na strane druhej. Vianoce klopú na dvere a s nimi aj dilema, aký stromček vybrať, aby mali sviatky správnu atmosféru.

20.12.2017 13:00
debata (5)

Podľa zelených aktivistov je voľba jasná – ak vám záleží na ochrane životného prostredia, umelému stromčeku sa oblúkom vyhnite.

Aj keď umelý stromček môže na rozdiel od živého vydržať roky, jeho výroba a neskoršia likvidácia je pre prírodu poriadnou záťažou. „Stále sa tomu mnohým nechce veriť, no živý stromček je skutočne ekologickejší než stromček umelý. Umelé sú totiž väčšinou vyrobené z PVC. Pri ich výrobe a počas životného cyklu vzniká množstvo nebezpečných látok, ktoré kontaminujú životné prostredie,“ upozorňuje Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Ak sa rozhodnete pre umelý stromček, uprednostnite taký, ktorý nie je vyrobený z PVC materiálu, ale z alternatívnych čistejších materiálov.
Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko

Zdôraznila však, že aj v prípade živého stromčeka by sme si mali overiť, odkiaľ pochádza. Dôležité je, aby bol vypestovaný v lesnej škôlke, nelegálne výruby prírode iste nepomôžu. Kúpa vyťatého stromčeka z legálneho predaja však nie je jedinou „zelenou“ voľbou. „Môžete tiež použiť čečinu vo váze alebo stromček zasadený v črepníku, ktorý má navyše tú výhodu, že vydrží oveľa dlhšie ako len počas obdobia Vianoc. V lete môže zdobiť váš balkón či záhradu,“ pokračuje Kohutková.

Aby však takýto ihličnan v črepníku vydržal aj do budúceho roka, je potrebné sa oň dobre postarať. V opačnom prípade, podobne ako zoťatý strom, opadá a uschne. Potrebné je preto najskôr ho aklimatizovať a uskladniť v chladnej miestnosti, napríklad v garáži či v pivnici, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Do bytu strom preneste až tesne pred Štedrým dňom a snažte sa ho umiestniť čo najďalej od zdroja tepla – radiátora či krbu. Stromček treba polievať, zemina by nemala byť premočená, ale vlhká. Nezaškodí ani občasné pokropenie celého ihličnana vodou.

V prípade živého stromčeka by sme si mali... Foto: Robert Hüttner, Pravda
vianocny stvomcek, predaj, stromcek, vianoce V prípade živého stromčeka by sme si mali overiť, odkiaľ pochádza. Dôležité je, aby bol vypestovaný v lesnej škôlke, nelegálne výruby prírode iste nepomôžu.

Dlhšie ako dva – tri týždne by však v teple zostávať nemal. Strom po sviatkoch opäť na niekoľko dní umiestnite do chladnej miestnosti, neskôr vydrží aj vonku. Pri správnej starostlivosti môže takýto vianočný stromček poslúžiť dva – tri roky. Ďalšou možnosťou je jeho presadenie do záhrady.

Najlacnejšou verziou však stále zostáva umelý stromček, ktorý pri správnom skladovaní dokáže vydržať v dobrom stave celé desaťročia. Aj v takom prípade však existujú spôsoby, ktorými sa dá šetriť peňaženka, ale aj príroda. „Ak sa rozhodnete pre umelý stromček, uprednostnite taký, ktorý nie je vyrobený z PVC materiálu, ale z alternatívnych čistejších materiálov, napríklad z polypropylénu. A hľadajte stromček, ktorý bol vyrobený na Slovensku, čiže ho za vami nemuseli viezť tisícky kilometrov napríklad z Číny,“ radí riaditeľka Greenpeace.

Tipy na ekologické Vianoce

  • Kúpte si živý stromček vypestovaný v lesnej škôlke alebo stromček v črepníku. Ozdoby si môžete vyrobiť spolu s deťmi.
  • Používajte moderné vianočné osvetlenie z LED žiaroviek, ušetríte tým veľa energie. Nenechávajte ho však zapnuté zbytočne dlho.
  • Zabaľte darčeky do recyklovaného papiera alebo do škatúľ, tašiek či textilu, ktoré sa dajú opäť použiť.
Ilustračné foto. Foto: Ivan Majerský, Pravda
kapustnica, vianoce, ozdoby Ilustračné foto.
  • Pri vianočnom upratovaní zvoľte ekologické čistiace prostriedky, ochránite tým životné prostredie aj svoje zdravie. Nezabudnite na triedenie odpadu.
  • Vianočnú večeru i koláče pripravujte z lokálnych potravín. Ak namiesto kapra uprednostňujete morské ryby, zvoľte si druh, ktorý nie je ohrozený masívnym rybolovom.
  • Zaobstarajte pre svojich blízkych nemateriálne darčeky – zážitky, lístky do kina či divadla, výlety, let balónom alebo rôzne kurzy.
  • Nakupujte ekologickú kozmetiku a darčeky z druhej ruky – z antikvariátov, zo second handov alebo z bazárov.
  • Darčeky môžeme vyrobiť aj sami – napríklad upliesť čiapku či šál, alebo kúpou výrobku podporte miestnych remeselníkov.
  • Ak vám Ježiško prinesie novú elektroniku – mobil, počítač si tablet – nehádžte tú starú do komunálneho odpadu.
  • Starý mobil môžete zaniesť na zberný dvor alebo do obchodu s elektronikou, kde sa postarajú o jeho ekologickú likvidáciu. Ak je stále funkčný, darujte ho niekomu, koho poteší.
  • Nakupujte darčeky vyrobené na Slovensku, ktoré k vám nemusia putovať cez polovicu sveta.

Branislav Moňok z neziskovej organizácie Priatelia Zeme doplnil, že ak už umelý stromček máme, mali by sme ho používať čo najdlhšie. Aj on však mieni, že lepšou voľbou je stromček v črepníku alebo z legálnej prerezávky. „Môžeme sa vrátiť aj k pôvodným zvykom na našom území – príbytok si skromne vyzdobiť zelenými vetvičkami,“ radí aktivista.

Ekologický stromček si vyslovene žiada aj ekologické ozdoby. Kohutková upozorňuje, že na niektoré reťaze, umelé vence, syntetickú zeleň a dekorácie by sme si mali dať pozor. „Môžu obsahovať množstvo toxických látok ako olovo, ortuť, spomaľovače horenia, zlúčeniny cínu, ftaláty a ďalšie látky, ktoré môžu ohroziť naše zdravie. Vyhýbajte sa tiež dekoračným snehovým sprejom, ktoré môžu obsahovať dichlórmetán,“ podčiarkla aktivistka.

Podľa Moňoka je vhodnou alternatívou vyrobiť si ozdoby doma. „Najlepšie spoločne s deťmi. Stromček si môžeme vyzdobiť i sušeným ovocím, jednoduchými slamenými ozdôbkami vlastnoručne vyrobenými alebo od miestneho výrobcu, medovníkmi, sušenými šípkami, šiškami, ktoré si sami nazbierame a podobne. Stromček bude nielen pekný, ale aj nádherne voňavý,“ uzavrel Moňok.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočný stromček #vianočné ozdoby #vianočné zvyky