Súd pripísal vinu za smrť chlapca v Baumaxe zamestnancovi

Nešťastná a tragická náhoda, ktorá navždy zasiahla do osudov niekoľkých ľudí, už má verdikt.

22.12.2017 16:17
baumax, tragédia, Foto:
Tragédia sa stala vo vonkajších priestoroch predajne.
debata (61)

Sudca vymeral 47-ročnému mužovi, ktorý vyložil tovar na regál v žilinskom Baumaxe, dvojročný podmienečný trest. Drevené hranoly sa z päťmetrovej výšky zrútili na trojročného Jakubka z oravskej obce Vavrečka, ktorý na následky zranení zomrel.

„Je to nešťastie, ktoré budem niesť do konca života,“ povedal trasúcim sa hlasom 47-ročný Ivan. Od začiatku procesu pôsobil veľmi pokorne a vyjadril úprimnú ľútosť. Obžalovaný bol z prečinu usmrtenia. Ďakoval rodičom, že mu vyjadrili podporu, tí totiž už pred rokom a pol na začiatku pojednávania vyhlásili, že voči nemu necítia nenávisť a nechcú, aby išiel do väzenia. Všetci prípad vnímali veľmi citlivo, vrátane súdu i prokuratúry. „Je to špecifický prípad, je to veľmi tragická udalosť a myslím, že samotný obžalovaný je už potrestaný vlastne aj tým, čo sa stalo,“ poznamenala prokurátorka Jaroslava Michulková. No i napriek tomu, sa podľa nej dokázala vina obžalovaného, ktorý podľa nej zlyhal, keď zvolil nesprávny spôsob uskladnenia tovaru.

Bol pravidelne školený

Sudca síce pripustil, že spoločnosť mohla robiť pre bezpečnosť v predajni viac, neznamená to však, že by to mohlo vyviniť obžalovaného zamestnanca. „Na druhej strane konštatovanie tejto skutočnosti akýmkoľvek spôsobom nezbavuje zamestnanca, aby si on sám neplnil svoje primárne povinnosti jemu vyplývajúce zo zákona,“ uviedol sudca Okresného súdu Marek Šenkár okrem iného v odôvodnení uznania viny. Narážal tak na niektoré argumenty zo záverečnej reči obhajkyne, ktorá viackrát podotkla, že orgány činné v trestnom konaní potrebovali nájsť vinníka v ostro sledovanej udalosti a našli ho v radovom zamestnancovi. Prekážalo jej, že neriešili aj prípadné pochybenia zo strany vedenia obchodu či firmy. Sudca však poznamenal, že 47-ročný Ivan bol o pravidlách bezpečnosti pravidelne školený a ako vodič vysokozdvižného vozíka bol zodpovedný za správne uloženie a upevnenie prevážaného a skladovaného tovaru.

Polícia i prokuratúra podľa ich tvrdení posudzovali zodpovednosť viacerých osôb, u nikoho ďalšieho však nezistili dôvody na obvinenie. Pred súdom okrem kolegov či vedúceho oddelenia vypovedali aj súdni znalci. Znalec z odboru bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci okrem iného uviedol, že spôsob uskladnenia tovaru nebol bezpečný tak, aby bola zaručená jeho stabilita.

Veľa nešťastných náhod

Tragická udalosť sa stala 10. mája 2015 v otvorenej časti obchodného reťazca krátko po silnej búrke. Predajňa sa v tom čase vo veľkom upratovala, keďže do Žiliny malo prísť vedenie spoločnosti. „Tam bolo veľa nešťastných náhod v ten deň. Úlohu zohral aj silný dážď,“ uviedol v svedeckej výpovedi kolega obžalovaného muža. Tovar v regáloch mal byť tak ako doporučuje jeho výrobca zabezpečený zarážkami, čo však predajňa nedodržiavala. Takéto opatrenie urobil obchodný reťazec až po tragédii.

Chlapček bol v obchodnom centre s rodinou, mamou, otcom i staršou sestričkou. Keď sa na neho zrútili drevené hranoly bol len kúsok od svojej mamy. Balík vážiaci 157 kilogramov spadol z výšky takmer 5 metrov. Samotný pád trval len 1,6 sekundy.

O život dieťaťa bojovali najprv zákazníci v nákupnom centre, medzi ktorými bola i zdravotná sestra, záchranári a potom v oživovaní pokračovali leteckí záchranári pri prevoze vrtuľníkom do martinskej nemocnice, chlapček žiaľ vážnym zraneniam podľahol.

Prokuratúra i obhajoba si nechala ešte čas na rozmyslenie, či sa voči verdiktu odvolajú. Na prípadné odvolanie majú 15 dní.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #tragédia #bauMax