Bratislavský útulok Slobody zvierat prijal cez sviatky od darcov 1,5 tony krmiva

Bratislavčania boli tohtoročné Vianoce štedrí k opusteným psom a mačkám, informuje občianske združenie Sloboda zvierat (SZ). Do útulku v hlavnom meste doniesli asi 1,5 tony krmiva. Nezabudli ani na hračky, podstielky, šampóny, rôzne maškrty či veterinárne lieky.

27.12.2017 11:30
debata

„Dokonca doniesli napečené aj našim zamestnancom, čo bolo veľmi milé,“ povedala predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová. S vianočnou nádielkou sa bratislavský útulok podelí aj s útulkami v regiónoch. Ľudia sú podľa Dugovičovej počas Vianoc empatickejší, mnohí však pomáhajú celoročne.

Psíci si na Štedrý deň pochutnali na varenom kurati s ryžou, mačky zase na kvalitnejšom mokrom krmive.

Počas tohtoročných sviatkov pribudlo v útulku desať psov. Dugovičová zatiaľ nevie povedať, či ide o „neželaný darček“. „Uvidíme, či si po nich do konca týždňa niekto príde, je dosť možné, že zvieratá sa len zatúlali z dvorov, mnohí majitelia sú teraz na dovolenkách,“ vysvetlila.

Nový domov si počas Vianoc našli v Bratislave štyria „útulkáči“. „Veríme, že sa im so zvieratkami bude dobre spolunažívať,“ uviedla predsedníčka SZ. V bratislavskom útulku Slobody zvierat je teraz vyše 230 zvierat. Podľa predsedníčky SZ to nie je „ani veľa, ani málo, ale taký celoročný priemer“.

Počas roka prijali viac ako 2 000 zvierat

Do bratislavského útulku Slobody zvierat prijali tento rok zatiaľ 2 062 psov a mačiek, ktoré boli stratené, vyhodené ale aj odobraté inšpektormi Linky proti krutosti z nevhodných podmienok, povedala Silvia Čaňová zo Slobody zvierat. Uviedla tiež, že formou domácej alebo zahraničnej adopcie sa podarilo umiestniť 1361 zvierat. Ostatné boli buď vrátené pôvodným majiteľom alebo ostali v útulku, kým sa im nenájde vhodný domov.

Súčasťou Slobody zvierat je aj Linka proti krutosti, kde môžu občania nahlasovať prípady zlej starostlivosti alebo týrania zvierat. Do polovice decembra ľudia nahlásili 912 prípadov týrania, vyriešených bolo 615 prípadov.

Ako uviedol šéf Linky proti krutosti Jozef Chmel, Sloboda zvierat prijala do svojej starostlivosti psíka z Podhájskej (okr. Nové Zámky), ktorého odchytil zamestnanec okresného úradu a ťahal ho niekoľko sto metrov za traktorom na škrtiacom vodítku. Zachránil ho okoloidúci vodič nákladného auta, ktorý traktoristu zablokoval.

Pes skončil vo veterinárnej starostlivosti. “V tomto prípade bolo Slobodou zvierat podané trestné oznámenie na konkrétneho páchateľa a prípad je v riešení,” informoval Chmel. Ďalší prípad zachráneného týraného psa sa stal vo Veľkej Lomnici (okr. Kežmarok). Potom, čo pes údajne pohryzol chlapca z osady, sa ho jej obyvatelia pokúsili zlikvidovať. “Niekto mu spôsobil sečnú ranu na hlave, pravdepodobne mačetou alebo sekerou," uviedol Chmel. V Bratislave našli a zachránili malú sučku zavretú v kufri a vyhodenú do kontajnera, kde zúfalo kňučala. Aj tento psík skončil v útulku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #Sloboda zvierat #dobročinnosť