Slováci minuli na alkohol miliardu eur

Slovenské domácnosti za minulý rok dali viac peňazí na alkohol ako na vzdelanie. Vo výške výdavkov sme sa tak v rámci EÚ umiestnili v prvej desiatke. Podľa odborníka za tým stojí najmä nízka cena, masívna propagácia a nedostatočná regulácia predaja.

31.12.2017 07:00
alkohol, víno šampanské, koňak Foto:
Ilustračné foto.
debata (35)

Slováci za rok 2016 vynaložili na alkohol viac ako jednu miliardu eur. Číslo pritom nezahŕňa alkoholické nápoje zaplatené v reštauráciách a v hoteloch. Podľa Eurostatu, štatistického úradu EÚ, sa Slovensko dostalo na ôsmu priečku v rámci európskych krajín. Najviac za alkohol dali domácnosti v Estónsku, Lotyšsku a v Litve. Nasledovali Česko, Poľsko, Maďarsko, Fínsko a Slovensko. Najmenej alkoholu kupovali obyvatelia Španielska, Talianska či Rakúska.

"Ročné výdavky domácností na alkoholické nápoje zhruba zodpovedajú ich výdavkom na zdravotnícke prostriedky, prístroje a zariadenia a sú mierne vyššie ako náklady na sociálnu ochranu alebo vzdelávanie v roku 2016,” uviedol v prípade Slovenska Eurostat. Podľa neho slovenské domácnosti minú na alkohol približne 2,5 percenta svojich prostriedkov. Na porovnanie, domácnosti v EÚ minuli vlani priemerne 1,6 percenta svojich celkových spotrebných výdavkov na tento tovar. „To predstavuje celkové výdavky vo výške takmer 130 miliárd eur alebo viac ako 250 eur na obyvateľa EÚ,“ konštatoval Eurostat.

Podľa Ľubomíra Okruhlicu, riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave, za vysokými číslami stojí najmä intenzívna propagácia alkoholu, nízka cena či jednoduchá dostupnosť. Hoci oficiálna štatistika o počte alkoholikov neexistuje, odborník varoval, že počet prípadov závislostí, cirhózy pečene spôsobenej pitím či onkologických ochorení rastie. Najviac by podľa Okruhlicu pomohlo obmedzenie reklám na alkohol či zvýšenie cien tovaru. „Je tiež potrebné znížiť počet licencií na jeho predaj či obmedziť dĺžku predajných hodín na alkohol,“ vymenoval Okruhlica.

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že snaha znížiť spotrebu alkoholu patrí medzi jeho priority. Aktualizoval preto Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2013 – 2020. Hovorkyňa úradu Zuzana Drobová povedala, že opatrenia začínajú prinášať prvé výsledky. „Spotreba čistého alkoholu má klesajúci trend. Podľa údajov štatistického úradu klesla jeho spotreba na osobu zo 14,9 litra v roku 1990 na 10,7 litra v roku. 2015," konštatovala Drobová.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol