Expolitici pred súdom

Odsudzujúce rozsudky si v tomto roku vypočuli traja ľudia z najvyšších poschodí politiky. Ďalší expolitik je zase podozrivý v kauze, v ktorej účinkovala mafia.

31.12.2017 09:00
debata (6)

V októbri rozhodol Špecializovaný trestný súd, že do väzenia by mali ísť dvaja bývalí ministri výstavby za SNS. Mariánovi Janušekovi vymeral 12 rokov a Igorovi Štefanovovi 9 rokov. Obaja tiež dostali finančné tresty a zákaz pôsobiť vo verejných funkciách na päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný a odsúdení sa chcú odvolať na Najvyšší súd.

V kauze z roku 2008 známej ako „nástenkový tender“ mali byť víťazi obstarávania na informačné a poradenské služby pri čerpaní eurofondov vybratí dopredu. Tender, o ktorom informovala iba nástenka na ministerstve výstavby, sa nakoniec podarilo zrušiť, škoda na štátnom majetku aj tak dosiahla zhruba 12 miliónov eur. Janušeka pár mesiacov nato premiér Robert Fico odvolal a na čele ministerstva ho nahradil práve Štefanov, ktorý súťaž pripravoval.

V rámci trestu sa Daniel Lipšic musí podrobiť... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Daniel Lipšic V rámci trestu sa Daniel Lipšic musí podrobiť probačnému dohľadu, programu zameranému na dopravnú bezpečnosť a dostal zákaz šoférovania na šesť rokov.

Za smrteľné zranenie muža na priechode pre chodcov vymeral súd trojročnú podmienku bývalému ministrovi vnútra a spravodlivosti Danielovi Lipšicovi. V rámci trestu sa opozičný politik a advokát musí podrobiť probačnému dohľadu, programu zameranému na dopravnú bezpečnosť a dostal zákaz šoférovania na šesť rokov.

Lipšic zrazil 72-ročného dôchodcu 19. septembra minulého roku na Vajnorskej ulici v Bratislave. Podľa polície sa šoférovaniu nevenoval dostatočne, prekročil povolenú päťdesiatku a nedal chodcovi na priechode prednosť.

Pred sudcu predstúpil aj bývalý minister... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Pavol Rusko Pred sudcu predstúpil aj bývalý minister hospodárstva a obvinený mediálny magnát Pavol Rusko.

Pred sudcu predstúpil aj bývalý minister hospodárstva a obvinený mediálny magnát Pavol Rusko. Ten bol na konci novembra prepustený po mesačnej väzbe, sudca chce jeho polohu kontrolovať elektronickým náramkom. Zadržali ho 23. októbra pre podozrenie, že si v roku 1997 mal objednať vraždu svojej bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Volzovej. Rusko obvinenia odmieta.

Vyšetrovanie spustilo svedectvo bosa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka, ktorý si od roku 1997 odpykáva doživotie za násilné trestné činy a viacero vrážd. Podľa Černáka si expolitik uňho objednal likvidáciu spoločníčky za 20 miliónov korún (viac ako 650-tisíc eur).

Nakoniec k tomu nedošlo, pretože Černáka krátko nato zatkli. V tejto veci je obvinený aj jeho niekdajší spoločník Miloš Kaštan, ktorý Černákovu verziu v mnohom potvrdil, a tiež bývalý šéf bratislavských „sýkoriek“ Róbert Lališ, prezývaný Kýbel. Ten zase výpoveď bývalého šéfa banskobystrickej mafie poprel.

Pavol Rusko po prepustení z väzby

Pozrite si zábery z novembra, keď prepustili z väzby Pavla Ruska.

Fotogaléria
Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...
Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...
+5Pavol Rusko po tom, ako súd rozhodol o jeho...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #nástenkový tender #Pavol Rusko #Marián Janušek #Igor Štefanov #Ročenka Pravdy 2017