Boj o reláciu RTVS Reportéri pokračuje

Protesty proti zrušeniu investigatívnej relácie Reportéri silnejú. Jej redaktori publikovali v piatok Rade RTVS otvorený list, v ktorom vyjadrili sklamanie nad rozhodnutím riaditeľa Jaroslava Rezníka. Čoraz väčšiu podporu získavajú aj od verejnosti, organizácií či kolegov. Tí hovoria o oslabení nezávislosti média. RTVS situáciu komentovať zatiaľ nechce.

12.01.2018 17:30 , aktualizované: 13.01.2018 13:46
rezník Foto: ,
Na archívnej snímke Jaroslav Rezník.
debata (152)

Tím zastavenej relácie Reportéri, ktorú vysielala verejnoprávna televízia, sa nechce vzdať bez boja. Rade RTVS v piatok adresoval otvorený list, v ktorom prezentoval nesúhlas s Rezníkovým krokom. „Toto rozhodnutie nás zaskočilo, sklamalo a nesúhlasíme s ním. Riaditeľ nám ho oznámil na prvom oficiálnom stretnutí s redakciou relácie po svojom zvolení do funkcie,“ píšu redaktori.

Zároveň sa ohradili proti argumentom RTVS. Podľa nich reláciu pozastavili a zlúčili s ďalšou publicistickou reláciou Občan za dverami pre jej nízku kvalitu, neujasnený tematický rámec, faktografické chyby či rastúci počet sťažností a žalôb.

„Tvrdenia považujeme za nekorektné a faktmi nepodložené. Sme presvedčení, že Reportéri ako posledná investigatívna relácia na slovenskom mediálnom trhu majú svoje nezastupiteľné miesto v programovej štruktúre RTVS,“ apelujú novinári. Sú presvedčení, že zrušenie relácie, o ktorom riaditeľ RTVS rozhodol v pondelok 8. januára, poškodí meno a reputáciu média.

„Investigatívna žurnalistika so sebou prináša riziko nespokojnosti tých, na ktorých konanie poukazuje. Takmer všetky sťažnosti adresované Rade pre vysielanie a retransmisiu v uplynulých troch rokoch sa ukázali ako neopodstatnené,“ pripomínajú v liste redaktori. Za trinásť rokov vysielania získala redakcia relácie desiatky novinárskych ocenení.

Vedenie RTVS mlčí

Radu RTVS redaktori vyzvali, aby rozhodnutie generálneho riaditeľa prerokovala a navrhla prehodnotenie tohto kroku. Zdôraznili, že vedenie nemalo snahu prediskutovať s redakciou návrhy na zlepšenie relácie. „Na ich výzvu sme predložili viacero konkrétnych nápadov, no spätnú väzbu sme nedostali,“ hnevajú sa redaktori.

Vedenie telerozhlasu situáciu zatiaľ komentovať nechcelo. „Keďže autori otvorený list adresovali Rade RTVS, vedenie RTVS so svojím stanoviskom oboznámi najskôr Radu,“ uviedla hovorkyňa verejnoprávneho média Erika Rusnáková. Či riaditeľ aspoň zvažuje aj možnosť obnovenia vysielania, spresniť odmietla.

Rozhodnutie prekvapilo aj Maďariča

Rada sa bude listom zaoberať na zasadnutí na budúci štvrtok. „Robiť zmeny v programe je v plnej právomoci riaditeľa, je to jeho manažérska kompetencia,“ hovorí Igor Gallo, predseda Rady RTVS. Zrušenie relácie tak nepodlieha žiadnemu schváleniu Radou. „Bol som však rozhodnutím riaditeľa prekvapený, som presvedčený, že investigatívna relácia má miesto vo verejnoprávnom médiu,“ dodáva Gallo. Na vysvetlenie vedenia je zvedavý. „Sám požiadam riaditeľa, aby sa relácia vrátila do vysielania čo najskôr,“ naznačuje predseda.

Rezník na začiatku týždňa oznámil, že po 15. januári sa televízni investigatívni Reportéri stanú súčasťou relácie Občan za dverami, pričom sa zlúčia obe redakcie. Relácia Občan za dvermi sa zaoberá najmä spormi ľudí s úradmi. Znepokojenie nad situáciou vyjadril v stredu aj minister kultúry Marek Maďarič. „Mám z toho nie dobrý pocit a pán generálny riaditeľ by mal situáciu čo najskôr upokojiť,“ odkázal Rezníkovi.

Podpora verejnosti aj kolegov

Proti rozhodnutiu sa čoraz intenzívnejšie začína ozývať verejnosť. Na stranu redakcie sa otvorenou výzvou riaditeľovi RTVS pridalo aj viac ako 70 členov Slovenského ochranárskeho snemu. Reláciu označili za objektívnu a celospoločensky záslužnú žurnalistiku. „Táto relácia sa okrem iného zaoberá aj problematikou ochrany prírody a krajiny, ako aj ochrany a tvorby životného prostredia, čiže prioritným okruhom záujmu nášho snemu,“ dodávajú. Nápad zlúčiť dve relácie považujú za nešťastný. „Ide o dva odlišné žánre. Kým Reportéri odkrývajú celospoločenské problémy a systémové zlyhania, Občan za dverami sa venuje diskriminácii a šikanovaniu jednotlivcov,“ argumentujú v liste.

Za redakciu sa postavila aj ochranárska iniciatíva My sme les. „Jej zrušenie považujeme za útok na slobodu médií,“ píše iniciatíva na sociálnej sieti.

Virtuálny priestor na vyjadrenie podpory využili aj mnohí kolegovia z RTVS svojimi stanoviskami a zverejnením otvoreného listu redakcie Reportérov. Ostrý nesúhlas prezentoval na začiatku týždňa Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, podľa ktorého zo zrušenia zaváňa oslabenie nezávislosti verejnoprávneho média. K výzve sa pripojili aj známe osobnosti verejného života.

Konzervatívny inštitút zároveň protestoval aj proti personálnym zmenám v diskusnej rozhlasovej relácie Dejiny.sk., ktoré nastali niekoľko dní po tom, čo novoročnú časť o delení Česko-Slovenska kritizoval podpredseda SNS Andrej Hrnko. RTVS tvrdí, že autorskú dvojicu relácie úplne nezrušili, ale len rozšírili o ďalších autorov. Výmena moderátorov však podľa názoru inštitútu ukazuje, že „nové vedenie RTVS nemá ambíciu odolávať tlakom politickej moci“. Preto ho vyzvali, aby prestalo s politicky motivovanými zásahmi do vysielania.

Gallo: RTVS by mal mať investigatívnu reláciu

Verejnoprávny vysielateľ by mal mať investigatívnu reláciu. Myslí si to predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Igor Gallo. Tvrdí, že svoj osobný názor už povedal aj generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi.

Gallo potvrdil, že Rada RTVS bude budúci týždeň rokovať o Rezníkovom rozhodnutí zrušiť investigatívnu reláciu Reportéri. Redaktori tohto formátu s tým nesúhlasia a Rezníkovi poslali otvorený list.

„Prekvapilo ma, že mi generálny riaditeľ o tomto rozhodnutí dopredu nepovedal, dozvedel som sa o tom až z médií,“ povedal Gallo s tým, že ak manažment urobí nejaké zásadné rozhodnutia, Rada by o tom ako orgán dohľadu mala vedieť. „S pánom Rezníkom sme sa však už dohodli na pravidelných stretnutiach, na ktorých ma o veciach bude informovať,“ uviedol Gallo.

Reportéri boli podľa Galla poslednou investigatívnou reláciou na slovenskom mediálnom trhu. Verejnoprávny vysielateľ podľa neho takýto formát relácie má mať. „V akom parametri, to už je na RTVS,“ dodal s tým, že hovorí za seba a nie za celú Radu.

Noví šéfovia regionálnych štúdií

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník vymenoval nových riaditeľov regionálnych štúdií. Banskobystrické povedie jeho doterajší šéf Miroslav Debnár, výkonným riaditeľom v Košiciach sa stal Jozef Puchala. Obaja uspeli vo výberových konaniach, ktoré boli vypísané vlani v novembri.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #reportéri