Gajdoš hodnotil rok 2017, vyzdvihol nákup obrnených transportérov

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS), poslanci NR SR Anton Hrnko (SNS), Tibor Bernaťák (SNS), spoločne s generálnym tajomníkom služobného úradu v rezorte obrany Jánom Hoľkom hodnotili uplynulý rok 2017.

15.01.2018 12:38 , aktualizované: 13:27
Peter Gajdoš Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš počas tlačovej konferencie na tému: Vyhodnotenie roka 2017 z pohľadu rozvoja a modernizácie Ozbrojených síl SR, tvorby strategických dokumentov, legislatívnych zmien a medzinárodných záväzkov, predstavenie priorít na rok 2018.
debata (18)

Podľa ich slov bol minulý rok veľmi úspešný. Vláda totiž odobrila strategicky dôležité dokumenty, okrem dlhodobého plánu rozvoja sa podarilo presadiť aj historický projekt modernizácie pozemných síl, v rámci nákupu obrnených transportérov typu 4×4 a 8×8.„Základom je dlhodobý plán rozvoja. Podarilo sa nám presadiť historický nákup obrnených transportérov, 4×4 a 8×8, ktorých postupne pribudne až 485 kusov (404 kusov 4×4, 81 kusov 8X8). Verím, že sa nám podarí tento projekt dotiahnuť do úspešného konca,“ uviedol na tlačovej konferencii Gajdoš. Ako ďalej pokračoval, slovenskí vojaci hrali dôležitú úlohu aj pri zahraničných misiách, ktoré sú pre Ozbrojené sily SR kľúčové.

Medzi priority Ozbrojených síl (OS) SR bude v budúcom roku patriť pokračovanie v modernizácii, budovanie aktívnych záloh či skvalitnenie výcviku vojakov. Na pondelňajšej tlačovej besede to uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Rezort obrany okrem toho v roku 2018 plánuje aj zvýšiť využiteľnosť kapacít Centra výcviku Lešť či vybudovať pamätník padlým novodobým vojnovým veteránom.

„Budujeme moderné, funkčné a akcieschopné profesionálne ozbrojené sily," povedal Gajdoš.

Získame ďalšie Black Hawky aj Spratan

V minulom roku získala slovenská armáda prvé dva vrtuľníky UH 60 M Black Hawk, v tomto roku ozbrojené sily získajú ďalšie dva stroje a v roku 2019 potom ďalších päť kusov. Na Slovensko v minulom roku priletelo aj prvé z dvoch dopravných lietadiel Spartan, príchod druhého rezort obrany očakáva v prvej polovici roka 2018. Pri dodanom lietadle MO SR vyrokovalo z ceny zľavu 900.000 eur z dôvodu jeho neskorej dodávky.

Pri 3D radaroch MO SR pokračuje v medzinárodnom tendri. Zmodernizovalo taktiež 18 kusov bojových vozidiel pechoty Svatava, ktoré dodalo do vytváraného nového práporu Istar. „Zároveň už modernizujeme ďalších desať kusov bojových vozidiel pechoty, prieskumných vozidiel," povedal šéf rezortu obrany.

Modernizácia do roku 2030

„Nie sme iba konzumentom mieru, svedomito si plníme svoje povinnosti v rámci krajín V4 alebo Severoatlantickej aliancie,“ vyzdvihol prínos slovenských vojakov minister.Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko vyzvihol spoluprácu s rezortom obrany. Podľa jeho slov ide v rámci legislatívneho procesu Slovensko smerom modernizácie, čo bude znamenať bojaschopnú a konkurencieschopnú armádu.

„Minister Gajdoš vždy prišiel na výbor, ak sme ho pozvali, najmä pri dvoch veľkých témach, ktorými boli chýbajúce náboje a modernizačné projekty. Myslím si, že pán Gajdoš zodpovedne vysvetlil všetky nezrovnalosti a pochybnosti,“ uviedol Hrnko.Rovnako poďakoval ministrovi predseda parlamentného poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Podľa jeho stanoviska ide rezort dobrým smerom, v súlade s prioritami Vlády SR a strany SNS.

„Myslím si, že ministerstvo obrany, pod vedením SNS, plní programové vyhlásenie vlády,“ skonštatoval Bernaťák. Na záver vystúpil aj generálny tajomník služobného úradu na rezorte obrany Ján Hoľko, podľa ktorého ide ministerstvo v súlade s heslom „všetko pre vojaka“. „Keď sme nastúpili na ministerstvo, zaviazali sme sa modernizovať ozbrojené sily tak, aby v roku 2030 bola spôsobilosť armády na 95 percentách,“ uzavrel Hoľko.

Hoľko: Ministerstvo nakupuje transparentne

Ján Hoľko uviedol, že ministerstvo postupuje pri nákupoch techniky tak, ako mu to prikazuje zákon. „Je naivné, ak si niekto myslí, že to vie urobiť transparentnejšie. Sú úradné postupy a zákonné nariadenia, ktoré musíme dodržiavať,“ uviedol Hoľko. Analytici a časť politickej opozície vyčítajú Gajdošovmu rezortu slabé informovanie verejnosti, respektíve utajovanie dôležitých dokumentov.

„Všetko predkladáme tak, aby sme dostatočne o jednotlivých veciach informovali. Zverejňujeme všetky podrobnosti, ktoré podľa zákona môžeme. Nie je pravda, že by tu niekto zámerne utajoval skutočnosti o nákupe či verejnom obstarávaní,“ skonštatoval Gajdoš. Verejnosťou rezonuje najmä historický nákup vojenských transportérov za viac ako miliardu eur. Aj tu však podľa Gajdoša a Hoľka rezort postupuje zákonne.

Hoľko: Nikoho sme neignorovali

„Zohľadňujeme všetky ponuky, ktoré sme mali na stole. Nie je pravda, že by sme zámerne niečo ignorovali. Ponuka, o ktorej informoval týždenník Trend, nebola komplexná. Firma nám chcela dodať iba podvozkovú časť, ktorú by sme si následne museli prezbrojiť,“ uviedol Hoľko. Ministerstvo chce ísť opačnou cestou, teda cestou vývoja a výskumu zbrojnej techniky, do ktorej by bol zapojený najmä domáci obranný priemysel.

Túto alternatívu potvrdil aj minister Gajdoš, ktorý pripomenul priority SNS a programového vyhlásenia Vlády SR. „My sme sa zaviazali, že v čo možno najväčšej možnej miere zapojíme domáci zbrojný priemysel. Preto sme zatiaľ podpísali dohodu o spolupráci s fínskou spoločnosťou, aby sme sa spoločne podieľali na vývoji nových technológií,“ priblížil dôvody Gajdoš. Ako na záver dodal, ministerstvo v každom prípade hľadá čo najefektívnejšie riešenie v rámci zásady hodnota za peniaze.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #ministerstvo obrany #modernizácia #Peter Gajdoš #modernizácia slovenskej armády