Na pretrase je kompletná zmena legislatívy o elektronickom zdravotníctve

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) pripravuje kompletnú zmenu legislatívy týkajúcu sa elektronického zdravotníctva.

16.01.2018 11:52 , aktualizované: 15:17
Marián Šóth Foto: ,
Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.
debata (2)

Týkať sa má najmä sankcií pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré im podľa súčasnej právnej normy hrozia, pokiaľ sa do ezdravia nepripoja, avizoval šéf NCZI Peter Blaškovitš. Ide o jednu z požiadaviek ambulancií, ktoré na zrušenie sankcií viackrát vyzývali. Blaškovitš tiež priznal, že informovanie lekárov v súvislosti so spúšťaním ezdravia mohlo byť lepšie.

Elektronické zdravotníctvo nemá podľa šéfa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Blaškovitša žiadnu chronickú ani smrteľnú chorobu. Problémy, na ktoré v utorok upozornili ambulantní lekári, označil za detské choroby. Podľa jeho slov technické problémy nie sú plošné, sú riešiteľné a pod kontrolou.

To, že sa ezdravie od januára podarilo naostro spustiť, považuje Blaškovitš za úspech. „Na to, v akom stave sme ho našli,“ poznamenal s tým, že za spustením je tvrdá práca. „Systém sa nám podarilo nasadiť, funguje, je nám úplné jasné, že má svoje detské choroby a je to úplné prirodzené,“ doplnil s tým, že to tak býva pri každom projekte takéhoto rozsahu. Podotkol, že nemožno od prvého dňa očakávať absolútne bezchybný priebeh.

Drucker: Štát nepodcenil situáciu

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) si nemyslí, že štát podcenil situáciu so spustením ostrej prevádzky ezdravia. Ide podľa neho len o „ľahké pôrodné bolesti“. Tvrdí však, že vec zrejme podcenili niektorí lekári. „Pretože si prihlásenie do systému nechali na poslednú chvíľu,“ povedal s tým, že mnohí o elektronické karty žiadali tesne pred vypršaním termínu.

Drucker však nevidí žiaden problém v tom, keď poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dostali kartu prvé januárové týždne. Mnohí podľa neho tiež používajú skoro totožné softvéry čo predtým, „len došlo k drobným úpravám“. Pripúšťa však, že mohli nastať logistické problémy s dodávaním ambulantných softvérov, keďže dodávateľov je veľa.

Na chyby v eZdraví poukázali aj súkromní lekári

V ostrej prevádzke elektronického zdravotníctva je veľa technických a implementačných problémov. Upozornil na to prezident Asociácie súkromných lekárov SR (ASL) Marián Šóth. „Projekt eHealth bol schválený vládou v roku 2008. Pilotná verzia eHealth sa mala spustiť už v roku 2013. Nestalo sa tak. Od 1. januára sa spúšťa ostrá prevádzka projektu,“ zhrnul.

Podľa Šótha ASL vždy prezentovala pozitívny prístup k zavádzaniu elektronického zdravotníctva, ktoré by zaistilo bezpečnosť a benefit pre lekára a pacienta. „Veríme, že fungujúci systém poskytne zdravotnú starostlivosť kvalitnejšiu, bezpečnejšiu a efektívnejšiu,“ konštatoval Šóth. Asociácia však zásadne odmietala a odmieta akékoľvek chaotické a nezabezpečené procesy v zdravotníctve, následkom ktorých môže nastať zhoršenie efektívnosti a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Začiatok tohto roka potvrdil podľa asociácie podozrenia lekárov z nedostatkov pri elektronizácii. „Nevieme si predstaviť situáciu, ak by sa pripojili všetci v systéme – 264 nemocníc, kúpeľov a polikliník, 13 tisíc ambulancií a 110 tisíc zdravotníckych pracovníkov,“ uviedol Šóth. Podľa prezidenta asociácia oficiálne nedostala žiadne materiály z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) k procesom zavádzania eZdravia. „Ani samotní lekári nedostali od NCZI žiadne informácie, a preto našich členov informujeme len na základe čiastkových informácií z portálu NCZI. Ako sme avizovali, od novembra 2017 pre neistotu a ďalšiu povinnosť so zavádzaním eZdravia začali ambulantní lekári vo vyššej miere odchádzať do dôchodku, pričom náhradu za seba nemajú,“ upozornil Šóth. Veľa ambulancií tak podľa neho ostalo bez poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Asociácia žiada, aby sa upustilo od sankcií právne relevantným spôsobom, žiada teda odloženie účinnosti príslušných ustanovení zákona a verejný prísľub subjektov oprávnených na uloženie sankcie, že tieto nebudú uplatňované. Ako priblížil Šóth, náklady ambulancie spojené so zavádzaním eZdravia predstavujú v prípade softvéru približne 400 eur, školenia 100 až 200 eur, nevyhnutný je aj hardvér. Asociácia tiež žiada zabezpečiť úhradu nákladov, ktoré musí ambulantný lekár vynaložiť pri povinnosti pripájania.

Toto sú problémy, ktoré trápia lekárov pri používaní e-zdravia

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické zdravotníctvo #eZdravie