Po tlaku schválil parlamentný výbor zrušenie poplatku za cirkevný sobáš

Administratívny poplatok za cirkevný sobáš vo výške desať eur by sa mal zrušiť. Na utorkovom zasadnutí Výboru pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR to presadil poslanec Jozef Buček (Smer).

23.01.2018 13:48
Kostol, brutovce, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Zákon o správnych poplatkoch navrhuje zmeniť cez vládny návrh zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu, ktorý je v parlamente už v druhom čítaní. Návrh Bučeka podporili všetci prítomní členovia výboru.

So zmenou súhlasil na zasadnutí výboru aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý je predkladateľom vládnej novely a na zrušení poplatku sa dohodol v pondelok (22.1.) na stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcií v Bratislave.

Pred poslancami minister priznal, že došlo k chybe v zákone, pričom poplatok na základe návrhu Združenia miest a obcí Slovenska presadil podpredseda vlády SR pre informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). „Stanú sa chyby, nikto nie je dokonalý. V tomto prípade to tak úplne nebolo domyslené,“ vysvetlil Kaliňák. Nápravu cez poslanecký pozmeňovaní návrh vo výbore považuje za štandardné riešenie.

Rýchla zmena zákona

Z pohľadu poslanca Gábora Gála (Most-Híd) bolo v tomto prípade chybou vyjsť v ústrety starostom a primátorom. Skonštatoval, že to nie je prvýkrát, kedy treba rýchlo meniť novelizovaný zákon o správnych poplatkoch. „Samospráva a verejná správa si myslí, že niečo by malo byť spoplatnené, lebo s tým má výdavky a potom z toho vznikne nevôľa u veľkej časti obyvateľstva,“ uviedol.

Predseda výboru Anton Hrnko (SNS) pripomenul, že cieľ zmien zákona o správnych poplatkoch bol iný ako zavedenie poplatkov za cirkevný sobáš. Išlo o úpravu, aby verejný orgán vystavoval pre cirkev dokument o tom, že môže sobášiť. Poslanec Marian Kotleba (ĽSNS) označil konanie vládnej koalície za „čistý populizmus“. „Znevýhodnili ste cirkevné sobáše, čo bola od začiatku hlúposť a vy reagujete až vtedy, keď ľudia vytvoria verejný tlak, aby ste ustúpili,“ vyčítal.

Tisíce podpísali petíciu

Poplatok za cirkevný sobáš účtujú obecné matriky od začiatku tohto roka. Zavedený bol na základe požiadavky ZMOS-u a matrikárov, ktorí pripomienkovali zákon o elektronickej verejnej správe z dielne podpredsedu vlády Pellegriniho.

Kresťanské organizácie označili poplatok za diskriminačný. Spustili petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20-tisíc ľudí. Kaliňák po stretnutí s nimi v pondelok skonštatoval, že ľudia, ktorí sa rozhodnú uzavrieť sobáš v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení a štát by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný, alebo cirkevný.

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #sobáš #poplatok #cirkevný sobáš