Colníci v Čiernej nad Tisou odhalili státisíce cigariet v slnečnicových peletách

Našli 1 999 380 kusov cigariet rôznych značiek.

25.01.2018 11:42
SR cigarety colníci únik clo daň KEX Foto: ,
Na hraničnom priechode v Čiernej nad Tisou odhalili colníci takmer dva milióny kusov pašovaných cigariet ukrytých v peletách zo slnečnicových semien.
debata (2)

Na hraničnom priechode v Čiernej nad Tisou odhalili colníci takmer dva milióny kusov pašovaných cigariet ukrytých v peletách zo slnečnicových semien. Finančný únik na cle a daniach bol vyčíslený na takmer 300 000 eur. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Takmer dva milióny

Na širokorozchodnej železničnej trati v Čiernej nad Tisou vykonávali colníci rutinnú kontrolu vlakovej súpravy vstupujúcej z Ukrajiny na Slovensko. Prepravca podľa hovorkyne deklaroval vo väčšine vagónov dovoz železnej rudy a železnorudných peliet, ako aj peliet zo slnečnicových semien a ďalšieho tovaru.

„Pri vykonávaní fyzickej kontroly tovaru vo vagónoch sondážnymi tyčami však narazili colníci na kartónové škatule zabalené v čiernych igelitových fóliách. V jednom z vagónov, v ktorom mali byť prepravené slnečnicové pelety určené pre príjemcu na východe Slovenska, sa nachádzalo 30 tzv. bigbagov. V desiatich z nich boli uložené pelety zo slnečnicových semien, vo zvyšných 20 bolo ukrytých 1 999 380 kusov cigariet rôznych značiek. Všetky boli v spotrebiteľskom balení po 20 kusov, v dĺžke tabakového povrazca do 80 milimetrov vrátane a označené na spotrebiteľskom balení ukrajinskými kontrolnými známkami,“ uviedla Baloghová.

Až osem rokov za mrežami

Ako pokračovala, bigbagy mali hmotnosť viac ako tonu, preto manipulácia s tovarom od vyloženia až po dôkladnú kontrolu si vyžiadala náležitý čas. Colná kontrola sa tak predĺžila na viac ako šesť hodín. Finančný únik na cle a daniach bol vyčíslený na 296.499,79 eura.

„Prípad vzhľadom na podozrenie zo spáchania trestného činu colníci postúpili miestne príslušnému vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý vedie vyšetrovanie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu pre porušenie predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru – zatiaľ voči neznámym páchateľom. V prípade preukázania viny sa páchateľ podľa trestného zákona potrestá odňatím slobody na tri až osem rokov,“ dodala Baloghová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cigarety #pašovanie