Fico, Kiska a Danko zablahoželali Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta

Predseda vlády SR Robert Fico na sociálnej sieti zablahoželal Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta Českej republiky.

27.01.2018 16:49 , aktualizované: 17:37
debata (14)

"Blahoželám svojmu priateľovi Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta Českej republiky. Vždy som ho vnímal ako inteligentného a skúseného politika a som rád, že sa česká verejnosť opäť rozhodla pre neho,” uviedol Fico.

Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta na ďalšie funkčné obdobie pogratuloval aj slovenský prezident Andrej Kiska, pozval ho na návštevu Slovenska. Miloš Zeman potom v telefonáte s ním potvrdil, že jeho prvá zahraničná cesta v druhom funkčnom období bude smerovať na Slovensko.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko tiež zablahoželal občanom Českej republiky, ktorí si v sobotu v druhom kole voľby za svojho prezidenta opätovne zvolili Miloša Zemana, informovala riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

„Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú, ale samozrejme, gratulujem našim susedom k voľbe prezidenta. Česko-slovenské vzťahy sú bez ohľadu na politiku už roky mimoriadne nadštandardné a sme príkladom, ako dva štáty, dve krajiny vedia pri sebe pokojne žiť, vzájomne sa rešpektovať a pomáhať si,“ uviedol predseda parlamentu.

Víťazom českých prezidentských volieb 2018 sa stal Miloš Zeman. Úradujúca hlava štátu porazila v rozhodujúcom druhom kole volieb v dňoch 26. – 27. januára vyzývateľa Jiřího Drahoša a zvíťazila po piatich rokoch aj v historicky druhej priamej voľbe prezidenta ČR.

Podľa predbežných výsledkov, ktoré zverejnil spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24, po sčítaní viac ako 99 percent volebných okrskov Miloš Zeman vedie so ziskom 51,58 percenta hlasov, čo predstavuje podporu 2 822 631 voličov. Jiří Drahoš získal 48,42 percenta hlasov, pričom ho doposiaľ volilo 2 650 831 voličov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Miloš Zeman #české prezidentské voľby