Štyri župy si zvolili podpredsedov, v Trenčíne prvýkrát žena

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) bude mať troch podpredsedov Jozefa Božika, Jozefa Trstenského a Eleonóru Porubcovú. Rozhodli o tom na zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.

29.01.2018 16:23
zastupiteľstvo, ŽSK, poslanci Foto:
Zastupiteľstvo žilinskej župy si zvolilo štyroch nových podpredsedov kraja Petra Dobeša, Petra Webera, Igora Janckulíka a Milana Laurenčíka a tiež schválilo rozpočet kraja na rok 2018.
debata (5)

Podľa pôvodného návrhu, ktorý predložil predseda TSK Jaroslav Baška, funkciu podpredsedov začnú vykonávať s účinnosťou od 1. februára. Primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský a primátor Partizánskeho Jozef Božik mali funkciu podpredsedov vykonávať zároveň so svojím mandátom primátorov miest za mesačnú odmenu 800 eur. Riaditeľka prievidzského gymnázia Eleonóra Porubcová mala funkciu podpredsedníčky TSK vykonávať ako poslankyňa dlhodobo uvoľnená na výkon funkcie za mesačnú odmenu 1 500 eur.

Plat si dobrovoľne znížila

Poslankyňa Porubcová vzápätí predložila návrh, aby aj ona vykonávala funkciu podpredsedníčky TSK popri zamestnaní, a nie ako poslankyňa dlhodobo uvoľnená na výkon funkcie. Rovnako navrhla, aby jej mesačná odmena bola, tak ako v prípade Božika a Trstenského, vo výške 800 eur. Poslanci jej návrh schválili.

Všetci traja podpredsedovia dostanú zároveň paušálnu náhradu vo výške 400 eur mesačne na pokrytie náhrad výdavkov podľa osobitného predpisu, ktoré im vzniknú v súvislosti s výkonom funkcie podpredsedu TSK.

V Nitre nesúhlas Slovenskej demokratickej koalície

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) zvolili štyroch podpredsedov kraja. Budú nimi Marián Kéry (Smer, SNS, Most-Híd), Eva Antošová (Smer, SNS, Most-Híd), Igor Éder (nezávislý, v klube Smer, SNS, Most-Híd) a Tibor Csenger (SMK-MKP). Poberať budú mesačnú odmenu vo výške 50 percent platu predsedu kraja. Tí, ktorí sú zároveň aj poslancami Národnej rady SR, čiže Marián Kéry a Eva Antošová, budú mať odmenu vo výške minimálnej mzdy.

Éder bol zvolený do zastupiteľstva ako nezávislý, vstúpil však do klubu Smer, SNS, Most-Híd, ktorý má teraz 20 členov. Okrem neho do klubu vstúpili aj ďalší dvaja nezávislí poslanci – Gabriel Katona a Branislav Becík. V zastupiteľstve sa sformoval aj poslanecký klub SMK-MKP s 11 členmi. Voľba podpredsedov sa stretla s nesúhlasom poslaneckého klubu Slovenskej demokratickej koalície, zloženej zo strán SaS, KDH, NOVA, Šanca, OĽANO, OKS, ktorý má 11 členov a post podpredsedu nedostal.

Nezaradený Uhrík

Predseda kraja Milan Belica reagoval slovami „je to môj návrh, zákon nič iné nekonštatuje, len to, že je to návrh predsedu“. Zastupiteľstvo NSK má 54 poslancov. Milan Uhrík (Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko) bude pôsobiť ako nezaradený. Časť nezávislých poslancov sa snažila vytvoriť vlastný poslanecký klub, na to však treba zmenu rokovacieho poriadku, ktorú im dnes plénum neschválilo.

Doteraz mal NSK troch podpredsedov, teraz sa ich počet zvýšil na štyroch, čo je najviac v histórii kraja. Podľa Belicu tento počet vychádza z politickej matematiky a dokonca hrozilo, že ich bude päť. V minulosti mal kraj dvoch podpredsedov, neskôr troch. „Keď som to matematicky prepočítaval, aby bola aká-taká väčšina a ako-tak sa odhlasovali potrebné veci pre občanov, tak to inak nevychádzalo, len štyria podpredsedovia, pretože každý chce z hľadiska kontroly tieto veci ustrážiť, tak ja som nemal inú možnosť. Je pravda, že pokojne by mi možno stačil aj jeden podpredseda,“ povedal na margo počtu podpredsedov Belica.

Žilina so štyrmi podpredsedami

Poslanci Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zvolili na zasadnutí v Žiline štyroch podpredsedov Petra Dobeša, Petra Webera, Igora Janckulíka a Milana Laurenčíka.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová poverila Petra Dobeša oblasťou regionálneho rozvoja, komunikácie so zástupcami jednotlivých regiónov samosprávneho kraja a poslancami zastupiteľstva, Petra Webera oblasťou územného plánovania, školstva a športu, Igora Janckulíka oblasťou dopravy a Milana Laurenčíka oblasťou cestovného ruchu. Podpredsedovia ŽSK zostávajú poslancami zastupiteľstva.

Janckulíka a Laurenčíka dlhodobo neuvoľnili

Podpredsedovia ŽSK Dobeš a Weber budú na výkon funkcie dlhodobo uvoľnení a budú mať mesačnú odmenu vo výške 45 percent z platu predsedu samosprávneho kraja vrátane paušálnych náhrad. Počas výkonu funkcie podpredsedu nebudú poberať odmenu poslanca a nebudú im vyplácané mesačné paušálne náhrady cestovných výdavkov.

Podpredsedovia ŽSK Janckulík a Laurenčík nebudú na výkon funkcie dlhodobo uvoľnení. V zmysle zákona majú nárok na odmenu od samosprávneho kraja, maximálne vo výške 20-násobku minimálnej mesačnej mzdy ročne. Okrem toho majú nárok na náhradu výdavkov v súvislosti s výkonom ich funkcie v zmysle zákona o cestovných náhradách, tak ako i ostatní poslanci zastupiteľstva.

V Prešove traja podpredsedovia

Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude mať v aktuálnom volebnom období troch podpredsedov, ktorí budú pracovať na 40-percentný pracovný úväzok. Rozhodli o tom na zasadnutí Zastupiteľstva PSK prešovskí krajskí poslanci.

Funkciu podpredsedu budú vykonávať Peter Bizovský (Smer), Martin Jakubov (nezávislý), obidvaja budú poberať rovnakú mesačnú odmenu vo výške 800 eur. Tretím podpredsedom bude za poslanecký klub KDH, SaS, OĽaNO, NOVA Jozef Lukáč, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady SR, jeho odmena bude vo výške minimálnej mzdy. Podpredsedovia pôsobia v okresoch Stará Ľubovňa, Stropkov a Prešov.

Makatúra zložil sľub

Na pondelkovom zasadnutí zastupiteľstve zložil poslanecký sľub Jaroslav Makatúra (Smer), ktorý sa nemohol zúčastniť na prvom rokovaní v decembri 2017, kedy poslanecký sľub zložilo ostatných 61 zvolených poslancov. Makatúru si zvolili za poslanca voliči v okrese Vranov nad Topľou.

Poslanecký zbor schválil zásady odmeňovania poslancov a členov komisií neposlancov. V novom poslaneckom období si prilepšia. Pôvodne malo ísť na odmeny 522 000 eur, táto suma sa zvýši o 52 000 eur.

31 nových poslancov

Krajskí poslanci súčasne schválili zriadenie a zloženie 11 komisií pri Zastupiteľstve PSK. Poslanec Ivan Hopta (Úsvit) namietal, že nie vo všetkých komisiách bol zachovaný regionálny princíp. Bol však jediný, kto hlasoval proti tomuto uzneseniu.

Predseda PSK Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) uviedol, že v 62-člennom zastupiteľstve je 31 nových poslancov a presná polovica takých, ktorí už poslanecký mandát získali v minulých volebných obdobiach. Prehlásil, že bude spájať nových aj starých poslancov a rovnako tak straníckych aj nestraníckych poslancov.

Poslanci schválili tiež plán zasadnutí zastupiteľstva. V tomto roku budú rokovať sedemkrát, najbližšie sa stretnú 5. marca.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #župy #kraje #Trenčiansky samosprávny kraj #Nitriansky samosprávny kraj #Žilinský samosprávny kraj #Prešovský samosprávny kraj #voľba podpredsedu