Špičkový vedec skončil po návrate zo zahraničia na úrade práce

Špičkový vedec docent Róbert Bidulský skončil po návrate zo Talianska na úrade práce a ak nedôjde k náprave, prípad skončí v Bruseli. Na stredajšej tlačovej konferencii na to upozornila podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

31.01.2018 14:05 , aktualizované: 15:50
debata (145)

„Slovensko je jednou z krajín, ktorá čelí úniku šikovných ľudí do zahraničia. Najväčší únik našich mozgov evidujeme medzi absolventmi medicíny a techniky. Obrátili sa na mňa špičkoví vedci, ktorí dosiahli svetové úspechy vo vede a výskume a rozpovedali šialený príbeh, ako po príchode na Slovensko z Talianska skončil top vedec na úrade práce. Celý jeho príchod bol pritom finančne krytý z Bruselu, všetko bolo kryté z eurofondov,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podľa jej slov na začiatku Technická univerzita Košice (TUKE) reagovala na výzvu ministerstva školstva a v rámci projektu, ktorý jej bol odsúhlasený, dostala takmer 700 000 eur. Časť z toho mala ísť aj na reintegráciu Bidulského, aby sa tu natrvalo usadil a venoval sa vede a výskumu. V podmienkach projektu však bolo, aby mal zmluvu s TUKE minimálne do roku 2021. „Dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE Iveta Vasková však Bidulskému odmietla predĺžiť zmluvu a od zajtra je na úrade práce,“ uviedla podpredsedníčka NR SR.

V hre je meno TUKE

Podľa jej slov v hre nie je len meno TUKE, ale aj medzinárodná hanba Slovenska. „Tým, že mu nepredĺžili zmluvu minimálne do roku 2021, neboli splnené ciele a podmienky projektu, za ktorý TUKE čerpala eurofondy. Vyzývame preto vedenie TUKE, aby zvážilo, čo urobilo a aby nechalo Bidulského venovať sa vede a výskumu. Lebo inak Slovensku hrozia korekcie, teda pokuta. Ak sa vedenie TUKE nespamätá, my sa obrátime na Brusel a prípad pošleme na Európsku komisiu,“ avizovala Ďuriš Nicholsonová.

Bidulský povedal, že situáciu sa snažil riešiť s rektorom TUKE Stanislavom Kmeťom, ten mu však povedal, že je to kompetencia dekanky. Nepochodil ani u ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Navyše dôvody, pre ktoré dekanka ukončila spoluprácu, nepozná. „Bolo to bez diskusie. Dekanka povedala, že zo zákona dôvody oznámiť nemusí,“ ozrejmil Bidulský s tým, že na Slovensko sa vrátil, aby zvýšil kvalitu slovenskej vedy. „Čím viac sme boli úspešní vo svete, tým viac sme doma riešili malichernosti s vedením našej fakulty. Dekanka nám napokon oznámila, že nemá záujem o ďalšiu spoluprácu,“ poznamenal.

Od februára je tak na úrade práce. Bidulský však nemá záujem zaťažovať náš sociálny systém, predpokladá preto návrat do zahraničia. Dokedy bude čakať, zatiaľ nevie.

Výpoveď bez diskusie

Podľa podmienok projektu mal mať Bidulský zmluvu s TUKE do roku 2021. Keďže spoluprácu ukončili, neboli splnené ani podmienky projektu, bez ktorých sa na projekt nemôžu čerpať eurofondy. Podľa Nicholsonovej hrozia univerzite aj Slovensku pokuty a medzinárodná hanba. „Ak sa vedenie Technickej univerzity nespamätá, obrátime sa na Európsku komisiu,“ vyzýva poslankyňa.

Dekanka Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE neuviedla vedcovi ani dôvod ukončenia spolupráce. „Bolo to bez diskusie. Dekanka povedala, že zo zákona dôvody oznámiť nemusí,“ ozrejmil Bidulský s tým, že na Slovensko sa vrátil, lebo chcel zvýšiť kvalitu vedy na Slovensku.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #vedec #Lucia Nicholsonová #odlev mozgov #TUKE #Róbert Bidulský #medzinárodná hanba