Polícia varuje pred dodávkou, do ktorej môžu lákať deti

V posledných dňoch zaznamenala polícia prípady, keď neznámi ľudia lákali deti nastúpiť do dodávky. Udalosť sa mala odohrať v obci Horná Potôň a v služobnom obvode Veľký Meder. Podozrivé auto si však všimli aj v ďalších neďalekých obciach. Polícia apeluje na rodičov, aby deti upozornili na možné nebezpečenstvo. Bývalý policajný detektív však oponuje, že takéto prípady sú väčšinou len poplašnými správami.

01.02.2018 13:19 , aktualizované: 19:44
debata (13)

Prvý prípad sa odohral minulý piatok v obci Horná Potôň. Dvaja žiaci sa vracali spoločne zo školy. Prvý bol už doma, keď pri jeho spolužiakovi zastavila tmavá dodávka značky Volkswagen. Stalo sa to asi len dvesto metrov od domu. „Sedeli tam dvaja ľudia a volali nášho žiaka, aby do auta nasadol. Povedali mu, že mamka kázala, aby ho zobrali domov. Chlapec ich neposlúchol, zrýchlil krok a snažil sa čím skôr dostať domov,“ opisuje situáciu Zoltán Horváth, riaditeľ Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským v obci Horná Potôň.

Podozrivé osoby boli dve a rozprávali po maďarsky. „Náš žiak povedal, že rozprávali krásnou maďarčinou. Je rozdiel, keď rozpráva Maďar z Maďarska, alebo zo Žitného ostrova. Obaja mali čierne okuliare. Jeden bol holohlavý. To všetko popísal chlapec,“ vysvetľuje Horváth. Potom chlapec prišiel domov a o všetkom referoval otcovi.

zväčšiť Polícia upozorňuje na facebooku na podozrivé... Foto: facebook PZ SR
polícia dodávka Polícia upozorňuje na facebooku na podozrivé auto, ktoré si všimli v Galantskom okrese.

„Keď prišiel domov, povedal otcovi, že ho chceli ukradnúť. Ten mu najprv neveril, ale keď kontrolovali videozáznamy z kamery, ktorú má miestny podnikateľ pred domom, videl svoje dieťa, toho druhého žiaka a aj to auto,“ pokračuje riaditeľ miestnej školy. Chlapec si však tiež všimol, že dodávka nemala vpredu poznávaciu značku. „V susednej dedine Orechová Potôň tiež videli na kamerách toto auto, ktoré naozaj nemalo prednú poznávaciu značku,“ upozorňuje s tým, že rodičia mu tieto skutočnosti oznámili v pondelok a on sám následne volal na políciu. Rovnakú udalosť mali podľa neho opísať deti vo Veľkej Pake a v niektorých ďalších obciach v Galantskom okrese, ale aj v Maďarsku.

„Ďalší prípad nám avizovali v služobnom obvode Veľký Meder, kde 11-ročný školák uviedol rodičom, že ho mala pri presune zo školy na bicykli sledovať asi päťsto metrov tmavá dodávka,“ hovorí hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová s tým, že získané informácie preverujú kriminalisti. Policajti úzko spolupracujú s vedením školy v obci Horná Potôň, kde prijali po dohode s políciou viaceré preventívne opatrenia. „Zároveň sme uvedené informácie poskytli aj školám v ostatných obvodoch okresu Dunajská Streda a v okrese Galanta,“ dodala Linkešová.

„V pondelok prišli k nám do školy, navštívili aj rodičov žiaka a potom to išli vyšetriť. V škole sme to hneď prebrali a v utorok ráno na prvej hodine triedni učitelia žiakom vysvetlili, že si majú dávať pozor. Povedali im, čo majú robiť a ako sa správať, že nemajú nasadnúť do cudzieho auta a treba privolať niekoho dospelého,“ dodáva riaditeľ Horváth.

Polícia v tejto súvislosti apeluje na rodičov a blízkych, aby upozornili deti na túto situáciu. „Odporúčame, aby sa deti pohybovali pokiaľ možno vo väčších skupinách, menšie deti pod dozorom dospelého. Aby na ponuky od cudzích osôb nereagovali a ak je to možné, ihneď kontaktovali políciu na bezplatnú linku 158,“ upozornila Linkešová.

Bývalý policajný detektív Martin Kubík hovorí, že únosy detí sú vo väčšine prípadov dôsledkom krízy v rodine. „Buď matky odopierajú otcom kontakt s deťmi, a tí to potom z času na čas riešia takýmto zúfalým a protiprávnym konaním. Deje sa to takisto aj naopak, že matky unášajú deti. To sú však rodinné záležitosti. Lákanie detí na cukríky a rozpredávanie orgánov sú skoro vždy len poplašné správy. Prípadov hľadaných detí je relatívne dosť, ale o takom type prípadu neviem,“ hovorí Kubík s tým, že v zahraničí sa vyskytli prípady, keď deti páchatelia navykali na drogy cez cukríky alebo malinovku. Obchod s detskými orgánmi je skôr doménou rozvojového sveta.

Podobný známy prípad sa stal v máji minulého roku v Nižnej na Orave. Iba desaťročná Veronika sa pri večernej ceste z kostola stala obeťou násilníka. Šofér ju vtiahol do auta a viezol asi päť kilometrov. Neskôr jej v aute spôsobil viaceré poranenia, ktoré policajti vyhodnotili ako sexuálne násilie. Už niekoľko hodín po skutku policajti z Dolného Kubína podozrivého zadržali.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #polícia #Veľký Meder #dodávka