Zima sa vráti aj s batohom snehu

S januárom sa skončili aj na túto dobu nadpriemerné teploty. Návrat do zimného normálu sme spozorovali v druhej polovici týždňa, citeľný bude už tento víkend, keď sa o slovo prihlási aj Perinbaba s bohatou nádielkou. Ortuť teplomera bude klesať nadol aj v prvých dňoch pracovného týždňa.

03.02.2018 06:00
počasie, zima, ľad Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Začiatok posledného januárového týždňa nepripomínal zimu. Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavla Faška bol napríklad 29. január druhým najteplejším v histórii meteorologických meraní na Slovensku, teda od roku 1951.

„Na meteorologických staniciach v Bratislave-Mlynskej doline, v Bratislave na letisku, v Žihárci či Blahovej v okrese Dunajská Streda sa teplota vzduchu vyšplhala na viac ako +15 stupňov. Rekord z roku 2002 nepadol, 29. januára toho roku bola v Bratislave-Mlynskej doline nameraná teplota vzduchu 20,2 stupňa,“ prezradil Faško.

Za teplotne nadpriemerný možno považovať nielen 29. január, ale aj celý prvý zimný mesiac tohto kalendárneho roku. Rekordérom v tomto smere síce naďalej zostane rok 2007, no na viacerých meteorologických staniciach boli namerané priemerné denné teploty atakujúce historické rekordné hodnoty.

Nadpriemerné teploty

„V Kuchyni na letisku bola v januári zaznamenaná priemerná denná teplota 1,5 stupňa, čo je tretia najvyššia hodnota na tomto mieste v histórii meraní. Podobne sú na tom Piešťany, kde priemerná denná teplota dosiahla až 2,9 stupňa. Zaujímavé je, že nadpriemerné až rekordné teploty boli zaznamenané aj na východnom Slovensku. Napríklad v Košiciach bol tohtoročný január druhým najteplejším od roku 1951. Priemerné denné teploty dosiahli 1,4 stupňa,“ doplnil klimatológ SHMÚ Ladislav Markovič.

S februárom sa teploty opäť vracajú do zimného normálu. Ochladzovanie spôsobili frontové systémy, ktoré sa presunuli nad naše územie. „Počas víkendu už bude počasie u nás ovplyvňovať studený vzduch od severozápadu, neskôr západu. Ten so sebou prinesie zmenu počasia a návrat zimy,“ podčiarkol Faško.

Výstrahy

Markovič pripomína, že cez víkend budú v platnosti výstrahy pred silným vetrom, ale aj snežením. Najmä na východe Slovenska sa očakávajú vyššie úhrny zrážok, väčšinou vo forme snehu. „Najmä v severných častiach, no niekde aj smerom na juh môže napadnúť až 40 centimetrov snehu. Pri silnom vetre a snežení hrozí v nížinách tvorba snehových jazykov a závejov,“ upozorňuje. Chladné počasie s nízkymi teplotami bude pokračovať aj na budúci týždeň. Kým ešte pred niekoľkými dňami sa dalo u nás hovoriť o teplotne nadpriemernom počasí, počas víkendu a po ňom už bude mať podľa Markoviča počasie charakter priemerného až podpriemerného na túto dobu.

Klimatológ Faško si nemyslí, že zima sa u nás zdrží dlho. Premenlivosť by sa mala prejaviť aj teraz. Po niekoľkých až mrazivých dňoch by mali teploty opäť stúpať nahor. Faško poukazuje aj na ďalšiu zaujímavosť tejto zimy: snehovú perinu. „Sneh sa stabilne drží len na miestach, ako sú Štrbské Pleso, Chopok či Lomnický štít. Nestabilná biela prikrývka je vzhľadom na premenlivosť v počasí aj na miestach, kde sneh býval. Spomeniem napríklad Oravskú Lesnú či celú oblasť Oravy, kde ho majú oproti predchádzajúcim rokom oveľa menej,“ dodal Faško.

Ako bude

Sobota 3. februára – Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach sneženie alebo dážď so snehom. Denné teploty 1 až 6 stupňov.

Nedeľa 4. februára – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie. Nočné teploty 1 až –4, na Orave, Liptove a Spiši miestami –6 stupňov, denné –3 až 2, na juhu do 5 stupňov.

Pondelok 5. februára – Premenlivá, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty –4 až –10, v dolinách a kotlinách do –17 stupňov, denné –2 až 3, na Orave, Liptove a Spiši okolo –4 stupňov.

Utorok 6. februára – Oblačno až zamračené. Nočné teploty –3 až –9, v dolinách a kotlinách do –15 stupňov, denné –4 až 2 stupne.

Streda 7. februára – Oblačno až zamračené. Nočné teploty –3 až –8, v dolinách a kotlinách okolo –10 stupňov, denné –5 až 1 stupeň. Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima #sneženie #február