Počasie komplikovalo situáciu na celom Slovensku

Streda na cestách bola riziková. Motoristi museli počítať s hustým snežením, zníženou dohľadnosťou i poľadovicou. Informovala o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

07.02.2018 12:33 , aktualizované: 16:34
debata (2)

„Limitovaná dohľadnosť na 100 metrov je v dôsledku hustého sneženia na cestách v oblasti Bratislavy, Nitry, Banskej Štiavnice i na diaľnici D1 Bratislava – Trnava,“ spresnili cestári.

Horský priechod Donovaly zasa museli pre silné sneženie uzatvoriť pre nákladnú dopravu nad desať metrov.

Cestári dodávajú, že na hlavných cestách v Bratislave a takisto i na viacerých cestách II. triedy v oblasti Vysokých Tatier, Nízkych Tatier, Kremnice, severovýchodného Slovenska i Gemera je miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov. V Banskej Bystrici na konci Nového Sveta smerom na Donovaly, skončil kamión v dome, dopravu riadia policajti a naďalej husto sneží, informovala Zelená vlna na twitteri.

Trnava: Od rána jedenásť výjazdov k dopravným kolíziám

Jedenásť výjazdov absolvovali hasiči v Trnavskom kraji v stredu od rána v súvislosti s hustým snežením. Pri dopravných kolíziách neprišlo k vážnejším zraneniam, tri autá skončili prevrátené v priekope.

Podľa vedúceho operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Martina Krajčoviča k nehodám začalo prichádzať krátko po 7. hodine, keď v regióne začalo snežiť a najviac udalostí sa stalo do 10. hodiny.

„Osobné autá v priekope evidujeme pri Veľkom Mederi, pri Trnave v smere na Ružindol i pri Brodskom,“ povedal pre TASR. Na diaľničnom úseku sa stali dve nehody, pri Zelenči sa zrazili dve osobné autá a pri Červeníku nezvládol jazdu vodič jedného vozidla. Osobné auto s nákladným sa zrazilo na obchvate Galanty, v Šúrovciach sa zrazili tri osobné autá, v Trakoviciach dve a v Senici rovnako dve osobné vozidlá.

Podľa Krajčoviča ide pravdepodobne o neprispôsobenie jazdy stavu vozovky. Technické výjazdy v súvislosti so snežením hasiči do 13. hodiny nemali.

Cestné komunikácie sú podľa webovej stránky Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja zjazdné, niekde s vrstvou kašovitého snehu.

Na snímke osobné auto jazdí po ceste počas...
Na snímke prichádza autobus MHD na zastávku...
+4Zo snehu sa tešili na Orave.

Hasiči mali viacero zásahov

Nákladné auto s autobusom sa dnes asi o 11:30 zrazilo v katastri Myjavy. Na mieste zasahovali hasiči. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ, autobus narazil do nákladného auta a skončil mimo cesty. Zranil sa vodič autobusu, jediná cestujúca v autobuse vyviazla bez zranení. Cesta bola uzavretá v oboch smeroch.

Medzi Senicou a Myjavou sa stala v popoludňajších hodinách dopravná nehoda autobusu pravidelnej linky a dodávky, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Trenčíne Elena Antalová.

Vodič dodávky skončil bez zranení

Vodič dodávky Iveco jazdil po ceste II/581 smerom od Myjavy a v pravotočivej prudkej zákrute neprispôsobil rýchlosť jazdy poveternostným podmienkam a vlastnostiam vozidla a dostal šmyk. „V dôsledku neho prešiel do protismeru, kde sa zrazil s oprotiidúcim autobusom, ktorý riadil 51-ročný vodič z Myjavy,“ priblížila hovorkyňa.

Vodiča autobusu jednorazovo ošetrili na mieste nehody. "Vo vozidle bola v čase nehody jedna cestujúca, ktorá utrpela ľahké zranenie. Vodič dodávky skončil bez zranení, doplnila Antalová.

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zaznamenali hasiči nárast dopravných nehôd. Najviac sa ich zatiaľ stalo v Trnavskom kraji (11), v Trenčianskom kraji zasahovali 6-krát, v Nitrianskom a Prešovskom kraji 5-krát, v Žilinskom kraji 4-krát, v Banskobystrickom, Bratislavskom a Košickom kraji 3-krát. Hasiči zasahujú pri viacerých dopravných nehodách aj v týchto chvíľach.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru zasahujú pri dopravnej nehode troch vozidiel, ktorá sa stala v katastri mesta Nemšová v časti Nová Nemšová.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, zrazili sa dve osobné a jedno nákladné motorové vozidlo. Zranenia utrpeli dve osoby. Cesta je momentálne neprejazdná v oboch smeroch.

Cesty v Trenčianskom kraji sú po snežení zjazdné

Cesty na území Trenčianskeho samosprávneho kraja sú po stredajšom snežení zjazdné, pokryté sú vrstvou snehu od jedného do dvoch centimetrov. Informovala Slovenská správa ciest.

Asi trojcentimetrová vrstva snehu je len na cestách III. triedy v okrese Bánovce nad Bebravou, dvojcentimetrová vrstva čerstvého snehu je na cestách III. triedy v Myjavskom okrese.

Na horských priechodoch Šútovce, Homôlka a Skýcov je asi centimetrová vrstva snehu, zjazdné sú len so zimnými pneumatikami. Horský priechod Šútovce je v zimnom období uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov.

Podľa informácii zo Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja zabezpečuje momentálne údržbu krajských ciest 34 vozidiel.

Vodič narazil do auta zasahujúcich hasičov

Počas zásahu hasičov v katastri mesta Stará Turá, okres Nové Mesto nad Váhom narazilo do odstaveného hasičského auta pre nerešpektovanie pokynov dopravného policajta iné auto.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, hasiči v tom okamihu zasahovali pri dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili osobné auto, dodávka a nákladné auto. Pri nehode sa nikto nezranil.

„Hasičský a záchranný zbor si týmto dovoľuje upozorniť vodičov, aby rešpektovali pokyny zasahujúcich príslušníkov na mieste udalosti a nekonali svojvoľne,“ dodala Farkasová.

Na Orave a Liptove sneží, cesty sú však plne prejazdné

Na viacerých úsekoch liptovských a oravských komunikácií pribudlo v priebehu dňa väčšie množstvo snehu. Podľa informácií Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je však situácia na cestách stabilizovaná a zatiaľ nedošlo k žiadnym kritickejším udalostiam.

„Napriek sneženiu sú všetky cesty zjazdné. V teréne sa momentálne pohybujú všetky naše vozidlá údržby,“ uviedol pre TASR riaditeľ závodu Liptov Správy ciest ŽSK Martin Kögel s tým, že od rána pribudlo na cestách približne päť centimetrov nového snehu. Mierne problematický bol podľa neho v dopoludňajších hodinách prejazd cez horský priechod Čertovica, kde sa šmýkalo viacero kamiónov, no v súčasnosti premávka funguje bez väčších komplikácií.

Platí výstraha prvého stupňa

Na náročnejší prejazd sa podľa Slovenskej správy ciest (SSC) treba pripraviť na cestách tretej triedy v obvode Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok a Liptovské Matiašovce, kde sa miestami nachádza utlačená dvojcentimetrová vrstva snehu. „V úseku medzi Pavčinou Lehotou a Jasnou je miestami zľadovatený sneh. Horský priechod Huty je pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého snehu,“ uvádza sa na stránke SSC.

Riaditeľ závodu Orava Správy ciest ŽSK Jozef Oršuliak informoval, že doprava na oravských cestách je aktuálne bezproblémová, cesty sú prejazdné a dispečingu doposiaľ neboli nahlásené vážnejšie problémy. „Síce sneží, no nedeje sa nič mimoriadne,“ spresnil.

Miestami utlačená dvojcentimetrová vrstva snehu sa podľa SSC nachádza v úseku cesty medzi Trstenou a Suchou Horou, Podbielom a Hutami a na cestách tretej triedy v obvode Trstená.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu pre oblasť Liptova a Oravy výstrahu prvého stupňa pred snehovými zrážkami a poľadovicou. Výstraha pred poľadovicou bude podľa SHMÚ pretrvávať aj vo štvrtok (8.2.).

Nitra zatiaľ vážnejšie problémy nepocítila

Husté sneženie dopravu v nitrianskom regióne vážnejšie nenarušilo. Uviedol to Ľubor Andrášik z Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre.

Sneh tu začal padať o ôsmej hodine ráno. O jeho odstraňovanie z ciest sa momentálne stará 12 mechanizmov. „V teréne máme už od rána sypače a ďalšiu techniku. Vonku sneží, ale situácia je normálna. Cesty sú momentálne všade zjazdné, nemáme žiadne informácie o problémoch v doprave,“ povedal Andrášik.

Podľa jeho slov by malo sneženie ustať v nočných hodinách. „Neskôr v noci je možné vytváranie námrazy, ale sme na to pripravení, takže neočakávame žiadne vážne dopravné problémy,“ dodal Andrášik.

Horské priechody Donovaly aj Šturec sú uzatvorené

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, okrem diaľničných úsekov v okolí Bratislavy, D1 Bratislava – Hlohovec, kde je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do dvoch centimetrov, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západnom Slovensku je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do troch centimetrov, na ostatnom území je povrch vozoviek prevažne suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach miestami pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého alebo utlačeného snehu do troch, niekde do piatich centimetrov.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý okrem HP Huty, Podspády, Vrchslatina, Vernár, Dobšiná, Pezinská Baba, Biela Hora, Havran, Veľké Pole, Cukmantel, Skýcov, Homôlka a Šútovce je povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Na HP Herlianske sedlo je povrch vozovky pokrytý kašovitým snehom hrúbky nad 15 cm a na HP Zbojská je zľadovatený sneh do jedného centimetra.

Sneženie pripomenie, že zima stále trvá

Bratislavu a južnú polovicu územia SR čaká počas stredy bohatá snehová nádielka. V hlavnom meste môže do podvečera spadnúť až 10 centimetrov (cm), ešte väčší prídel snehových zrážok zažijú okresy Nitrianskeho, Banskobystrického i časti Trenčianskeho a Košického kraja, kde do 19.00 h môže pribudnúť od 10 do 15 cm nového snehu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre spomínané regióny výstrahu pred snežením 1. stupňa. So snežením súvisí aj tvorba snehových jazykov. SHMÚ upozorňuje, že sa od 09.00 h do 16.00 h môžu tvoriť na cestách juhozápadného Slovenska i južnej časti stredného Slovenska.

Od poludnia sa k týmto výstrahám pridá aj ďalšia, varujúca pred poľadovicou. Tá platí pre celé územie Slovenska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #nehody #sneh #poľadovica #sneženie #dopravná situácia