Na Slovensku prepukla chrípková epidémia, viac ako 300 škôl zavreli

Na Slovensku prepukla chrípková epidémia, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najbližšie týždne podľa hygienikov ukážu, či chorobnosť vrcholí, alebo bude ešte narastať.

09.02.2018 14:05 , aktualizované: 14:54
chrípka, choroba, žena, Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)

Chrípku malo tento týždeň takmer 19-tisíc ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpol počet chorých o 15,3 percenta. „Chorobnosť na chrípku je nad úrovňou epidemického prahu v každom kraji,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Najviac chorých zaznamenali lekári v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najčastejšie ochoreli 15– až 19-roční, po celom Slovensku zavreli viac ako 300 škôl. V niektorých krajoch dokonca pre epidémiu platí zákaz návštev v nemocniciach.

K chrípkovej epidémii zväčša dochádza na prelome januára a februára. Ambulancie tento týždeň celkovo nahlásili približne 100-tisíc akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky.

Chrípku neradno podceniť

Prevenciu voči chrípke netreba podceňovať, nie je totiž banálnym ochorením. Upozorňujú na to hygienici v čase celoslovenskej chrípkovej epidémie.

„Treba si dopriať vitamíny, otužovať sa, pravidelne vetrať a často si umývať ruky,“ radí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Dôležité je tiež primerane sa obliekať či vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí.

Účinne a často vetrať treba najmä v škôlkach, školách a na pracoviskách. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny. Pri kýchaní treba používať papierové vreckovky.

„Silnejšiu imunitu možno podporiť i dostatkom spánku či minimálne polhodinovým denným cvičením alebo prechádzkou. Hygienici radia jesť ovocie a zeleninu s vyšším obsahom vitamínu C, ako sú jablká, kyslá kapusta, citrusy, paprika, brokolica, chren či cesnak,“ radí ÚVZ SR.

Najúčinnejšou ochranou je však očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Hygienici ho odporúčajú najmä chronicky chorým, starším ľuďom, tým s oslabenou imunitou či zdravotníckym pracovníkom.

Najvhodnejšie je dať sa očkovať v priebehu októbra či novembra, aby sa včas stihli vytvoriť protilátky. Možno to však urobiť i neskôr, dokonca aj počas epidémie chrípky. „Vtedy je však riziko, že očkovaná osoba ochorie skôr, než si stihne vytvoriť ochrannú hladinu protilátok,“ vysvetľuje ÚVZ SR. Ich dostatočná hladina sa dosahuje o desať až 14 dní po očkovaní a pretrváva šesť až 12 mesiacov.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Ochorenie si podľa hygienikov nemožno mýliť s prechladnutím. Chrípka prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov, môžu sa pridružiť i rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Môže spôsobiť i závažné stavy, napríklad zápal pľúc či srdcového svalu, možné je i úmrtie. Jej vírusy často menia svoje vlastnosti.

Európu vrátane Slovenska sužuje najmä vírus chrípky typu B. „Austrálsky typ chrípky“ u nás počas tejto chrípkovej sezóny zatiaľ zaznamenali iba minimálne. „Vyznačuje sa tým, že vyvoláva ochorenia a úmrtia najmä starších osôb, pretože zväčša majú oslabenú imunitu,“ uvádza ÚVZ. Tento vírus chrípky postihol Austráliu vlani.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #epidémia