Kiskov prešľap na večierku

Prezident Andrej Kiska sa objavil na večierku v spoločnosti dvoch mužov, ktorí boli odsúdení za vraždu Ľudmily Cervanovej v roku 1976. Na akciu ich pozval Štefan Hríb, šéfredaktor magazínu .týždeň. Na Kiskov prešľap upozornil webový portál datel.sk, ktorý založil bývalý novinár a exšéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth.

09.02.2018 17:38
debata (481)

Večierok sa konal pri príležitosti otvorenia klubu, ktorý Hríb zastrešuje. Šéfredaktor si na slávnostné otvorenie podľa portálu pozval viacerých kamarátov okrem Kisku aj Františka Čermana a Stanislava Dúbravického. Títo dvaja boli viackrát právoplatne odsúdení za vraždu Ľudmily Cervanovej.

Na čine sa okrem nich spolupodieľali ďalší štyria muži. Študentku medicíny podľa rozsudku uniesli, znásilnili, a aby ich neprezradila, tak ju zabili. Ich vinu potvrdil aj Najvyšší súd v roku 2006, následnú sťažnosť zamietol Ústavný súd, ako aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Dúbravickému súd vymeral 12 rokov, Čermanovi 11 rokov. Svoje tresty si odsedeli.

„Hlavu štátu šéfredaktor magazínu .týždeň pozval preto, lebo v určitých kruhoch prospieva imidžu Štefana Hríba, keď sa pravidelne objavuje po boku pána Kisku. Vrahov Čermana a Dúbravického pozval preto, lebo obaja či už finančne, alebo stavebnými prácami prispeli k vzniku klubovne Pod lampou,“ napísal datel.sk.

Účasť hlavy štátu na spoločenskej akcii, na ktorej sa bavia aj osoby odsúdené za vraždu, je nevhodná a môže znamenať zneváženie prezidentského úradu. Denník Pravda oslovil Kiskovho hovorcu Romana Krpelana s otázkou, či sa prezident informoval o tom, kto bude na večierku, akí hostia sú pozvaní. Krpelan do uzávierky nereagoval. Prezident Kiska je v súčasnosti na olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu.

V súvislosti s kauzou Ľudmily Cervanovej Hríba už jeden škandál sprevádza. Zhruba pred siedmimi rokmi venoval tejto téme diskusnú reláciu Pod lampou na verejnoprávnej STV. Debata, ktorú Hríb moderoval, bola nevyvážená, pretože sa na nej zúčastnili len štyria muži, ktorí boli odsúdení za vraždu študentky.

Nemali žiadnych oponentov. Moderátor vtedy na kritiku reagoval tým, že oslovil dvoch bývalých prokurátorov, policajného vyšetrovateľa a dvoch sudcov odvolacieho senátu, ktorí v kauze rozhodovali. Všetci pozvánku do diskusie odmietli s vysvetlením, že sú viazaní mlčanlivosťou. Relácia tak prezentovala iba názory odsúdených, ktorí tvrdili, že v ich prípade išlo o justičný omyl. Rada pre vysielanie a retransmisiu to vyhodnotila ako porušenie objektivity a vyváženosti vysielania a televízii udelila pokutu 50-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

481 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Kauza Cervanová #Andrej Kiska #Štefan Hríb #Peter Tóth