Zbierka Tehlička uľahčí ľuďom v Keni prístup k vode

Vyše päťtisíc ľudí na severe Kene môže mať ľahší prístup k vode i k vzdelávaniu vďaka finančnej zbierke Tehlička, ktorej 13. ročník odštartovalo občianske združenie SAVIO.

14.02.2018 13:12
debata (1)
zväčšiť Starší brat ukazuje sestre, ako prenášať vodu. Foto: Adriana Mahdalová
5 starsi brat ukazuje sestre ako prenasat vodu Starší brat ukazuje sestre, ako prenášať vodu.

„Za vyzbierané finančné prostriedky SAVIO pomôže miestnym získať lepší prístup k pitnej vode a energiám, zvýšiť povedomie o dôležitosti vzdelania pre všetkých. Konkrétne tiež prispeje k neformálnemu i formálnemu vzdelávaniu detí a mládeže,“ uviedla PR manažárka združenia Zuzana Suchová.

Výťažok zo zbierky podľa nej pomôže zlepšiť systém zachytávania dažďovej vody v okolí mesta Korr prostredníctvom opravy žľabového systému a inštaláciou ďalších vodných nádrží. Týmto sa uľahčí obyvateľom a ich zvieratám prístup k vode. Zakúpením nového generátora bude zabezpečená distribúcia vody do ošetrovne, škôlky, saleziánskeho domu a internátu. Oprava solárnych panelov a kúpa nových zabezpečí plnú funkčnosť systému. Zbierka tiež pomôže dobudovať multifunkčné športové ihrisko v mládežníckom centre, vybaviť učebne nábytkom, ozvučením a projektorom. Tehlička tiež podporí vzdelávanie miestnych žien.

zväčšiť Ženy a dievčatá nosia vodu aj na chrbte. Foto: Adriana Mahdalová
4 miestne zeny a dievcata nosia vodu aj na chrbte Ženy a dievčatá nosia vodu aj na chrbte.
zväčšiť Vodné tanky pri saleziánskom dome. Foto: Adriana Mahdalová
3 vodne tanky pri salezianskom dome Vodné tanky pri saleziánskom dome.

Dlhodobý nedostatok zrážok počas rokov 2016 a 2017 a následné vyčerpanie vodných zdrojov priviedli severnú oblasť Kene vrátane mesta Korr k humanitárnej kríze. Dlhodobé sucho spôsobuje zvýšenie cien potravín, podvýživu, vyschnuté studne. Ženy a deti denne za vodou kráčajú aj 20 kilometrov, bez vody hynie dobytok, preto sa pastieri musia sústavne so stádami premiestňovať. „Skôr, ako sa deti v Keni naučia písať a počítať, musia sa naučiť, ako prežiť takmer bez vody,“ vysvetlila Suchová.

zväčšiť Vyschnutá rieka. Foto: Adriana Mahdalová
2 vyschnuta rieka Vyschnutá rieka.
zväčšiť Tradičný dom miestneho strážcu maňaty - dediny. Foto: Adriana Mahdalová
1 tradicny dom miestneho strazcu manaty dediny Tradičný dom miestneho strážcu maňaty - dediny.

Zbierka potrvá do 1. apríla 2018, jej partnerom sú Saleziáni don Bosca, ktorí v Keni pôsobia 47 rokov. Verejnosť má možnosť podporiť zbierku darovaním online a zdieľaním výzvy na sociálnych sieťach. Okrem toho je možné prispieť vkladom či prevodom finančného daru na číslo účtu IBAN: SK6911000000002620852641 . Viac informácií je na stránke www.tehlicka.sk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #zbierka #keňa