Mojžiš po prepustení: Mám akurát tak dôchodok

Škandál, ktorý pred viac ako 15 rokmi otriasol celou krajinou, sa opäť pripomenul. Františka Mojžiša, exšéfa skrachovanej nebankovky Drukos, vinou ktorej desaťtisíce ľudí prišli o svoje úspory, v piatok prepustili z väzenia.

23.02.2018 09:16 , aktualizované: 18:56
František Mojžiš Foto: ,
František Mojžiš opustil Ústav na výkon trestu pre odsúdených v Sučanoch.
debata (123)

Za podvod si odsedel šesť rokov a osem mesiacov, čo sú dve tretiny trestu. Kde je zhruba 133 miliónov eur, ktoré zmizli z účtov jeho spoločností, Mojžiš údajne stále nevie. Tvrdí, že on peniaze nemá, akurát predčasný dôchodok vo výške 635 eur.

V tom roku sa konali parlamentné voľby a ja som naivne verila, že politici nikdy nedopustia krach takej veľkej spoločnosti a následne nechajú o peniaze prísť desaťtisíce Slovákov.
okradnutá klientka Drukosu Vierka Jankovičová z Partizánskeho

O prepustení Mojžiša rozhodoval senát priamo v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Sučanoch pri Martine. Podľa súdu odsúdený svojím správaním preukázal polepšenie, správal sa slušne vo všetkých troch ústavoch, v ktorých bol. S návrhom na podmienečné prepustenie súhlasil aj prokurátor. „Sú splnené zákonné podmienky na podmienečné prepustenie, je možné očakávať, že bude viesť riadny život,“ skonštatoval prokurátor.

V čase, ktorý Mojžiš strávil za mrežami, bol podľa hodnotenia riaditeľa ústavu vzorným väzňom, nedostal ani jeden disciplinárny trest, ale hneď niekoľko odmien, pričom si vyslúžil aj najvyššiu formu odmeny, a tou bolo povolenie opustiť na päť dní brány ústavu. „Veľmi ľutujem to množstvo poškodených ľudí,“ vyhlásil Mojžiš na začiatku pojednávania sudcovi. Ten mu udelil šesťročnú podmienku. „Šesť rokov je dosť dlhá skúšobná doba, ale šesť rokov som sedel, nemienim páchať trestnú činnosť,“ reagoval po procese.

Veľmi ľutujem to množstvo poškodených... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Drukos František Mojžiš súd Veľmi ľutujem to množstvo poškodených ľudí," povedal Mojžiš na začiatku pojednávania sudcovi.

Bývalému šéfovi nebankovky vymeral Špecializovaný trestný súd v Pezinku v máji 2011 za podvod trest 8,5 roka. V júni 2012 verdikt správoplatnil Najvyšší súd. Mojžiša odsúdili za to, že od 1 367 klientov Drukosu mal vylákať 237,7 milióna korún a od 23 823 členov BVD Družstva 3,729 miliardy korún (spolu asi 133 miliónov eur). Súd skonštatoval, že Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, ich nedostatok skúseností, a navyše ich ovplyvňoval aj zavádzajúcou reklamou, ktorá tvrdila, že klienti získajú 15– až 31-percentný výnos.

Podľa súdu Mojžiš vedel, že tieto sľuby nie je schopný splniť. Vklady klientov sa podľa rozsudku použili na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a tiež na to, aby pokryli predchádzajúce náklady. Mojžiš sa vtedy bránil tým, že peniaze by klientom určite vrátil, keby sa do všetkého nezamiešal štát.

V piatok tvrdil, že v prípade kauzy Drukos sa nič neskončilo, pochybuje však, či podvedení ľudia niekedy uvidia svoje peniaze. „Nádej zomiera posledná, ale povedzme si úprimne – je malá. Pretože aj tí, ktorí sľubovali, že ľudí odškodnia, boli proti a sú proti,“ povedal a doplnil, že on nebol šéf nebankovky. „Ja som bol šéfom solídnej firmy Drukos, čo je spoľahlivo dokázané niekoľkými znaleckými posudkami,“ upozorňoval.

Kde skončili milióny eur, nevie, on z nich vraj nemá nič. „Mám akurát tak dôchodok, predčasný. V dome už dávno nebývame. Manželka zobrala na hypotéku byt, ktorý budem ako starý splácať aj z tohto dôchodku. Nemám nič. Ťažko sa to verí, ale ja sa môžem kľudne pozrieť do zrkadla. Aj ja som sa pýtal na rôznych súdoch, kde skončili tie peniaze, ale vyšetrovanie bolo odmietnuté, rovnako aj predvolanie ďalších svedkov na Špecializovanom súde,“ pripomenul. Teraz sa chce podľa vlastných slov „dať do poriadku“, aby zistil, čo ešte môže v živote robiť, či môže rozbehnúť napríklad aj podnikanie.

Pojednávanie s Františkom Mojžišom prebehlo... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
Drukos František Mojžiš súd Pojednávanie s Františkom Mojžišom prebehlo priamo v Ústave na výkon trestu pre odsúdených v Sučanoch.

S výsledkom súdu bol spokojný aj Mojžišov advokát Róbert Hronček. „Boli splnené všetky podmienky, takže podľa mňa súd nemohol inak rozhodnúť ako takto,“ uviedol advokát. Poškodení klienti nie sú z prepustenia Františka Mojžiša nadšení. "On si odsedí pár rokov a ľudia prišli o miliardy korún. Mne to moc spravodlivé nepríde,“ myslí si Vierka Jankovičová z Partizánskeho.

Svoje úspory vložila do nebankovej spoločnosti Drukos tesne pred jej krachom. "V tom roku sa konali parlamentné voľby a ja som naivne verila, že politici nikdy nedopustia krach takej veľkej spoločnosti a následne nechajú o peniaze prísť desaťtisíce Slovákov,“ dodala Jankovičová. V tom čase tiež nebankové spoločnosti vo veľkom lákali ľudí na vysoké približne dvadsaťpercentné úroky prostredníctvom masívnej televíznej reklamy a bilbordov. "Už som zmierená s tým, že som prišla o peniaze. To, čo mi vadí, že doteraz nie je jasné, kam zmizli peniaze ľudí a kto na tom zarobil. Peniaze ľudí sa totiž nemohli len tak vypariť a niekde museli skončiť,“ uzavrela Jankovičová.

Chronológia kauzy Drukos

  • Nebankovka Drukos so sídlom v Banskej Bystrici vznikla 13. januára 1989. V rokoch 1992 až 1997 sa jej začalo mimoriadne dariť a stala sa jedným z dvoch najväčších predajcov celého sortimentu vozidiel pre značky Škoda, Volkswagen a Audi na Slovensku.
  • Najskôr Družstevná organizácia, neskôr eseročka Drukos podnikala aj v oblasti lízingu technologických zariadení, výpočtovej techniky, gastronomických zariadení a registračných pokladníc. Predávala produkciu domácich výrobcov ako OTF Nižná, Tatramat Poprad – Whirlpool a Calex Zlaté Moravce – Samsung.
  • V septembri 1997 šéf firmy František Mojžiš náhle a šokujúco previedol celý majetok firmy na cirkev. Majetok prešiel pod správu banskobystrického biskupského úradu, ktorý vzápätí založil Spoločnosť pre podporu chudobných a chorých. Mojžiš dôvodil tým, že je zastrašovaný a vydieraný.
  • V roku 1998 požiadala Národná banka Slovenska Úrad finančnej polície o získanie dôkazov o pôsobení nebankových inštitúcií, ktoré v rozpore so zákonom o bankách a so sľubmi obrovských výnosov lákajú ľudí, aby do nich vložili peniaze. Jednou z takýchto nebankoviek bol aj Drukos.
Bývalý šéf Drukosu František Mojžiš. Foto: Ľuboš Pilc
František Mojžiš Bývalý šéf Drukosu František Mojžiš.
  • Vo februári 2002 prijalo obchodné oddelenie Krajského súdu v Banskej Bystrici návrh na vyhlásenie konkurzu spoločnosti BDV Družstvo, dcérskej spoločnosti Drukosu. Návrh podala Bratislavčanka, ktorá sem vložila v roku 2001 10-tisíc korún. BDV Družstvo totiž nebolo schopné plniť svoje záväzky. Ešte v ten istý mesiac prestalo BDV Družstvo vyplácať klientov a prijímať vklady. Prevádzky uzatvorili oficiálne z obavy z masívnych výberov vkladov.
  • V marci 2002 vydal sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici predbežné opatrenie. Ním zakázal Drukosu nakladať s majetkom. O dva dni neskôr obvinila polícia Mojžiša z podvodu. Už začiatkom apríla však krajský prokurátor trestné stíhanie zastavil.
  • V marci 2003 zrušil Najvyšší súd uznesenie Krajského súdu v Banskej Bystrici z decembra 2002, ktorým bol vyhlásený konkurz na Drukos. V máji 2003 polícia opäť obvinila Mojžiša, tentoraz okrem podvodu aj z neoprávneného podnikania.
  • Polícia ukončila vyšetrovanie kauzy v roku 2007. V novembri 2008 podal Úrad špeciálnej prokuratúry na Špeciálnom súde v Pezinku na Mojžiša obžalobu. Mal sa dopustiť trestného činu podvodu tým, že viac ako 25-tisíc fyzickým osobám spôsobil škodu takmer 4 miliardy korún (skoro 133 miliónov eur).
  • V roku 2009 odmietli obvinený aj prokurátor uzatvoriť dohodu o vine a treste. V januári 2010 sa začalo pojednávanie.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #väznica #prepustenie #nebankové spoločnosti #Drukos #František Mojžiš