Arktická zima prichádza z Ruska

Opäť si chystajme hrubé pulóvre a teplé bundy. Posledné februárové dni budú poriadne mrazivé a teploty vzduchu nielen v noci, ale aj cez deň budú štípať. Aj keď nás zima ani po tomto veľmi chladnom období ešte definitívne neopustí, z hľadiska teplôt by najbližšie dni mali byť jej vyvrcholením.

24.02.2018 06:00
debata (108)

Arktický mráz k nám smeruje z východu a zo severovýchodu. Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavla Faška k nám príde z Ruska, kde sa na výskyt veľmi nízkych teplôt vytvorili ideálne podmienky. „Pred niekoľkými týždňami napadlo v Moskve aj v iných častiach Ruska veľa snehu, čo spôsobilo kalamitu. Na čerstvo napadanom snehu sa vytvorili vhodné podmienky, aby sa vzduch nad touto pokrývkou mohol prechladzovať. Teraz sa presunie k nám,“ vysvetľuje Faško.

Táto zima bola charakteristická teplotnými výkyvmi a január patril vôbec k najteplejším v histórii meteorologických meraní. O to sú mrazy, ktoré teraz prídu, zaujímavejšie.
klimatológ SHMÚ Pavol Faško

Prílev veľmi studeného vzduchu naplno udrie od nedele. „Počasie nebude príjemné, lebo okrem nízkych teplôt bude aj fúkať,“ upozorňuje klimatológ. V sobotu bude v kalendári Mateja a k tomuto menu sa viaže zaujímavá pranostika. Podľa nej Matej ľady láme, a keď ich nenájde, tak ich narobí. „Tento rok sa pranostika splní do bodky. Po Matejovi bude u nás naozaj poriadne mrznúť,“ zdôraznil Faško.

Veľmi chladné obdobie by malo vydržať minimálne do polovice budúceho týždňa. Aj keď potom mrazy poľavia, nevhupneme rovno do jari. Zima sa podľa Faška ešte ozve, no už s nižšou intenzitou ako v najbližších dňoch.

Arktický mráz smeruje na Slovensko z východu a... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pocasie, zima Arktický mráz smeruje na Slovensko z východu a zo severovýchodu.

Denné mrazy budú aj na najteplejších miestach Slovenska, na jeho juhozápade, i v Bratislave. Ak napríklad v pondelok 26. februára nevystúpi teplota v hlavnom meste vyššie ako na –3,5 stupňa, čo je veľmi pravdepodobné, bude to najnižšia maximálna denná teplota na tomto mieste minimálne od roku 1951.

Podľa Faška je prekvapujúce, že také nízke teploty budú u nás na konci februára, keď to už nie je bežné. Podobné boli zaznamenané v zime 1962 – 1963, no vtedy bolo celé zimné obdobie charakteristické veľmi nízkymi teplotami a bolo veľa snehu, čo vytvorilo dobré podmienky na silné mrazy. „Táto zima bola charakteristická teplotnými výkyvmi a január patril vôbec k najteplejším v histórii meteorologických meraní. O to sú mrazy, ktoré teraz prídu, zaujímavejšie,“ poznamenáva Faško.

Klimatológ si myslí, že najmä najnižšie hodnoty maximálnych denných teplôt budú v najbližších dňoch atakovať historické rekordy namerané na obývaných miestach Slovenska: 26. februára 1986 namerali v Telgárte –10 stupňov Celzia, 27. februára 1963 v Poprade –12,5 a 28. februára 1963 v Červenom Kláštore –11,2 stupňa.

Kým denné teploty sa budú blížiť rekordom, nočné by sa k nim priblížiť nemali. V Plavči (okres Stará Ľubovňa) namerali 24. februára 1963 –29 stupňov. Dnes, teda 24. februára by ani na najchladnejších miestach nášho územia nemala nočná teplota klesnúť pod –18 stupňov. Z februárových nocí bola mimoriadne mrazivá tá na 28. februára 1963, keď opäť v Plavči namerali –36 stupňov. Tohtoročný posledný február by v noci nemala teplota klesnúť ani na najchladnejších obývaných miestach pod –24 stupňov.

Ako bude

  • Sobota 24. februára – Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Denné teploty –2 až +3, na severe a miestami na východe –7 až –2 °C.
  • Nedeľa 25. februára – Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty –8 až –15, v horských dolinách a kotlinách miestami do –22. Denné teploty –6 až –1, na severe a východe územia miestami –12 až –7 °C.
  • Pondelok 26. februára – Jasno až polooblačno. Nočné teploty –10 až –17, v dolinách a kotlinách miestami do –25. Denné teploty –7 až –2, na severe miestami –13 až –8 °C.
  • Utorok 27. februára – Prevažne oblačno, miestami slabé sneženie. Nočné teploty –9 až –17, v horských dolinách a kotlinách miestami do –25. Denné teploty –8 až –3, na severe a východe miestami –14 až –9 °C.
  • Streda 28. februára – Polooblačno až oblačno. Nočné teploty –10 až –17, v horských dolinách a kotlinách miestami do –24. Denné teploty –8 až –3, na severe miestami –13 až –8 °C.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #mráz #zima #mrazy #chladné počasie #arktická zima