České stanice ponuku o zahraničné filmy nerozšíria

Zahraničné filmy a seriály sa na české kanály nevrátia. Ani TV Nova, ani TV Prima neplánujú rozšírenie svojich slovenských verzií o zahraničné tituly. Dôvodom sú najmä chýbajúce licencie na vysielanie.

25.02.2018 20:00
debata (18)

Kým TV Prima priznáva, že tým prišla o divákov a chce na rozvoji slovenského kanála Prima Plus pracovať, TV Nova je s fungovaním Nova International spokojná a zmeny neplánuje.

České televízie sa zo slovenského trhu stiahli minulý rok. Operátorom ponúkli slovenské verzie. Prima Plus aj Nova International v súčasnosti vysielajú len pôvodnú tvorbu českých kanálov, bez zahraničnej produkcie. Napriek prísľubom, najmä televízie Prima, že vysielanie postupne doplní, sa diváci obľúbených seriálov či filmov nedočkajú ani v budúcnosti.

„Z veľkého množstva diváckych podnetov jasne vyplynulo, že od nás očakávajú akvizičné tituly, ktoré ponúkajú aj domáce televízie, ale z rôznych dôvodov im nevyhovuje ich nasadenie či dabing. Z licenčných dôvodov im však takéto programy ponúknuť nevieme,“ vysvetlil riaditeľ pre rozvoj podnikania FTV Prima Martin Cepek. Na možnostiach, ako zatraktívniť slovenský kanál, pracujú.

Škoda, že už nechcú doplniť vysielanie o zahraničné filmy. Keď ma na slovenských kanáloch nič nezaujalo, vedela som, že na tých českých si niečo nájdem.
diváčka Irena z Lučenca

Zatiaľ pridávajú do vysielania premiérové seriálové tituly alebo relácie televízie Prima. „Aj v tomto roku to budú viaceré novinky, v ktorých uvidia diváci nielen známych českých hercov, ale aj hercov zo Slovenska, ktorých angažovanie v našich projektoch sa postupne zintenzívňuje,“ priblížil Cepek. Zároveň uznal, že pre chýbajúcu zahraničnú tvorbu prišli o časť divákov.

„Musíme priznať, že potenciál celkovej sledovanosti okolo 1 až 2 percent, o ktorom sme hovorili pred rokom, sme zatiaľ nedosiahli. Stále ho však považujeme za reálny cieľ,“ verí Cepek. Podľa neho sa ukázalo, že diváci na Slovensku boli zvyknutí sledovať české televízie pre akvizičné tituly.

Dôvodom postupného sťahovania českých staníc zo... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
TV Prima prima plus, televízia, televízor, tv Dôvodom postupného sťahovania českých staníc zo slovenského priestoru sú nevysporiadané licenčné práva na šírenie akvizičnej, teda zahraničnej produkcie.

„Divácky záujem tu je, ale nižší celodenný priemer je spôsobený viacerými faktormi. Konkrétne môžeme hovoriť o náročnom konkurenčnom postavení premiérových seriálových titulov, ktorých zameranie a cieľové skupiny v hlavnom vysielacom čase prekrývajú ťažiskové projekty domácich televízií,“ objasnil riaditeľ pre rozvoj podnikania televízie. Sledovanosť kanálu Prima Plus v súčasnosti dosahuje 0,6 percenta.

Doplniť svoje vysielanie o zahraničnú produkciu neplánuje ani Nova International, slovenská verzia stiahnutej českej TV Nova. Nemotivuje ju k tomu ani fakt, že od marca minulého roka, keď pôvodný kanál všetci operátori vypli, jej sledovanosť u cieľovej skupiny 12– až 54-ročných dosahuje priemerne len 0,5 až 0,7 percenta. Pôvodná Nova na Slovensku mala päťpercentnú sledovanosť.

Slovenskí diváci prišli o stanice ako Nova, Nova Cinema, Nova 2 (predtým Smíchov), Nova Action (predtým Fanda) a Nova Gold (predtým Telka).

„S nástupom stanice na Slovensku sme spokojní, preto žiadnu zmenu programovej štruktúry zatiaľ neplánujeme,“ potvrdila Jana Ondrejechová, hovorkyňa TV Nova. Pripomína, že vďaka kanálu slovenskí diváci neprišli o obľúbené programy z produkcie TV Nova. „Ide o televízne formáty rôzneho druhu od spravodajských a publicistických cez dramatickú tvorbu až po seriály a zábavné relácie,“ vymenovala Ondrejechová. Televízia tak aj naďalej plánuje divákom ponúkať len pôvodnú tvorbu českej TV Nova.

Oslovení diváci sú z rozhodnutia televízií sklamaní. „Škoda, že už nechcú doplniť vysielanie o zahraničné filmy. Keď ma na slovenských kanáloch nič nezaujalo, vedela som, že na tých českých si niečo nájdem,“ hodnotí Irena z Lučenca. Stála diváčka Silvia sa s novou situáciou už zmierila.

„Bolo trochu nepríjemné, keď vypli pôvodnú Primu, lebo som tam mala rozpozeraný seriál, ale teraz to už nepociťujem. Zahraničné filmy či seriály mi na tejto stanici teda už veľmi nechýbajú,“ konštatuje Prešovčanka. Staré, ale aj aktuálne seriály si pozrie inde. „Rovnako aj ich správy sú podobné ako na našich slovenských kanáloch,“ dodáva Silvia. Lukáš zo Žiliny si zas medzičasom obľúbil iné české stanice. „Už nesledujem tieto kanály vôbec, skôr ma teraz desí predstava, keby niekedy vypli ČT1,“ povedal Lukáš.

TV Prima sa začala zo slovenského trhu sťahovať začiatkom minulého roka. Operátori do svojej ponuky zaradili náhradnú stanicu Prima PLUS koncom januára a vo februári 2017 pristúpili k vypnutiu hlavného kanála. Náhradný kanál však na rozdiel od pôvodného neponúka zahraničné filmy, ale len vlastnú produkciu. Diváci tak majú možnosť sledovať české seriály, spravodajstvo či zábavné programy ako Cesty domov, Rodinné putá či Vinári alebo magazíny ako TopStar alebo Ako sa stavia sen. Zmena sa však netýkala menších staníc Primy, teda Prima Cool, Prima Love či Prima Zoom. Operátori ich preto aj naďalej majú v ponuke.

Dôvodom postupného sťahovania staníc sú nevysporiadané licenčné práva na šírenie akvizičnej, teda zahraničnej produkcie. Operátori ich programy šírili mimo Českej republiky bez súhlasu českých televízií. Ich zaradenie do balíčkov im poskytovalo konkurenčnú výhodu, ktorej sa vzdávali ťažko. Spoločnosť Prima aj Nova však boli následne konfrontované od licencorov, od ktorých si kúpili práva na zahraničnú produkciu.

Nova sa preto ešte pred dvoma rokmi v júli obrátila na súd. Ten zakázal šírenie programu jej staníc mimo hraníc Česka. Televízii sa nakoniec podarilo zastaviť nelegálne cezhraničné šírenie vysielania všetkých jej kanálov. Všetci veľkí operátori ich na začiatku marca minulého roka vypli. TV Nova uzavrela spoluprácu s detektívnou a advokátskou kanceláriou, ktorá má dohliadnuť na to, aby aj menší operátori dodržali dohodu o vypnutí staníc.

Slovenskí diváci tak prišli o stanice ako Nova, Nova Cinema, Nova 2 (predtým Smíchov), Nova Action (predtým Fanda) a Nova Gold (predtým Telka). Nahradili ich kanály určené pre slovenský trh Nova International, Nova Sport 1 a Nova Sport 2.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #seriály #filmy #TV Nova #české televízie