AEJ je úkladnou vraždou novinára Kuciaka mimoriadne znepokojená

Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ) je mimoriadne znepokojená úkladnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

26.02.2018 15:53 , aktualizované: 27.02.2018 06:21
Veľká mača, vražda Foto: ,
Polícia pred domom zavraždeného novinára Jána Kuciaka vo Veľkej Mači.
debata (14)

Konštatuje sa to v stanovisku AEJ, ktoré podpísali generálny tajomník organizácie Tibor Macák, zakladateľ slovenskej sekcie AEJ Juraj Alner, bývalý predseda Július Lőrincz a člen organizácie Ivan Brada.

"Tento zločin sa udial na pozadí investigatívnej činnosti pri odhaľovaní trestnej činnosti osôb napojených nielen na podsvetie, ale aj politické špičky tejto krajiny. AEJ, slovenská sekcia, vyzýva policajné orgány SR, aby túto vraždu dôkladne vyšetrili a vinníkov postavili pred súd,“ skonštatovali v stanovisku.

Za vraždou vidia útok proti základným princípom právneho, demokratického štátu, proti slobode slova a tlače, jedného z ústavných práv občanov Slovenskej republiky.

Slovenská asociácia novinárov (SAN) vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým v prípade vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. „Vraždu je nevyhnutné čo najskôr vyšetriť a páchateľov potrestať najvyššou možnou sadzbou. Smutná tragická udalosť je historicky prvou na Slovensku. V tejto súvislosti je nevyhnutné sa zamyslieť, či práca novinára v prospech spoločnosti má aj primeranú ochranu,“ uviedol predseda SAN Štefan Dlugolinský.

Výbor na ochranu novinárov žiada rýchle vyšetrenie vraždy

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) so sídlom v New Yorku vyzval v pondelok slovenské úrady, aby rýchlo a účinne vyšetrili vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky a páchateľov doviedli pred spravodlivosť.

„Slovenské úrady musia urýchlene vykonať spravodlivosť v prípade Jána Kuciaka, k čomu dôjde len vtedy, keď všetky strany zapojené do jeho vraždy budú stíhané v plnom rozsahu zákona,“ uviedol zástupca riaditeľa CPJ Robert Mahoney.

„Takéto vraždenie je neradostnou pripomienkou toho, že keď sú novinári ohrozovaní kvôli svojej práci, hrozby sa musia brať vážne,“ dodal Mahoney.

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar ešte v pondelok dopoludnia informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

Nemeckí novinári: Treba vyšetriť aj reakciu orgánov na vyhrážky

Zväz nemeckých novinárov (DJV) požaduje po zavraždení slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka vykonať obsiahle vyšetrovanie, ktoré objasní pozadie tohto prípadu. Informovala o tom v noci na utorok tlačová agentúra DPA, ktorá citovala vyjadrenie predsedu DJV Franka Überalla pre regionálny denník Heilbronner Stimme.

„Tento prípad musí byť bezodkladne a úplne objasnený, rovnako ako aj to, či predtým známe vyhrážky brali orgány vážne a čo podnikli, aby kolegov chránili,“ povedal Überall. Vražda Kuciaka podľa neho poukazuje na to, aké dôležité je chrániť európskych novinárov pri ich práci, a tým v konečnom dôsledku aj slobodu tlače.

„Toto by si mali uvedomiť aj politici,“ dodal šéf nemeckej novinárskej organizácie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka