Desiatky ľudí si uctili pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho priateľky

Vo viacerých mestách Slovenska aj Česka si ľudia na pietnych akciách uctili pamiatku na pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

26.02.2018 20:33 , aktualizované: 22:03
debata (41)
Horiace sviečky na pamiatku zavraždeného...
Na dvojicu spomínajú aj v Trenčíne.
+4Ľudia zapaľujú sviečky na pamiatku zavraždeného...

Sviečky na pamiatku dvojice zapálili pred bratislavským sídlom redakcie aj v ďalších častiach Slovenska. Napriek vysokým mrazom mnohí prišli aj s rodinou. Pietna spomienka na obete úkladnej vraždy sa v hlavnom meste konala aj na Námestí SNP. Ľudia zapálili sviečky pred pamätníkom Slovenského národného povstania aj pred neďalekou pamätnou tabuľou na november 1989. Krátko po 19:00 boli na Námestí SNP desiatky ľudí a prichádzali ďalší.

Okrem širokej verejnosti sa na pietnych akciách zúčastnili aj zástupcovia žurnalistickej obce, okrem slovenských novinárov prišli aj ich českí kolegovia. Na zapálenie sviečky na pamiatku novinára a jeho priateľky vyzývali cez sociálne médiá aj v ďalších slovenských mestách, ale aj v Brne a Prahe. Cez sociálnu sieť Facebook tiež avizujú pochod za Jana Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú, ktorý sa uskutoční 13. marca od 16:00 do 19:00 na Námestí SNP v Bratislave.

Ľudia spomínali aj v Brne či Prahe

„Vec susedov je aj našou vecou. Dajme vedieť, že tieto zločiny nemajú v českej ani slovenskej spoločnosti žiadne miesto. Mladý pár zomrel za to, že sa Ján nebál postaviť mafiánskym štruktúram u našich susedov,“ písalo sa na Facebooku v pozvánkach na akcie.

Podľa portálu Novinky.cz prichádzali v pondelok po 18.00 h na pražské Václavské námestie priebežne desiatky ľudí, ktorí mlčky zapaľovali sviečky pri soche sv. Václava. Zavraždeného Kuciaka a jeho snúbenicu tam pripomínalo veľa fotografií. V Brne ľudia kládli sviečky k Masarykovej soche na Komenského námestí.

Obe akcie boli výlučne pietnymi zhromaždeniami a žiadne prejavy na nich nezazneli. Podľa organizátorov sa na každom zo zhromaždení zúčastnilo približne 200 ľudí.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka