Kauzu údajného šikanovania zo strany viceprimátora Prievidze má preveriť Generálna prokuratúra SR

Bývalé podriadené viceprimátora Maxinu, ktorý je členom predstavenstva podniku za mesto Prievidza, nesúhlasia s rozhodnutím policajného vyšetrovateľa.

27.02.2018 16:03
debata

Zamestnankyne Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH) Alena Pešlová a Katarína Oršulová podali v utorok podnet na Generálnu prokuratúru SR. Žiadajú o obnovenie vyšetrovania ohľadom údajného šikanovania, ktorého sa mal voči nim v rokoch 2011 až 2015 dopúšťať na pracovisku dnes viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina.

Bývalé podriadené Maxinu, ktorý je členom predstavenstva podniku za mesto Prievidza, nesúhlasia s rozhodnutím policajného vyšetrovateľa. Ten 8. novembra 2017 zastavil trestné stíhanie, keďže skutok, ktorého sa Maxina dopustil, nie je trestným činom. Prokurátorka Okresnej prokuratúry v Prievidzi v decembri 2017 nevyhovela ich sťažnosti voči tomuto uzneseniu.

„Keďže preukázaným správaním sa Maxinu došlo k ublíženiu na zdraví našim osobám, požiadali sme generálneho prokurátora o preskúmanie postupu a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a o vydanie pokynu na opätovné konanie vo veci,“ uviedli pred podateľňou Generálnej prokuratúry.

Trestné oznámenie na Maxinu podali Pešlová a Oršulová začiatkom roku 2016. Na personalistku a ekonómku mal ich nadriadený vyvíjať v zamestnaní dlhodobo psychický nátlak, mal ich šikanovať, vytvárať im stres a vyhrážať sa im stratou zamestnania. Politik sa vtedy bránil aj argumentom, že ide o jeho diskreditáciu pred parlamentnými voľbami, v nich kandidoval za stranu #Sieť. Kandidatúry do parlamentu sa napokon vzdal.

Fakt, že kauza ožíva opäť pred voľbami, tentoraz komunálnymi, je podľa zamestnankýň PTH iba dôsledkom dva roky trvajúceho vyšetrovania. „Nie je to náš problém, nakoľko dva roky to bolo šetrené cez orgány činné v trestnom konaní,“ odmietla Pešlová politický motív ich konania.

O žiadnom podnete na Generálnu prokuratúru SR ani o zastavení veci spred dvoch rokov nemám žiadne informácie, reagoval na krok Pešlovej a Oršulovej zástupca primátorky Prievidze Ľuboš Maxina.

Údajný bossing v minulosti prešetroval aj Krajský inšpektorát práce v Trenčíne. Podľa jeho posúdenia sa Maxina prostredníctvom psychického nátlaku prejavujúceho sa nadmernou kontrolou, vyhrážkami a verbálnymi útokmi na podriadených zamestnancov dopustil takého konania, ktoré je v rozpore s dobrými mravmi, a svojím konaním zneužíval práva a povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu na škodu spoluzamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Maxina #PTH #GP