Gašpar: Polícia ide po novej stope, týka sa Najvyššieho súdu

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o postupe vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy na brífingu v Košiciach.

01.03.2018 08:43 , aktualizované: 17:09
SR polícia Michalovce razia Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar počas policajnej razie v Michalovciach.
debata (455)

Počas štvrtkovej razie v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej zadržala polícia na Zemplíne sedem osôb. Na tlačovom brífingu v Košiciach to povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

„Boli vykonané zaisťovacie úkony, a to predovšetkým prehliadky domové, konkrétne sa vykonali doposiaľ k 14.00 h dnešného dňa štyri domové prehliadky, tri prehliadky iných priestorov. Bolo zadržaných tiež k tejto hodine sedem osôb. Čo sa týka osôb, zadržaný bol 42-ročný Antonio V., 45-ročný Sebastiano V., 40-ročný Bruno V., 62-ročný Diego R., 58-ročný Antonio R., 26-ročný Pietro C. a 54-ročný ďalší Pietro C. To znamená, sedem osôb, s ktorými vyšetrovatelia v týchto chvíľach pracujú. Sú zadržaní aj so súhlasom prokurátora ako podozrivé osoby,“ uviedol Gašpar.

Polícia počas razií zaistila dve krátke guľové strelné zbrane, ktoré sú v legálnej držbe. „Automaticky pôjdu na vyhodnotenie na kriminalisticko-expertízny ústav, kde budú porovnané so všetkými porovnávacími materiálmi, ktoré s vecou súvisia,“ doplnil policajný prezident s tým, že zaistili i telefónne a iné komunikačné prostriedky, počítače a listinné materiály.

Zároveň dementoval informácie o tom, že polícia nemá vôľu spolupracovať so zahraničím a prijať pomoc. „Nie je to pravda. Ja osobne som mal stretnutie so zástupcami vyšetrovacieho tímu a s pridelencom FBI, ktorý je pre Prahu a Slovensko, už včera. Prešli dve stretnutia s kolegami z talianskych policajných agentúr, ak to tak poviem. Sú tu už štyria experti z Haagu, z Europolu, ktorí spolupracujú s kriminalisticko-expertíznym ústavom pri špecifických forenzných analýzach,“ povedal Gašpar, podľa ktorého spolupracujú i s Políciou Českej republiky, ktorá im pomohla pri výsluchu novinárky a s jej dovozom na Slovensko.

„Je tu istá špecifická ponuka na expertízu z Veľkej Británie, ktorú tiež v tejto chvíli riešia a realizujú. Americkí kolegovia nám chcú pomôcť napríklad so psychológiou v spôsobe správania páchateľa na mieste činu, majú na to expertov, čiže súčinnosť prebieha,“ doplnil policajný prezident s tým, že sa zvažuje i vytvorenie medzinárodného vyšetrovacieho tí­mu.

„Ak sa mám vyjadriť k tomu, či sa začíname zoberať podozreniami na Najvyššom súde, o čom boli v médiách informácie, tak áno, potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci, že by to súvis mohlo mať. Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony v tomto smere,“ uviedol Gašpar.

D. Švecová: Nevie o manipulácii pri prideľovaní spisov na Najvyššom súde

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová nedisponuje informáciami o manipulácii pri prideľovaní spisov. Uviedla to v reakcii na medializované informácie, že by smrť novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky mohla súvisieť s konaním justičnej mafie, ktorá ovládla Najvyšší súd.

Ak by pani predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová disponovala informáciami o manipulácii s prideľovaním spisov, okamžite by sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní, uvádza sa v písomnom stanovisku Švecovej, ktoré poskytla hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Predsedníčka súdu vysvetlila, že prideľovanie spisov sa realizuje prostredníctvom elektronickej podateľne, je náhodné a nemožno ho ovplyvniť. Rovnako zdôraznila, že poskytla v tejto veci orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť.

Bárdy nevie o tom, že by Kuciak na téme o korupcii na Najvyššom súde pracoval

Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, kde zavraždený novinár pracoval, vysvetlil, že on ani redakcia nemá informácie o tejto veci. Dnes sa objavil rozhovor s pánom Bránikom, kde uviedol, že mám informácie o korupcii na Najvyššom súde. Nie je to pravda. Ani písmeno. Nikdy som s ním, ani s Jánom Kuciakom, ani s nikým iným o tom nehovoril, uviedol na sociálnej sieti.

V súvislosti s dvoma osobami, ktoré sa podľa polície v piatok (23.2.) dohadovali, že si majú zobrať zbrane a ísť do obce Veľká Mača, Gašpar uviedol, že pravdepodobne budú môcť túto verziu vylúčiť ako súvisiacu s vraždou novinára a jeho priateľky. „Strelná zbraň, ktorá bola zadržaná a ktorá bola expertizovaná ešte v noci a v priebehu dňa, nie je potvrdená ako zbraň, z ktorej by bolo strieľané na mieste činu. Ani iné úkony, ktoré sa vykonali s týmito osobami, nepotvrdzujú nejakú súvislosť,“ povedal policajný prezident.

Štvrtkové razie podľa Gašpara súvisia primárne s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. „Nevylučujeme, že ak tam budú poznatky inej trestnej činnosti, o ktorej polícia tak či tak nejaké poznatky má, zbiera a dlhodobo na tom pracovala, tak môže dôjsť aj k iným právnym kvalifikáciám a ku vzneseniu obvinenia,“ dodal.

So zadržanými budú následne vykonané úkony a rozhodne sa o ďalšom postupe.

Prehliadky mali byť na piatich miestach. „Ale ten počet je otvorený, pretože všetko závisí od možnosti zdôvodniť niektoré ďalšie prehliadky na iných miestach,“ skonštatoval Gašpar. Konkretizovať ich však nechcel.

Polícia okrem razie v Michalovciach, v dome, ktorý podľa informácií z katastra patrí Elisabette Roda, vykonala vo štvrtok prehliadku aj v Trebišove. Išlo o dom, ktorý sa spája s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom. Jeho meno sa spomína v poslednom článku zavraždeného novinára. Dom na Ružovej 12 v súčasnosti patrí podľa informácie z katastra firme AV-Real, o ktorej sa v článku píše tiež. Vlastniť ju má Antoninov brat Sebastiano.

Polícia vykonala vo štvrtok 1. marca 2018 v...
Polícia vykonala vo štvrtok 1. marca 2018 v...
+3Polícia vykonala vo štvrtok 1. marca 2018 v...

OCCRP: Talian Antonino Vadala pracoval pre mafiu už v roku 2001

Talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý sa usadil na Slovensku a o ktorom písal zavraždený novinár Ján Kuciak, označila polícia v jeho vlasti za možného priekupníka drog, ktorý nahradil dolapených členov gangu 'Ndrangheta. Píše Centrum pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP), ktoré vychádzalo z policajného vyšetrovania pašovania kokaínu kartelom 'Ndrangheta z Latinskej Ameriky do Talianska. S OCCRP spolupracoval aj Kuciak.

Vadalov prvý kontakt so zločineckou skupinou 'Ndrangheta spája talianska polícia s udalosťami, ktoré sa stali pred 17 rokmi. Pomohol vtedy ukryť člena klanu Libri-Zindato, ktorý bol na úteku.

V roku 2001 polícia nahrala telefonát Vadalu sa šéfom Libri-Zindato Francescom Zindatom. Hovorili o zabezpečení úkrytu pre pašeráka drog v Bova Marina. Neskôr sa zistilo, že je táto osoba vrah. Na Vadalu rovnako ako na 12 ďalších mužov bol vydaný zatykač a obvinili ich z pašovania drog, lúpeže, vydierania a nelegálneho držania zbraní. Niektorých chytili a usvedčili, Vadala odišiel na Slovensko a zatknutiu sa vyhol. Obvinenia proti nemu neskôr zrušili.

Muž, ktorého pomohol ukryť, bol Domenico „Mico“ Ventura. Začalo sa o ňom hovoriť, keď polícia v roku 2012 získala video, ktoré zachytilo, ako Ventura zastrelil brokovnicou so spílenou hlavňou iného člena klanu. Odsúdili ho za to na doživotie. Na inej nahrávke, ktorú má rovnako talianska polícia, Zindato Vadalu žiada, aby išiel spolu s ďalšími dvoma mužmi do Ríma „potrestať“ (fyzicky) osobu, ktorá klan „poškodila“. „Je zrejmé, že účastníci tejto trestnej výpravy nariadenej šéfom museli byť úzko spojení so záujmami a aktivitami klanu,“ stojí v správe talianskeho sudcu. Z nahrávky však nevyplýva, či bol príkaz vyplnený.

Vadala pochádza z juhotalianskeho mesta Bova Marina, ktoré je domovom Vadalovho klanu. Ten je podľa talianskych súdnych zdrojov zodpovedný za najmenej 25 vrážd, spáchaných v rámci boja o kontrolu nad obchodom s kokaínom. Má priame väzby na drogový kartel v Kolumbii. Riadi ho Domenico Vadala. Podľa OCCRP ho so štyridsaťdvaročným Antoninom Vadalom nespája blízky rodinný vzťah. 'Ndrangheta bola podla OCCRP považovaná za jednu skupinu organizovaného zločinu, ale v skutočnosti ide o sieť rodín žijúcich na talianskom juhu.

Podnikateľ Antonino Vadala pred dvoma rokmi v nepublikovanom rozhovore so slovenským investigatívnym novinárom Ivanom Megom odmietol, že patrí ku klanu Vadala. Povedal tiež, že v Kalábrii sa len narodil, ale žil v Miláne.

455 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #Trebišov #policajná razia #vražda novinára Jána Kuciaka