Kaliňák by mal odstúpiť, uviedol Bugár po rokovaní Mostu-Híd

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) by mal odstúpiť. Po rokovaní rozšíreného predsedníctva koaličného Mosta-Híd to novinárom povedal predseda strany Béla Bugár s tým, že v jeho strane naďalej prevláda takýto názor, ale na upokojení situácie v prvom rade musí konať Smer.

01.03.2018 09:16 , aktualizované: 20:10
Bugár Foto: ,
Predseda strany Most-Híd a podpredseda NR SR Béla Bugár počas tlačového brífingu po skončení rokovania rozšíreného predsedníctva.
debata (682)

Podľa toho, ako sa Smer rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. „U nás o týchto otázkach rozhoduje republiková rada. Ak budeme vedieť výsledok, zvoláme ju,“ avizoval. Koľko budú bugárovci čakať, nie je jasné. „Nebudem ale čakať rok. Myslím, že si vážnosť situácie uvedomuje aj Robert Fico (Smer),“ povedal.

Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok. Na druhej strane, ak Kaliňák neodstúpi, poslanec Igor Janckulík zrejme vystúpi z poslaneckého klubu Mosta-Híd. Na margo postoja ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) a jej budúcnosti vo vláde Bugár povedal, že bola pri formulovaní tohto aktuálneho straníckeho stanoviska.

Podľa šéfa Mosta-Híd jeho strana vždy kladie dôraz na pokojné riešenie problémov. „Preto vyzývame všetkých, aby svojím konaním neprilievali olej do ohňa,“ apeloval. Zároveň tvrdí, že v Moste-Híd už druhý deň nepretržite rokujú o vzniknutej situácii. „Ale nie som si istý, či si to uvedomuje každá politická strana, či každá strana berie situáciu takto vážne. Aj preto nestojím každý deň pred médiami,“ vysvetlil.

Bugár tvrdí, že chce zvýšiť dôveryhodnosť vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, preto volá po rozšírení vyšetrovacieho tímu a zapojení medzinárodných vyšetrovateľov z rôznych krajín. „Ak by kvôli tomu bolo potrebné zmeniť legislatívu, sme ochotní ju podporiť,“ deklaroval.

Most-Híd vníma napätie v spoločnosti a súhlasí aj s tým, že ľudia sú právom nahnevaní. „To, čo sa stalo, je nehorázne. Na druhej strane považujeme za veľmi nebezpečné, ak tento hnev ľudí chcú niektorí využiť na ďalšie zvyšovanie napätia,“ dodal.

Hrnko: Most-Híd by mal predovšetkým rešpektovať Koaličnú dohodu

Most-Híd by mal podľa prvého podpredsedu SNS Antona Hrnka predovšetkým rešpektovať Koaličnú dohodu a dodatok podpísaný v septembri, podľa ktorého za svojich ministrov je zodpovedná nominujúca strana. „Neviem, že by na Koaličnej rade predstavitelia Mosta-Híd predniesli požiadavku o zotrvaní Roberta Kaliňáka vo funkcii ministra vnútra ako kategorickú. Ak chceme, aby sa prípad vyriešil, nevnášal by som nepokoj do NAKA,“ povedal Hrnko pre agentúru SITA.

Všetky zásahy zvonka, ktoré by destabilizovali vyšetrovateľov, môžu podľa neho skončiť nevyšetrením vraždy novinára s priateľkou. „Dôverujem prokuratúre, že dozoruje veci a dôverujem vyšetrovateľom, že je ich profesionálna česť, aby urobili všetko pre vyšetrenie prípadu. Po vyšetrení veci môžeme ísť do personálnych rozhodnutí a vyvodzovať prípadnú zodpovednosť. Ale všetko by mala riešiť koalícia a nie odkazovať si cez médiá,“ zdôraznil Hrnko.

Hrnko nevie, o čo žiada Most-Híd prizvaním medzinárodných vyšetrovateľov. „Buď sme banánová republika, alebo štát. Ak nemáme orgány schopné vraždu vyšetriť, tak treba prizvať iných odborníkov. Ja však stále verím našim kriminalistom,“ uviedol Hrnko s tým, že predsa medzinárodné tímy na vyšetrovaní spolupracujú a sú doň zapojené. „Toto hraničí so suverenitou štátu,“ dodal.

Baránek: Most sa asi bavil v tom duchu, ako si zachovať tvár aj koalíciu

Béla Bugár po štyroch – piatich hodinách rokovania nepovedal v podstate nič. Ak chceme, nájdeme tam skrytú hrozbu, že ak minister vnútra Robert Kaliňák nebude vymenený, v Moste vyvodia dôsledky. Avšak jediné dôsledky, ktoré si vie politický analytik Ján Baránek predstaviť, je odchod z koalície.

Ako ďalej povedal pre SITA, Bugár jedným dychom dodal, že to zase nie je vec, pre ktorú treba obetovať vládu. Baránek si zároveň myslí, že sa predsedníctvo Mosta už ani nebavilo v tom duchu, že zomreli dvaja mladí ľudia, ale skôr sa bavili v tom duchu, ako si zachovať tvár aj koalíciu. „Neviem, o čom štyri – päť hodín hovorili, či o infraštruktúre na južnom Slovensku, lebo toto nedáva hlavu-pätu. Zrejme riešili krídlo ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, asi riešili spor s Bugárovým krídlom, ktorý chce zachovať status quo,“ dodal Baránek. Jediné, čo podľa neho stojí za povšimnutie je, že Most chce, aby bol tím vyšetrovateľov rozšírený o experta zo zahraničia.

Simon vyzýva na odchod z koalície

Bývalý člen Mosta-Híd a poslanec Národnej rady SR Zsolt Simon (nezaradený) vyzýva svojich bývalých spolustraníkov, aby odišli z koalície. Aj úradnícka vláda je podľa neho lepšia ako kabinet, v ktorom sú minister vnútra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico (obaja Smer).

„Vyzývam preto bývalých spolustraníkov, aby nepremárnili túto šancu zastaviť Fica s Kaliňákom a ich Smer. Ak máte ešte aspoň kúsok svedomia a charakteru, odíďte z koalície, zastavte vládu, ktorá nechráni občanov našej krajiny, ale, naopak, ich ohrozuje. Aj úradnícka vláda je lepšia ako tá, kde je Kaliňak s Ficom,“ píše vo svojom stanovisku.

Stranu vyzýva jej spoluzakladateľ k odchodu z koalície v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky a tiež pre medializované podozrenia z prepojenia politikov Smeru na taliansku mafiu.

„Fico s Kaliňákom sú zodpovední za to, že si polícia nerobí svoju prácu poriadne, nechráni občanov a dovolila, aby sa na Slovensku darilo mafii. Výsledky vyšetrovania typu ‚skutok sa nestal‘ Slovensko dostali do stavu, keď občania nedôverujú štátnym inštitúciám, polícii, súdom,“ uviedol Simon.

Polícia podľa jeho slov neochránila zavraždeného novinára a jeho partnerku, ani týrané ženy a deti. „Chráni iba ‚našich ľudí‘, ktorí beztrestne okrádajú štát,“ poznamenal. Most-Híd podľa Simona mohol zabrániť tomu, aby nevznikla tretia Ficova vláda, ale neurobil to a pomohol jej vzniku. Teraz má podľa Simona „možno poslednú šancu“ zastaviť „Fica, Kaliňáka a ich Smer, ktorí už vyše desať rokov ničia a ohrozujú Slovensko“.

Janckulík nie je za zotrvanie v koalícii

Poslanec Národnej rady SR a splnomocnenec pre rýchlostné cesty Igor Janckulík z klubu Mosta-Híd považuje za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané. Janckulík nie je za zotrvanie v koalícii. Či v nej zostane, bude závisieť aj od zasadnutia poslaneckého klubu Mosta-Híd.

„Momentálne, po týchto informáciách ohľadom prípadu, ale aj situácie v koalícii, ktoré však mám len sprostredkovane z médií, nie som za zotrvanie v koalícii. Chcem však počkať na avizované zasadnutie poslaneckého klubu Mosta-Híd, a aj na základe toho vyplynie moje ďalšie rozhodnutie,“ uviedol vo svojom stanovisku.

682 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Most-Híd #koalícia #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018