Nicholsonová: SaS je za odborného konzultanta pri vyšetrovaní vraždy novinára

Nicholsonová je za to, aby sa koalícia s opozíciou stmelila, ako to spomínal Fico, za istých okolností.

01.03.2018 11:50 , aktualizované: 13:14
debata (117)

Podpredsedníčka NR SR zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) Lucia Ďuriš Nicholsonová sa najskôr venovala včerajšej tlačovej konferencii policajného prezidenta Tibora Gašpara. (O tlačovej konferencii policajného prezidenta Gašpara čítajte v osobitnej správe.)

Nichosonová podotkla, že v stredu podvečer sme boli svedkami, ako Gašpar konal v príkrom rozpore s tým, čo nariadil Čižnár, keď verejnosť informoval o nových skutočnostiach okolo prípadu. „Z akého dôvodu bolo dôležité zverejniť informácie o narkomanoch z piatka? Prečo si dovolil nerešpektovať nariadenie Čižnára? Akú relevantnosť majú informácie od policajného prezidenta?“ pýta sa Nicholsonová. „Máme dôvodné podozrenie, že z prostredia vyšetrovania účelovo prenikajú informácie tak, aby sa odklonila pozornosť médií od toho, čo sa podarilo zistiť Jánovi Kuciakovi v súvislosti s talianskou mafiou a jej spojitosťou na úrade vlády,“ uviedla. Podľa nej tu ide o priamo uniknuté informácie pre spriatelený denník, ktorý písal o troch šálkach kávy, ktorú si v dome zavraždených mala trojica ľudí spolu vypiť. „Nedovolíme, aby policajný prezident zahmlieval vraždu Jana Kuciaka,“ uviedla. Podľa nej celé Slovensko vie, že posledný článok bol o tom, ako blízko je talianska mafia pri premiérovi. Spomenula aj tvrdenia novinára Mareka Vagoviča, ktorý si myslí, že práve zistenia o mafii sa stali Kuciakovi osudnými.

Vysokí predstavitelia finančnej správy na dovolenke s Vadalovcami?

Vysokí predstavitelia finančnej správy (FS) boli v lete 2014 na dovolenke s rodinou Vadalovcov, ktorá je v súčasnosti spájaná s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Poslankyňa informovala, že má k dispozícii neoverenú informáciu, že v lete 2014 bola s rodinou Vadalovcov na dovolenke vtedajšia viceprezidentka FS, dnešná štátna tajomníčka na ministerstve financií za stranu SNS Dana Meager, riaditeľka osobného úradu FS Soňa Karabelli a vedúca oddelenia boja proti podvodom Lucia Fecková.

Chcem sa opýtať týchto dám, kde boli v lete 2014? Je pravda, že boli na dovolenke so spomenutými Talianmi, konkrétne rodinou Vadalovcov? povedala Ďuriš Nicholsonová.

V súčasnosti na finančnej správe pracuje už len Fecková, ktorá potvrdila, že v lete 2014 dovolenkovala v Taliansku, cestu si však podľa jej slov organizovala a zabezpečovala sama. Odmietla, že by vedome prišla do styku s rodinou Vadalovcov.

V auguste 2014 som bola na dovolenke v Taliansku v termíne od 23. do 31. augusta so svojím rodinným príslušníkom. Cestu na Sicíliu som si organizovala a zabezpečovala sama. Nikdy som vedome neprišla do styku s akýmkoľvek členom rodiny Vadalovcov alebo inou medializovanou rodinou z Talianska, a to ani prostredníctvom iných osôb, uviedla Fecková v písomnom stanovisku.

Fecková je presvedčená, že jej dovolenka je účelovo spájaná s verejne publikovanými kauzami, voči čomu sa ohradila. Zverejnenie informácie v takýchto súvislostiach považuje za závažné porušenie práva na ochranu jej súkromia. Podľa hovorkyne finančnej správy Ivany Skokanovej je Fecková pripravená potvrdiť svoje stanovisko aj na polygrafe. Aj napriek tomu však medializované informácie nechá prezident finančnej správy prešetriť sekcii inšpekcie a vnútornej kontroly finančnej správy, doplnila.

TASR požiadala o stanovisko aj štátnu tajomníčku Meager, a to prostredníctvom hovorkyne ministerstva financií Alexandry Gogovej. Tá vysvetlila, že Meager treba osloviť priamo, nakoľko v spomínanom čase nebola predstaviteľkou rezortu a teda sa ministerstva uvedená vec netýka.

SaS je za odborného konzultanta

Nicholsonová je za to, aby sa koalícia s opozíciou stmelila, ako to spomínal Fico, za istých okolností. „Je tu možnosť, ako by sme mohli do procesu vyšetrovania vstúpiť,“ uviedla s tým, že Trestný poriadok umožňuje prizvať do vyšetrovania odborného konzultanta do tímu. „Ak myslí Robert Fico vážne slová o spolupráci, toto je najlepší spôsob,“ dodala a vyhlásila, že môže to byť odborník aj zo zahraničia. Podľa nej už SaS hovorila s niektorými opozičnými partnermi o vhodnom kandidátovi. „Hľadáme mená vhodných kandidátov,“ uviedla s tým, že dnes už o tom hovorila s poslancom Milanom Krajniakom z hnutia Sme rodina.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Nicholsonová #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová